COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό-ανδρείκελο της Λιβύης, Σάρατζ: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο…» – Ραγδαίες εξελίξεις από τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Σάλεχ, για τα παιχνίδια της Άγκυρας στην Τρίπολη

Τον «Ασκό του Αιόλου» φαίνεται ότι άνοιξε για την κυβέρνησή του ο Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Τα… αλισβερίσια με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι παράνομοι εξοπλισμοί των κυβερνητικών δυνάμεων και οι απαράδεκτες συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες ενισχύουν τις αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Λιβύη για την πολιτική του και εντείνουν την αμφισβήτησή του.
Η πρώτη αμφισβήτηση ήρθε από τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, που προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα και καταδίκασε το μνημόνιο Σάρατζ – Τουρκίας.
Την ώρα που ο Σάρατζ έβλεπε για δεύτερη φορά τον Ερντογάν στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου. Αγκίλα Σάλεχ δήλωνε στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ότι η «κυβέρνηση του Σάρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες».
Ο επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου θα ζητήσει μάλιστα την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Ο κ. Σάλεχ στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».
«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παρέμβαση της Αιγύπτου
Το δεύτερο χτύπημα για τον Σάρατζ ήρθε από τον επικεφαλής της Αιγύπτου, τον πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε ο αλ Σίσι.
Αμπντουλάχ Αλ Τάνι: Ο Σάρατζ είναι διεφθαρμένος
Το τρίτο χτύπημα στον Σάρατζ ήρθε από τον Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, πρωθυπουργό της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, δηλαδή της κυβέρνησης που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Τον κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο χάος και την καταστροφή και ότι η συμφωνία με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησής του.
Συζήτησαν για τις προοπτικές ασφάλειας!
Μεσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή δεύτερη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης. Και, όπως φαίνεται από τις αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ, στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε η επέλαση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ προς την Τρίπολη.
Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στη γαλλόφωνη έκδοση, το γραφείο Τύπου του Σαράτζ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στην οποία αναφέρεται πως οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λιβύη και στις προοπτικές ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ, ο Σαράτζ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία η οποία αντιτίθεται στις ενέργειες των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του λίβυου πρωθυπουργού- χαιρέτισε τις θυσίες του λαού της Λιβύης για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας.
Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δύο πρόσφατα υπογεγραμμένων μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι μηχανισμοί ενεργοποίησής τους.
Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ, εάν αυτός το ζητήσει. Μια θέση πάντως την οποία επανέλαβε χθες, Σάββατο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δεν άφησε στην άκρη τις προκλήσεις για μια ακόμη φορά. Αφού τόνισε πως ο Σάρατζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα, υποστήριξε πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες».
«Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη διασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.
Δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο». «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στη Λιβύη».
Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, προειδοποίησε ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και τη ΝΑΤΟϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Back to top button