COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώην όμηροι της Χαμάς προειδοποιούν τους Ισραηλινούς για τα τούνελ του τρόμου: “Μην επιτίθεστε εκεί γιατί υπάρχουν δικοί μας άνθρωποι”

Καμπανάκι για τον «κολοσσιαίο κίνδυνο» που κρύβεται στο σύστημα των τούνελ μήκους 480 χιλιομέτρων της Γάζας κρούουν όμηροι της Χαμάς που απελευθερώθηκαν, ασκώντας παράλληλα πιέσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους Times of Israel, αρκετοί από τους άνω των 100 ομήρων που απελευθερώθηκαν τον περασμένο μήνα συναντήθηκαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους το βράδυ του Σαββάτου (16/12) για να μιλήσουν για τον εφιάλτη που έζησαν στη Γάζα.

Ένας πρώην όμηρος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, είπε στον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και στο μέλος του «υπουργικού συμβουλίου διαχείρισης πολέμου» Benny Gantz ότι οι εβδομάδες αιχμαλωσίας τους κύλησαν υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν οποιαδήποτε ημέρα.

«Δεν υπάρχει χρόνος. Κάθε μέρα που περνά είναι τρομακτική», είπε ο ισραηλινός πρώην όμηρος. «Δεν έχεις ιδέα με τι είδους τέρατα έχουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή «Οδηγία Hannibal»
Όπως μεταδίδει η New York Post, ο πρώην όμηρος ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς τους είπε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα χρησιμοποιούσαν την περιβόητη «Οδηγία Hannibal» για τους αμάχους, ένα ανακληθέν πρωτόκολλο που κάποτε καλούσε τα στρατεύματα να δώσουν προτεραιότητα στην εξόντωση τρομοκρατών, ακόμη και αν αυτό σήμαινε τη δολοφονία ενός απαχθέντος στρατιώτη.

«Φοβηθήκαμε όταν οι βομβιστικές επιθέσεις (του IDF) ήταν κοντά», είπε ο πρώην όμηρος. «Ήταν τόσο κοντά που τους παρακαλούσαμε να μας πάνε στα τούνελ [για ασφάλεια] και σε ένα στάδιο το έκαναν», σημείωσε.

«Μην πηγαίνετε στα τούνελ»
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις σήραγγες πάση θυσία, καθώς η Χαμάς δεν θα διστάσει να κρυφτεί πίσω από τους ομήρους της.

«Μην πηγαίνετε στα τούνελ», προειδοποίησε ο απελευθερωμένος όμηρος. «Κινούνται εκεί μέσα σε τεράστιους αριθμούς. Είναι ένας κολοσσιαίος κίνδυνος για τους στρατιώτες και τους ομήρους», υπογράμμισε.

Με τον συνεχή κίνδυνο που αντιμετωπίζουν εκείνοι/ες που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, ο πρώην όμηρος είπε ότι το εβραϊκό κράτος έπρεπε να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερώσει τους περισσότερους από 100 Ισραηλινούς που κρατούνται ακόμη στη Γάζα.

Ο Gallant και ο Gantz διαβεβαίωσαν όσους συμμετείχαν στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν συγγενείς των αιχμαλώτων της Χαμάς, ότι η απελευθέρωση των ομήρων ήταν η πρώτη τους προτεραιότητα.

«Πρώτον, οι όμηροι πρέπει να επιστραφούν. Θα έχουμε μια ζωή για να πολεμήσουμε τη Χαμάς», είπε ο Gantz.

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου πρόσθεσε ότι η σύλληψη του ανώτατου διοικητή της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινγουάρ, θα ήταν μόνο μια συμβολική νίκη και ότι ο πραγματικός αγώνας θα ήταν να απομακρύνει τα ιδανικά του από τη Γάζα.

Τι λέει για τους τρεις ομήρους που σκότωσε κατά λάθος ο ισραηλινός στρατός
Η ασφάλεια των ομήρων έχει γίνει ένα έντονο θέμα, ειδικά αφού τρεις Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από τους IDF (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ο Yotam Haim, ο Samer Talalka και ο Alon Shamriz πυροβολήθηκαν όταν κατά λάθος «στοχοποιήθηκαν» από ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο πρώην όμηρος είπε ότι πιστεύει πως οι τρεις όμηροι «έφυγαν ή εγκαταλείφθηκαν από τους τρομοκράτες που τους κράτησαν αιχμάλωτους», σύμφωνα με το IDF.

