COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι 3 τροφές που μειώνουν τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες

Το «κλειδί» για τη γονιμότητα είναι η καλή διατροφή

Δυσκολία στη σύλληψη λόγω χαμηλών επιπέδων γονιμότητας αντιμετωπίζει περίπου το 20% των ζευγαριών.

Οι 3 τροφές που μειώνουν τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες: Το κάπνισμα, το καθημερινό στρες αλλά και η καθιστική ζωή έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και των δύο φύλων, αλλά η διατροφή φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της σύλληψης.

Όσον αφορά στην βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών η μεσογειακή διατροφή είναι το «κλειδί» καθώς είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης με τακτική κατανάλωση ψαριών.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που μας βοηθούν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό με την παγωνιά

Οι 3 τροφές που μειώνουν τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες

Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τόσο τα επίπεδα της ανδρικής γονιμότητας όσο και της γυναικείας. Συνεπώς, κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται, όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Μια διατροφή βασισμένη σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα σφολιατοειδή και τα γλυκά είναι φτωχή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε πρόσθετα σάκχαρα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με χαμηλού όπως ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Τηρώντας μια διατροφή χαμηλή σε ζωική πρωτεΐνη και υψηλότερη σε φυτική πρωτεΐνη (όσπρια, σόγια) έχετε μικρότερο ρίσκο διαταραχών ωοθηλακιορρηξίας.

Αντίθετα, προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, όπως είναι το λουκάνικο , το μπέικον και το ζαμπόν, θεωρείται πως αυξάνουν την πιθανότητα υπογονιμότητας και για τα δύο φύλα.

Γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά

Η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά συνδέεται με χαμηλή ποιότητα σπέρματος. Από την άλλη πλευρά, όμως, το γιαούρτι και το πλήρες γάλα φαίνεται να έχουν θετικές επιδράσεις στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, η διατροφή είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα της υπογονιμότητας. Εάν προσπαθείτε πάνω από 6 – 12, καλό είναι να μιλήσετε με τον/την γιατρό σας, σύμφωνα με το mothersblog.gr

Back to top button