COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή: Τη Δευτέρα θα γίνει «σεισμός» 6,4 Ρίχτερ στα Χανιά-Θα ακολουθήσει και μεγαλύτερος!

«Η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει»

Αύριο Δευτέρα (22/4) ξεκινά η τελική φάση της επιχειρησιακής άσκησης πεδίου πλήρους ανάπτυξης σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης, με την κωδική ονομασία «Μίνωας 2024».

Η τελική φάση αυτής της άσκησης στο πεδίο θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και θα καλύψει όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, με κέντρο διεύθυνσης της άσκησης το Ηράκλειο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις σε όλο το νησί, με την άσκηση επί χάρτου να πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Φεβρουαρίου 2024.

Την άσκηση διοργανώνουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης και πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

«Η άσκηση η οποία θα εκτελεστεί στις 22, 23, 24 Απριλίου με τη γενική επωνυμία ‘Μίνωας 2024’ είναι μία άσκηση σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων με ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη. Είναι μία άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τοπικοί και κεντρικοί φορείς και η άσκηση αφορά ουσιαστικά έναν σεισμό μαζί με όλα τα συνοδά φαινόμενα, δηλαδή, κύματα τσουνάμι, κατολισθήσεις, καταρρεύσεις, μεταθέσεις ακτογραμμών, εγκλωβισμούς πολιτών σε φαράγγια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε τμήματα της πόλης, εκκένωσης ορισμένων περιοχών λόγω των κυμάτων τσουνάμι, πυρκαγιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δηλαδή συμπεριλαμβάνει το φάσμα των καταστροφών οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μετά από έναν μεγάλο σεισμό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στα Χανιά – 24 ώρες μετά 7,2 έξω από το Ηράκλειο

Περιγράφοντας τα στάδια της άσκησης, ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι ο σεισμός ουσιαστικά θα εκδηλωθεί πρώτα στα Χανιά και θα έχει ισχύ 6,4 βαθμών. «Θα επηρεαστούν πρώτα τα Χανιά και στη συνέχεια το Ρέθυμνο. 24 ώρες μετά από αυτόν τον σεισμό θα εκδηλωθεί ένας νέος σεισμός μεγαλύτερος, 7,2 βαθμών έξω από το Ηράκλειο που θα επηρεάζει και την Π. Ε Ηρακλείου και την Π.Ε Λασιθίου. Είναι ένα σενάριο με κλιμακούμενη δυσκολία, είναι ένα σενάριο που θα ασκηθούν όλοι και ο στόχος της άσκησης ουσιαστικά είναι να δοκιμάσουμε τη διαλειτουργικότητα, την ετοιμότητα, τις δομές, τα μέσα, τον εξοπλισμό, τους εθελοντές. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που θα γίνει σε εθνικό επίπεδο. Θα πάρουν μέρος περίπου 100.000 κάτοικοι της Κρήτης εκ των οποίων περίπου 60-70.000 είναι παιδιά σχολείων. Όλα τα σχολεία της Κρήτης θα ασκηθούν. Θα γίνει εκκένωση των σχολείων κατά τη διάρκεια των σεισμικών δράσεων και στη συνέχεια βέβαια θα γίνουν εκκενώσεις και σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλα ξενοδοχεία, οικισμούς», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για μία άσκηση δηλαδή η οποία περιλαμβάνει όλο το φάσμα των κινδύνων που απορρέουν από τις σεισμικές δραστηριότητες. «Θεωρώ ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν λέω ότι θα είναι επιτυχής η άσκηση, γιατί δεν θέλουμε να είναι επιτυχής η άσκηση, παρά μόνο να είναι καλά οργανωμένη έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε το τι μπορεί να βελτιώσουμε ακόμη στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», υπογραμμίζει.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν πάνω από 60 φορείς, και συγκεκριμένα κεντρικοί φορείς (υπουργεία, κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι φορείς τηλεπικοινωνιών, οι δομές υγείας, οι φορείς διαχείρισης λιμένων και αεροδρομίων, οι τουριστικές δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι εφορείες αρχαιοτήτων κ.ά..

Η προετοιμασία και οργάνωση της άσκησης έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, και όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, όλοι οι φορείς εργάζονται εντατικώς.

Back to top button