COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι τραγικές γυναίκες της ζωής του και η άγνωστη πλευρά του γάμου του με την Ελισσάβετ

O «μαγικός» γάμος της παραμυθένιας πριγκίπισσας Ελισάβετ και του όμορφου ξανθού πρίγκιπα ήταν το γεγονός που έφερε επιτέλους χαρά στη Βρετανία, η οποία πάλευε να συνέλθει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αθλητικός πρίγκιπας της Ελλάδας εντυπωσίασε τη Λίλιμπετ, όπως αποκαλούσε τη βασίλισσα, πηδώντας πάνω από το φιλέ του τένις στην πρώτη συνάντησή τους. Είχαν παραστεί και στο παρελθόν στις ίδιες εκδηλώσεις και τελετές, αλλά η 13χρονη Ελίζαμπεθ τον πρόσεξε όταν συνάντησε τον 18χρονο στη ναυτική σχολή του Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939. Εκτοτε διατήρησαν συχνή επικοινωνία και ο Φίλιππος κλήθηκε να περάσει τα Χριστούγεννα του 1943 με τη βασιλική οικογένεια στο Ουίνδσορ. Στο τέλος του πολέμου οι εφημερίδες ήδη είχαν αρχίσει να αναφέρονται στο ενδεχόμενο γάμου.

Ο Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου δίπλα σε μια λίμνη στο Μπαλμόραλ μ’ ένα δαχτυλίδι που ήταν στολισμένο με διαμάντια από την τιάρα της μητέρας του. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ έδωσε την ευχή του για τον γάμο, αν και επέμενε να κρατηθεί ο αρραβώνας τους μυστικός ώσπου να μεγαλώσει η Ελισάβετ. Ο αρραβώνας ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 1947, λίγους μήνες αφότου η Ελισάβετ είχε κλείσει τα 21. Παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά. Υπήρχε ωστόσο κάποια καχυποψία απέναντι στον ξένο πρίγκιπα, παρότι είχε πολεμήσει με το βρετανικό πολεμικό ναυτικό. Πριν από τον γάμο ο Φίλιππος εξασφάλισε τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ παραιτήθηκε του ελληνικού βασιλικού τίτλου του. Επέλεξε ως όνομα το Μάουντμπατεν, μια πιο… αγγλική βερσιόν του επωνύμου της μητέρας του Μπάτενμπεργκ. Ο γάμος αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός, στο οποίο παρέστησαν αρχηγοί κρατών, βασιλιάδες και βασίλισσες.

Ο Κάρολος στην αγκαλιά του πατέρα του και η Αννα στης μητέρας της

Η Λίλιμπετ είχε βρει πια το στήριγμά της. «Την πρώτη μέρα που άρχισα να δουλεύω γι’ αυτόν μου είπε ότι δουλειά του πρώτα απ’ όλα αλλά και έπειτα απ’ όλα ήταν να μην την απογοητεύσει ποτέ» αποκαλύπτει ο πρώτος του προσωπικός γραμματέας Μάικλ Πάρκερ. Μόλις έξι μέρες πριν από την πρώτη επέτειο του γάμου τους ήρθε στον κόσμο ο πρωτότοκός τους Κάρολος. Ακολούθησαν η Αννα, ο Αντριου και ο Εδουάρδος.

