FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή: Ανάκληση δημοφιλών προϊόντων για τα μαλλιά λόγω επικίνδυνης ουσίας

Πως θα τα αναγνωρίσετε

Advertisement

Αν και η χημική ουσία 2-(4-τριτ-βουτυλοβενζυλ) προπιοναλδεΰδη (BMHCA), γνωστή και ως Lilial, έχει απαγορευτεί στα καλλυντικά από τον Μάρτιο του 2022 στην ΕΕ, οι έλεγχοι αποκαλύπτουν καθημερινά χιλιάδες προϊόντα που την περιέχουν.

Η ουσία έχει ταξινομηθεί ως τοξική γιατί μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, να βλάψει την υγεία του αγέννητου παιδιού και να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα. Επιπλέον, η ταξινόμηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων ECHA στις καταχωρίσεις REACH, προσδιορίζει ότι αυτή η ουσία είναι επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης, είναι επιβλαβής για την υδρόβια ζωή με μακροχρόνιες επιπτώσεις, προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση.

Σύμφωνα με τη νέα επείγουσα ειδοποίηση του συστήματος ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, δύο ακόμη πολύ πολύ δημοφιλή προϊόντα περιποίησης μαλλιών της επωνυμίας taft δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό Καλλυντικών Προϊόντων και απαγορεύεται πλέον να πωλούνται.

Πώς θα αναγνωρίσετε το επικίνδυνο προϊόν
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ειδοποίηση, τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι τα:

Advertisement

Hairstyling Gel Foam, megastrong, των 150 ml, της εταιρείας Schwarzkopf & Henkel σε μεταλλικό μαύρο μπουκάλι με αριθμό παρτίδας 0920230725, Barcode 9000100788908,
και το Hairstyling Gel Foam, ultra strong 4, των 150 ml, της ίδιας εταιρείας. Έχει αριθμό παρτίδας 0919230629 και barcode 9000100788847.
Συνιστάται εγρήγορση από την πλευρά των καταναλωτών καθώς οι ειδοποιήσεις αυτές δεν σημαίνουν ότι όλα τα προϊόντα των συγκεκριμένων επωνυμιών, περιέχουν την επικίνδυνη ουσία, παρά μόνο αυτά με τους συγκεκριμένους αριθμούς παρτίδας και barcode. Η σύνθεση των προϊόντων ίσως έχει ανανεωθεί και οι νέες παρτίδες μπορεί να μην περιέχουν BMHCA. Εάν δεν υπάρχει στη λίστα συστατικών τα προϊόντα, είναι ασφαλή για χρήση.

Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button