COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης από την Ρωσία – Λαβρόφ: «Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη Μακεδονία»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων ωρών ανάμεσα στην Μόσχα και την Αθήνα, σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τον «χαρτοπόλεμο« ανακοινώσεων.
«Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη “Μακεδονία”, αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ , απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην αρχή κάθε χρόνου.
Ειδικότερα, η Μόσχα πάντα υποστήριζε ενεργά το διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα διευθέτησης της ονομασίας, υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ενώ απαντώντας προφανώς σε εκείνους που κάνουν λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της διαδικασίας, επισήμανε: «Πρώτη φορά ακούω ότι η έκκληση στην εφαρμογή της απόφασης του Σ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια παρεμπόδισης στην επίλυση του ζητήματος που αφορά η κάθε απόφαση. Εννοώ τις αποφάσεις που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία διαμεσολάβησης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ονομασίας της “Μακεδονίας”, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε σαφές ότι «εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε… Πάντα στηρίζαμε ενεργά το διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και “Μακεδονίας”».
Ο Λαβρόφ, ωστόσο, εξέφρασε απορία για το θέμα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. «Βάζουμε ερωτήματα κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η διαδικασία και αν ξεκινά από την επιθυμία να βρεθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή αν ξεκινά από την επιθυμία των ΗΠΑ να σύρουν τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να τερματίσουν κάθε επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτό είπαμε», ανέφερε ο Λαβρόφ.
Και ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η Μόσχα δεν συμφωνεί, επίσης, «με εκείνους που λένε ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στα Βαλκάνια, όπως είπε πρόσφατα η Φεντερίκα Μογκερίνι. Ότι η Ε.Ε. δουλεύει ήδη στα Βαλκάνια και κανένας άλλος δεν έχει πλέον τίποτα να κάνει εκεί. Βέβαια όταν συναντηθήκαμε το Δεκέμβριο στο Μιλάνο, μου εξηγούσε ότι δεν έγιναν κατανοητά σωστά τα λόγια της… Ίσως εμείς να μην καταλάβαμε σωστά, διότι εκεί δρα και το ΝΑΤΟ -διαδραματίζει μάλιστα τον κύριο ρόλο.
Άρα εκεί που βρίσκεται η Ε.Ε. βρίσκεται και το ΝΑΤΟ και μάλιστα σε πρωταρχικό ρόλο. Εμείς εκείνο που θέλουμε, είναι να γίνεται σεβαστή η θέση του Σ.Α. και αυτό σημαίνει ότι η λύση θα πρέπει να είναι νόμιμη. Όταν, όμως, η ονομασία επικυρώνεται από έγγραφο που υπογράφεται όχι στο επίπεδο που απαιτείται από το Σύνταγμα, τότε αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι νόμιμη η όλη αυτή διαδικασία. Όταν λοιπόν μας κατηγορούν για “θανάσιμα αμαρτήματα” για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στα Βαλκάνια, αναρωτιόμαστε πώς προσεγγίζουν οι δυτικοί συνάδελφοί μας αυτή την ξεδιάντροπη εκστρατεία που ξεκίνησε η Δύση παραμονές του δημοψηφίσματος όταν προσωπικά επικεφαλής κυβερνήσεων της Ε.Ε., ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.α. καλούσαν από τα Σκόπια τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μέσω της αλλαγής της ονομασίας. Αυτό το ερώτημα έθεταν και όχι το ερώτημα για μια ονομασία που θα συμφιλιώσει τις δυο πλευρές. Θεωρώ ότι είναι προφανές το βρώμικο αυτής της προσέγγισης».
Ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας θύμισε επίσης τη θέση της χώρας του ότι σήμερα «οι ΗΠΑ και οι στενοί σύμμαχοι τους επιδιώκουν να αντικαταστήσουν την έννοια του όρου, Διεθνές Δίκαιο, με μια τάξη πραγμάτων που θα στηρίζονται πάνω σε κάποιους… κανόνες».
Τέλος, σημείωσε ότι «για το Μακεδονικό υπάρχει απόφαση του Σ.Α., που απαιτεί να υπάρξει σεβασμός στα Συντάγματα των δυο χωρών και μόνο σε αυτό το πλαίσιο να αναζητηθεί λύση. Αλλά αντί αυτής της προσέγγισης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δεν εφαρμόζεται νομική προσέγγιση αλλά μια κάποια προσέγγιση στη βάση κάποιων κανόνων».
«Εφευρέθηκε ένας… κανόνας που σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας, η Συμφωνία υπογράφεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ και όχι των Προέδρων των χωρών κλπ. Όσο για το δημοψήφισμα και τα αποτέλεσματα του, αυτά μπορούν να μην λαμβάνονται υπ´ όψιν», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Λαβρόφ.
Νωρίτερα: Παρέμβαση Πούτιν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών:«Αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button