Τον συμβουλευόταν συχνά
Η σχέση του ζευγαριού ήταν σχεδόν πάντα «συνωμοτική», καθώς οι δυο τους γελούσαν συχνά ακόμα και σε δημόσιες εμφανίσεις, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται τον λόγο. Επίσης, πηγές του Παλατιού αναφέρουν ότι η Ελισάβετ πάντα τον συμβουλευόταν για μεγάλες αποφάσεις τόσο στην άσκηση πολιτικής όσο και στην αντιμετώπιση οικογενειακών κρίσεων, όπως ο χωρισμός του Κάρολου από την Νταϊάνα. Αυτή η εγγύτητα είχε κάνει πολλούς να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι η βασίλισσα, που έχει επισκεφτεί 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Η μοναδική φορά που επισκέφθηκε τη χώρα μας ήταν τον Δεκέμβριο του 1950. Τότε η πριγκίπισσα Ελισάβετ, ως διάδοχος του θρόνου, είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους για μια ιδιωτική επίσκεψη. Επειτα από δύο χρόνια ο πατέρας της πέθανε και, αφού τον διαδέχθηκε, δεν επισκέφθηκε ξανά τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ιστορικό του θρόνου Ούγκο Βίκερς, αυτό οφείλεται στα αισθήματα που είχε ο Φίλιππος για τους Ελληνες. «Στον πρίγκιπα δεν αρέσει η Ελλάδα, επειδή δίκασε τον πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα. Το 1922 έπρεπε όλοι να φύγουν» είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του. Ωστόσο στην πρόσφατη επίσκεψή του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο πρίγκιπας Κάρολος έδειξε να αντιμετωπίζει πιο συναισθηματικά τις ελληνικές ρίζες του πατέρα του.

Οι τραγικές γυναίκες της ζωής του
Μπορεί να παντρεύτηκε τη σημαντικότερη και ισχυρότερη γυναίκα της Βρετανίας, όμως οι γυναίκες που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του πρίγκιπα Φιλίππου δεν ήταν άλλες από τη μητέρα του και τις αδελφές του.

Με τον πατέρα του απόντα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του εξαιτίας των πολιτικών γεγονότων, η μητέρα του Αλίκη βρήκε καταφύγιο στην Εκκλησία, μια αγάπη που με τα χρόνια άρχισε να παίρνει παράξενες διαστάσεις.

Η μητέρα του Αλίκη

Σταδιακά έως το 1930 η πριγκίπισσα Αλίκη άρχισε να ακούει φωνές και να πιστεύει ότι είχε σχέση με τον Ιησού και άλλες μορφές της θρησκείας. Διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και έπειτα από μια αποτυχημένη νοσηλεία σε κλινική του Βερολίνου -όπου κατ’ εντολή του Σίγκμουντ Φρόιντ υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία στη μήτρα, για να θεραπευτούν οι σεξουαλικές επιθυμίες της– εισήχθη σε σανατόριο της Ελβετίας, όπου παρέμεινε επί δυόμισι χρόνια.

Το πραξικόπημα
Τη μέρα που εισήχθη ο 9χρονος Φίλιππος είχε πάει για πικνίκ με τη γιαγιά του. Μόλις επέστρεψε, η μητέρα του έλειπε. Οταν πήρε εξιτήριο, έμεινε μόνη της στη Γερμανία. Μητέρα και γιος συναντήθηκαν ξανά κάτω από τραγικές συνθήκες, στην κηδεία της αδελφής του Φιλίππου Σεσίλ, η οποία σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 26 ετών, το 1937.

Εν συνεχεία η μητέρα του, που εν τω μεταξύ είχε γίνει καλόγρια, μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε έως το πραξικόπημα του 1967. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της και έως τον θάνατό της το 1969, σε ηλικία 84 ετών, τα έζησε με τον Φίλιππο και την Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο βίος των αδελφών του αποτελούσε ανέκαθεν ντροπή για εκείνον, καθώς όλες είχαν παντρευτεί μέλη του ναζιστικού κόμματος, ενώ μία εξ αυτών είχε δώσει το όνομα του Χίτλερ σε έναν από τους γιους της. Αν και οι γονείς του δούκα του Εδιμβούργου δεν πήραν ποτέ διαζύγιο, ο πρίγκιπας Άντριου είχε εγκαταλείψει την Αλίκη και ζούσε στη Γαλλική Ριβιέρα με την ερωμένη του. Πέθανε το 1944 στο Μονακό.

Back to top button