EΛΛΑΔΑTOP ΝΕΑ

Παρά τις αντιδράσεις, προς ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες από κυβερνητικούς κύκλους επιμένουν ότι έχει ολοκληρωθεί το 2ο μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και δίνουν συνοπτικά τα βασικά σημεία αυτού του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία 8 έως 10 Κέντρων Φιλοξενίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το αν τα κέντρα αυτά θα είναι ανοιχτά ή κλειστά, απασχόλησε πολύ το Μέγαρο Μαξίμου και τους αρμοδίους υπουργούς.
Μάλιστα, υπήρξε σημαντικός αριθμός υπουργών, οι οποίοι εισηγήθηκαν να είναι κλειστά τα κέντρα Φιλοξενίας και στην ενδοχώρα. Αλλά δεν εισακούστηκαν τελικά, παρόλο που, η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη αυτή.
Η απόφαση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση είναι τα Κέντρα να βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και να είναι ανοιχτά μεν, αλλά ελεγχόμενα! Δηλαδή όσοι διαμένουν σε αυτά θα μπορούν να βγούν και να επιστρέψουν ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η λειτουργία τους καθορίζεται από διαφορετικό μοντέλο, διότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν επιτρέπει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στις Περιφέρειες όπου θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη που είναι πιθανόν να φιλοξενήσει 2 ελεγχόμενες δομές. Αρμόδιοι παράγοντες σημείωναν ότι οι αυτοδιοικητικές αρχές των περιοχών αυτών είναι ενήμερες για τις προετοιμασίες που γίνονται.
Αυστηρότερο πλαίσιο του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αφορούσαν την εσωτερική διαχείριση του μεταναστευτικού, ταυτόχρονα όμως, στόχος ήταν να σταλεί διεθνώς το μήνυμα ότι η πολιτική έχει αλλάξει και το πλαίσιο στη χώρα γίνεται αυστηρότερο. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός, στο Ζάγκρεμπ όπου βρίσκεται για την Σύνοδο του ΕΛΚ, έθετε στο επίκεντρο των επαφών του με τους άλλους ηγέτες την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα. Η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι βασική παράμετρος της πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συμμαχίες για την αλλαγή πολιτικής.
«Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», είναι η βασική θέση του κ. Μητσοτάκη.
Το θέμα συζήτησε με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Λούντοβιτς Όρμπαν, την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ και τον πρώην Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς. Μάλιστα, μέσω twitter, ο κ. Κούρτς δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική κρίση μαζί (ως Ευρώπη) και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερασπίζεται μόνη της τα εξωτερικά μας σύνορα».
Βασική επιδίωξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να θέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προτεραιότητα την δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο europost.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button