COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή! Μπορούν να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό και μετά από καραντίνα πέντε ημερών, πολλοί άνθρωποι! Αποκαλυπτικά στοιχεία από το europost.gr

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου

Μετά από μια πενθήμερη καραντίνα, περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, μπορεί να είναι ακόμα μολυσματικό σύμφωνα με νέα δεδομένα τα οποία ανατρέπουν την ασφάλεια της επιστροφής στις δραστηριότητες μετά από 5 ημέρες απομόνωσης.

Αυτό κατέδειξε μελέτη που μελέτη που χρησιμοποίησε δείγματα ασθενών που υπεβλήθησαν σε PCR, και   αναζήτησε γενετικό υλικό που παράγει ο ιός όταν δημιουργεί ενεργά αντίγραφα του εαυτού του και εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός.

«Στις πέντε ημέρες, το 30 τοις εκατό των ανθρώπων εξακολουθούσαν να εμφανίζουν επίπεδα δυνητικά ενεργού ιού», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Λόρνα Χάρις από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία.

Μετά από μια 10ήμερη καραντίνα, ένας στους 10 ανθρώπους μπορεί να είναι ακόμα μολυσματικός, σημειώνει η δημοσίευση της μελέτης στο  International Journal of Infectious Diseases .

Μερικοί άνθρωποι διατήρησαν αυτά τα επίπεδα για έως και 68 ημέρες, είπαν οι ερευνητές.

Η συκγκερι9μένη μελέτη διεξήχθη πριν ξεκινήσουν να κυκλοφορούν οι παραλλαγές του κορωνοϊού Delta και Omicron πέρυσι. Οι ερευνητές προτείνουν ωστόσο ότι σε εγκαταστάσεις «όπου η περαιτέρω μετάδοση είναι επικίνδυνη μπορεί να είναι συνετό να ληφθούν μοριακά στοιχεία ύφεσης για να αποτραπεί η συνεχιζόμενη μετάδοση».

Παράλληλα η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου σε δημοσίευσή της στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 υπογραμμίζει ότι 10 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ  το ποσοστό των ανθρώπων που εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί εκτιμάται ότι είναι περίπου 5%, σύμφωνα με έρευνες που η Υπηρεσία διεξήγαγε

Την πέμπτη ημέρα, στο τέλος της περιόδου απομόνωσης που όρισε το Αμερικανικό CDC, και υιοθετήθηκε από την Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων (31%) εξακολουθεί να είναι μεταδοτικό. Την έβδομη ημέρα, το ποσοστό των ανθρώπων που εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί μειώνεται περίπου στο 16%.

Παρόλα αυτά,  σε ερώτηση προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης των  μολύνσεων  μετά το πενθήμερο ήταν σαφής

«Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό.»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων , το  ecdc στην ουσία ΔΕΝ άλλαξε τους χρόνους καραντίνας επισήμως πάρα μόνο σε περίπτωση κρίσιμης έλλειψης ιατρικού προσωπικού και εργαζομένων σε βασικές υπηρεσίες για τη λειτουργία του Κράτους. Και πάλι, επιτρέπει το πενθήμερο  με αρνητικό τεστ ( που στην Ελλάδα έχει παραληφθεί από τις οδηγίες,  και εκφράζει την  επιφύλαξη ότι το μέτρο δεν έχει μελετηθεί και μπορεί να προκαλεί αύξηση διασποράς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ecdc, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα ολόκληρης  της Ευρώπης, δηλαδή και της Ανατολικής, (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα έχει από τους πλέον δραματικούς σκληρούς δείκτες σε θανάτους και διασωληνώσεις ), κάνει “εκτίμηση κινδύνου ” ως προς την πιθανή μεταδοτικότητα, και ζητά από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα μέτρα με την δέουσα προσοχή και αξιοποίηση των κρίσιμων για την διασπορά της επιδημίας παραγόντων.

Η ανακοίνωση του ECDC για την καραντίνα, 7 Ιανουαρίου 2022

Η παραλλαγή ανησυχίας Omicron (VOC) γίνεται γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ. Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία εξάπλωσή της, αυτή η καθοδήγηση στοχεύει να παρέχει επιλογές για την προσαρμογή της καραντίνας και της απομόνωσης, ιδιαίτερα όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν υψηλή ή ακραία πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλες λειτουργίες στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υπηρεσιών.

Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν οποιαδήποτε αλλαγή στις υπάρχουσες οδηγίες καραντίνας και απομόνωσης είναι επί του παρόντος περιορισμένα. Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες επιλογές βασίζονται σε μια ρεαλιστική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης κρίσιμων λειτουργιών στην κοινωνία. Οι αποφάσεις για την προσαρμογή των οδηγιών καραντίνας και απομόνωσης απαιτούν την εξέταση του πρόσθετου κινδύνου μετάδοσης, της τοπικής επιδημιολογικής κατάστασης, της ικανότητας δοκιμών και εντοπισμού επαφών και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Οι προτάσεις του ECDC για την προσαρμογή της τρέχουσας καθοδήγησης για την καραντίνα και την απομόνωση επαφών θετικών κρουσμάτων παρουσιάζονται στον πίνακα 1 .

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button