COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Προκαλούν φρίκη οι μαρτυρίες διασωστών: “Είδαμε πτώματα να επιπλέουν και ανθρώπους πνιγμένους μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών και των αυτοκινήτων”

Ταινία τρόμου θυμίζουν οι μαρτυρίες διασωστών, που έτρεξαν με πλωτά μέσα στα βυθισμένα στο νερό και την λάσπη χωριά της Καρδίτσας για να βοηθήσουν!

Μόνον που δεν είναι εικόνες από κινηματογραφικό φιλμ, αλλά από την ίδια την πραγματικότητα στον Θεσσαλικό κάμπο!

“Είδαμε πτώματα να επιπλέουν στα βρώμικα νερά και πνιγμένους ανθρώπους πίσω από τα τζάμια των αυτοκινήτων και τα παράθυρα των σπιτιών!” Αφηγείται συγκλονισμένος ένας από τους εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Δυστυχώς είναι “κοινό μυστικό “για όποιον έχει επαφή με την πραγματικότητα στην περιοχή της Καρδίτσας (και όχι μόνον…)ότι μόλις υποχωρήσουν λίγο τα νερά και κατακαθίσουν οι λάσπες, θα αποκαλυφθεί ένα μακάβριο θέαμα πολλών ακόμη πνιγμένων ανθρώπων, τους οποίους, στην χώρα του 112,δεν ειδοποίησε κανείς ότι έσπασε το φράγμα του παραποτάμου του Πηνειού στις 5 το πρωί της Πέμπτης και ότι το φονικό τσουνάμι ερχόταν ορμητικό να τους πάρει μαζί του!

Πιο αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Η περιγραφή του Απόστολου Τσιόπουλου τρομάζει. Κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης είδαν πτώματα να επιπλέουν στους δρόμους, νεκρούς μέσα σε σπίτια και άλλους μέσα σε αυτοκίνητα. «Ήταν τόσο υψηλή η στάθμη του νερού, που αν είχε μείνει κόσμος στο σπίτι του, απλά δεν θα μπορούσε να αναπνεύσει», εκτίμησε ο ίδιος.

«Εδώ στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πνίγει και δεν έχει πάει κανείς να τους βγάλει, είναι σίγουρο αυτό. Πέρασαν τα παιδιά με τη βάρκα και είδαν πτώματα στο δρόμο». Κόκκαλα τσακίζουν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων της Καρδίτσας που χτυπήθηκε σφοδρά από την κακοκαιρία.

Στη Μαραθέα Καρδίτσας, η οποία παραμένει πλημμυρισμένη με τους κατοίκους που έχουν απομείνει να παραμένουν στις σκεπές των σπιτιών τους, οι μαρτυρίες σοκάρουν.

«Πενήντα άτομα είμαστε στο σπίτι μου, δεν έχει έρθει κανείς να μας φέρει νερό. Έχουμε καλέσει πυροσβέστες από χθες το βράδυ και ήρθαν σήμερα το πρωί και πήραν μια έγκυο γυναίκα και μία με βρέφος», λέει μιλώντας στο MEGA, ο Πολύβιος Πολύζος.

«Ζούμε συνθήκες πολέμου – Μαθαίνουμε για πολλούς αγνοούμενους»

Ο Μίλτος Ξηντάρας, πρόεδρος της κοινότητας Μασχολουρίου δηλώνει ότι πολλοί είναι όσοι αναμένουν να έρθει βοήθεια. Μίλησε για συνθήκες πολέμου.

«Είδα τον πατέρα μου να χάνεται στα νερά»

«Δεν έχουμε καμία βοήθεια για να βρεθεί ο πατέρας μου», δήλωσε ο γιος του 42χρονου αγνοούμενου στον Βόλο.

«Μας είπε η ΕΜΑΚ ότι υπάρχουν νεκροί»

Εικόνες αποκάλυψης στον Παλαμά Καρδίτσας. Κάτοικος δήλωσε ότι άνδρες της ΕΜΑΚ είπαν ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Συγκλονίζει ο 80χρονος που έσωσε 15 ανθρώπους στη Μεταμόρφωση

Σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έγινε ένας 80χρονος άνδρας που διέσωσε 15 συγχωριανούς του με την βάρκα του στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Οι περιγραφές του στην κάμερα για τα όσα βίωσε συγκλονίζουν με τον ίδιο να κάνει λόγο για την χειρότερη πλημμύρα που έζησε ποτέ ο τόπος του.

«Την οικογένεια, τον άνδρα της και το παιδί τους έβγαλα από τα κεραμίδια. Έβγαλα τέσσερις σειρές κεραμίδια και τους έβγαλα από εκεί τους πήγα στο κοινοτικό γραφείο και μετά έτσι συνέχισα», είπε αρχικά.

«Εγώ έβγαλα 15 άτομα. Τους πήγα στο κοινοτικό γραφείο, γιατί το κοινοτικό γραφείο είναι ψηλό, είναι διώροφο. Τους άφησα εκεί πέρα και εγώ τριγυρνούσα. Οι συνθήκες ήταν λίγο τραγικές. Αλλά επειδή εγώ είμαι παλιός βαρκάρης και είχα χρόνια, εγώ έβγαλα τέσσερις πλημμύρες μέσα στο χωριό και δεν φοβάμαι. Από τις τέσσερις πλημμύρες αυτή ήταν η χειρότερη», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως οι διασωθέντες του έλεγαν «είσαι ο σωτήρας μας».

Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη στη Θεσσαλία

Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες.

Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Δείτε τη χαρτογράφηση πλημμυρών σε Μαγνησία και Θεσσαλία μέσα από δορυφορικές εικόνες

Η χαρτογράφηση των πλημμυρών από το δορυφορικό ραντάρ Sentinel δείχνει την έκταση των πλημμυρών και πώς διαφοροποιήθηκαν από την προχθεσινή χαρτογράφηση.

Η πλημμυρισμένη έκταση υπολογίζεται σε 183.920 στρέμματα μέχρι στιγμής.

Πλημμύρες στη Λάρισα – Τι δείχνουν οι χάρτες

Δείτε χάρτες του PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence, που αποτυπώνουν τις κρίσιμες περιοχές που τροφοδότησαν τις σημερινές πλημμύρες στη Λάρισα.

Back to top button