Της σύνταξης του europost.gr

Οι εξελίξεις στο πρόβλημα της Λιβύης είναι ραγδαίες! Τη στιγμή που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ήσαν έτοιμες να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, γκρεμίζοντας την κυβέρνηση Σάρατζ και καταργώντας, έτσι, και τις παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, με παρέμβαση της Ρωσίας, της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας, πείστηκαν τελικά οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Η εκεχειρία αυτή διασώζει τον Σάρατζ και την κυβέρνησή του από την επέλαση του Χαφτάρ και επιτρέπει την πολιτική του επιβίωση , ως κυβέρνησης-ανδρεικέλων του Ερντογάν.

Ο Χάφτάρ αρνήθηκε στην αρχή να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός, αλλά υποχρεώθηκε στη συνέχεια, μετά από ασφυχτική πίεση των Ρώσων, των Γερμανών και των Ιταλών.

Καθοριστικό ρόλο στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις έπαιξε και η αιφνιδιαστική συνάντηση της Μέρκελμε τον Πούτιν, κατά την οποία αποφασίστηκε να συγκληθεί στο Βερολίνο διεθνής διάσκεψη για την επίλυση του προβλήματος της Λιβύης.

Προσοχή τώρα! Εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές του europost.gr επιμένουν ότι στη διάσκεψη αυτή θα συμμετάσχει οπωσδήποτε η Τουρκία, αλλά δεν θα προσκληθεί η Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε για τις εξωτερικές υποθέσεις.

H σύνταξη του europost.gr θεωρεί επιτακτικό της καθήκον να επισημάνει προς την Ελληνική κυβέρνηση ότι θα διαπράξει ολέθριο σφάλμα σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων, αν αποδεχθεί να είναι απούσα η χώρα μας από το τραπέζι της διάσκεψης του Βερολίνου για την επίλυση του προβλήματος της Λιβύης! Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι οι εσωτερικές εξελίξεις στη συγκεκριμένη χώρα θα κρίνουν και την τύχη του Τουρκο-λιβυκού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες, που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση των ανδρεικέλων της Τουρκίας υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Θα αναμένουμε τις τις πρώτες αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο των Εξωτερικών και θα επανέλθουμε πολύ σύντομα…

διαφήμιση

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα