COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή: Ο κορωνοϊός δεν τελείωσε! Άμεσος κίνδυνος νέας διασποράς στην Ευρώπη και νέων μεταλλάξεων από την έκρηξη του προσφυγικού ρεύματος λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία! Τι συμβαίνει στην Αμερική;

Της Μαρίας Παπαναγιώτου*

Μιλώντας για  «το τέλος της πανδημίας» δεν εννοούμε «το τέλος της COVID-19», γιατί ο SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στο άμεσο μέλλον, τονίζουν τρεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι του Χάρβαρντ σε ειδική δημοσίευση στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Η σωστή ερώτηση για το τέλος της πανδημίας, υπογραμμίζουν στην ανάρτησή τους οι διακεκριμένοι ειδικοί είναι το «ποιοι παράγοντες θα βοηθήσουν στο να ξέρουμε πότε  τα μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορούν να αρθούν με ασφάλεια ώστε να μην υπάρχει ανησυχία για το αν θα χρειαστεί να  επανεισαχθούν τα μέτρα σύντομα.»

«Γνωρίζουμε ότι θα δούμε μελλοντικά κύματα COVID-19», εξηγούν οι  Yonatan Grad , ο Melvin J. και η Geraldine Glimcher, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Harvard TH Chan School of Public Health.  «Όταν υπάρχουν αρκετά άτομα επιρρεπή στη μόλυνση και αρκετές ευκαιρίες μετάδοσης μεταξύ μολυσματικών και ευπαθών ατόμων για τη διατήρηση της εξάπλωσης, θα δούμε αυξήσεις. Το πόση σοβαρή ασθένεια και θάνατο θα προκαλέσουν αυτά τα νέα κύματα εξαρτάται από την ανοσία που έχει αποκτήσει ο πληθυσμός από εμβολιασμούς ή/και από  λοιμώξεις.»

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο ΠΟΥ και οι ειδικοί της Δημόσιας Υγείας των διεθνών οργανισμών, κρούουν τον κώδωνα για έκρηξη μολύνσεων και τις  ευνοϊκές συνθήκες για ανάδυση νέων μεταλλάξεων μέσω των κυμάτων των προσφύγων. Οι συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες της Ουκρανίας και ο άμαχος πληθυσμός, ακόμη και οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, είναι ιδανικές για να αναζωπυρωθεί η μετάδοση  του SARS-CoV-2 , καθώς και άλλα  μεταδοτικά νοσήματα που βρίσκουν ιδανικό έδαφος  για να δημιουργήσουν εστίες επιδημικών μολύνσεων. Ταυτόχρονα οι συνθήκες που διαμορφώνονται ευνοούν και την ανάπτυξη μεταλλάξεων, ειδικά αν σκεφτούμε ότι στην Ουκρανία το ποσοστό που είναι εμβολιασμένο δεν ξεπερνά το ένα τρίτο του πληθυσμού. Αλλά και οι γειτονικές προς την Ουκρανία χώρες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Αντίθετα οι ΗΠΑ, βλέπουν τις καμπύλες της επιδημίας να φθίνουν ευχάριστα, και προχωρούν στην πολυαναμενόμενη Ελευθερία από την τήρηση των μέτρων, έχοντας όμως εξασφαλίσει γενναίο stockpiling στο κρίσιμο θέμα: Τα φάρμακα. «Ελπίζουμε ότι εκτός από τους εμβολιασμούς έχουμε και αρκετές αντιικές θεραπείες ώστε ο αριθμός των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων να είναι χαμηλός – αρκετά χαμηλός, δηλαδή, ώστε εμείς ως κοινότητα να μπορούμε να το αποδεχτούμε. »

Οι τρεις ειδικοί του Χάρβαρντ απαντούν ότι θα ξέρουμε ίσως πότε τελειώνει η πανδημία, και όχι η COVID-19, αφού έρθει το επόμενο κύμα.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες συστήνουν συνέχιση της μάσκας για να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ευάλωτους όταν οι συνθήκες το ζητούν, παρά την γενικότερη χαλάρωση των περιορισμών από πλευράς της πολιτείας . Περιγράφουν έτσι την ζωή ΜΕ τον κορωνοϊό, που αξίζει να προσέξουμε στην Ελλάδα, μια και δεν ανήκουμε στις χώρες με χαμηλά ποσοστά στην κοινότητα, δεδομένης και της συνέχισης του υψηλού αριθμού των θανάτων.

«Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να κάνουμε έναν απολογισμό των μέτρων που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν για τη μείωση των μολύνσεων και να καταλάβουμε πώς να τα κωδικοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα,

  • θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία των συστημάτων εξαερισμού υψηλής ποιότητας σε όλα τα κτίριά μας. 
  • Θα πρέπει να καθιερώσουμε τρόπους για να υποστηρίξουμε όσους είναι άρρωστοι να μείνουν στο σπίτι—παρέχοντας αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών για υπαλλήλους, και ηχογραφημένα ή υβριδικά μαθήματα για μαθητές—και να αποθαρρύνουμε την «παρουσία», δηλαδή να μην χρειάζεται να εμφανίζονται στην εργασία τους εκείνοι που δεν αισθάνονται καλά.
  • Θα πρέπει να συνεχίσουμε να διαθέτουμε μάσκες και να κανονικοποιήσουμε την επιλογή να τις φοράμε, ώστε όσοι θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους να νιώθουν ελεύθεροι να το κάνουν.

Γνωρίζουμε ότι θα δούμε πρόσθετα κύματα COVID-19 και άλλων ασθενειών, επομένως, ακόμη και όταν ζούμε σε περιόδους με  μειωμένο επιπολασμό του COVID-19, μπορούμε να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται και να βοηθήσουμε στην υποστήριξη ενός πιο υγιούς νέου φυσιολογικού τρόπου ζωής».

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button