COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, εναντίον της κυβέρνησης είναι μία Συνταγματική διαδικασία που περιγράφεται στον καταστατικό χάρτη της χώρας στο άρθρο 84 και αφορά την εμπιστοσύνη της Βουλής – την αρχή της δεδηλωμένης.

 

Στο άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά πως η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται μόνο εάν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές του 1 / 6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 υπογραφές} και περιγράφει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί της άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας – η οποία δεν μπορεί να υποβληθεί νωρίτερα από περίοδο έξι μηνών από την τελευταία πρόταση μομφής – το Σώμα διακόπτει τις εργασίες του για δυο ημέρες – με την κυβέρνηση ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας διαρκεί τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης απαιτείται να υπερψηφιστεί – θετική ψήφος – από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν, προτάσεις δυσπιστίας έχουν μετατραπεί με απόφαση της κυβέρνηση σε ψήφο παροχής εμπιστοσύνης – μία κίνηση που αδρανοποιεί την πρόταση μομφής και με την οποία οι περισσότεροι Συνταγματολόγοι διαφωνούν.

 

Άρθρο-84-me-cover

 

 

Back to top button