Η Shamriz, 26 ετών, κηδεύτηκε την Κυριακή σε μια κηδεία όπου εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σε ένα νεκροταφείο στο Shafiim. Δεν είναι σαφές εάν κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρευρέθηκαν στην κηδεία.

Μετά τον θάνατο των ομήρων, ο Νετανιάχου φάνηκε να υποδηλώνει το Σάββατο ότι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων βρισκόταν σε εξέλιξη με τη Χαμάς και το Κατάρ για την απελευθέρωση όσων ήταν ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Αναφέρθηκε το Σάββατο ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ συναντήθηκε με αξιωματούχους του Κατάρ για να συζητήσουν μια πιθανή νέα συμφωνία ομήρων με τη Χαμάς.

 

IDF: Εντοπίστηκε «το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς»

Χθες, Κυριακή (17/12) ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ανακάλυψε στη διάρκεια της επίθεσής του «τη μεγαλύτερη σήραγγα» που έχει κατασκευαστεί ποτέ από τη Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας και η οποία εκβάλλει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφός του.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έλαβε άδεια να μεταβεί στο σημείο διαπίστωσε πως οι διαστάσεις της είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε αυτήν μικρά οχήματα.

«Αυτό το μαζικό δίκτυο σηράγγων, που χωρίζεται σε πολλές διακλαδώσεις, εκτείνεται για περισσότερα από τέσσερα χιλιόμετρα και φθάνει μόλις 400 μέτρα από το σημείο διέλευσης Ερέζ» ανάμεσα στο Ισραήλ και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε πως κόστισε εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του διήρκεσε χρόνια υπό τη διεύθυνση του Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφού του Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Η σήραγγα διαθέτει ένα σύστημα σωληνώσεων, ηλεκτρισμό, εξαερισμό, υπονόμους, δίκτυα επικοινωνίας και σιδηροδρομικές γραμμές. Το έδαφός της είναι από πηλό και οι τοίχοι της από οπλισμένο σκυρόδεμα, εκτός από το άνοιγμά της, όπου ενισχύεται από έναν μεταλλικό κύλινδρο διαμέτρου περίπου ενάμισι εκατοστού.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ανακάλυψε μεγάλο αριθμό όπλων έτοιμων για χρήση σε περίπτωση επίθεσης από τη Χαμάς.

«Η Χαμάς επένδυσε σταθερά και σκόπιμα τεράστια χρηματικά ποσά και πόρους σε τρομοκρατικές σήραγγες που έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: να επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ και στους κατοίκους του», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Αυτό το στρατηγικό δίκτυο σηράγγων επίθεσης (…) κατασκευάστηκε επί τούτου κοντά σε ένα σημείο διέλευσης που σκοπός του ήταν να επιτρέψει στους κατοίκους της Γαζας να μεταβαίνουν στο Ισραήλ για να εργαστούν και να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα», πρόσθεσε.

«Για τη Χαμάς, η επίθεση στον λαό του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα σε σχέση με την υποστήριξη που δίνεται στον λαό της Γάζας», εκτίμησε.

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.140 ανθρώπων σύμφωνα με το Ισραήλ το οποίο ορκίστηκε αμέσως να «εξαλείψει» την ένοπλη οργάνωση και εξαπέλυσε επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 18.800 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς.

Το επονομαζόμενο από τον ισραηλινό στρατό «μετρό της Γάζας», ένα δαιδαλώδες δίκτυο στοών, εξυπηρετούσε αρχικά για να παρακαμφθεί ο αποκλεισμός που επέβαλε το Ισραήλ αφότου η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στην περιοχή αυτή το 2007.

Εκατοντάδες στοές κατασκευάστηκαν κάτω από τα σύνορα με το αιγυπτιακό Σινά για την κυκλοφορία ανθρώπων, εμπορευμάτων, όπλων και πυρομαχικών ανάμεσα στη Γάζα και τον έξω κόσμο.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου της αμερικανικής στρατιωτικής ακαδημίας Γουέστ Πόιντ κάνει λόγο για 1.300 στοές σε μια έκταση 500 χιλιομέτρων.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου πως ανακάλυψε περισσότερα από 800 φρεάτια που οδηγούσαν σε σήραγγες, 500 από τα οποία είχαν καταστραφεί.

Back to top button