Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας. Είναι απαραίτητη για τη δόμηση των μυών, τη σωστή λειτουργία ορμονών και ενζύμων, καθώς και για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά στη διατροφή, το «πολύ» δεν σημαίνει πάντα «καλύτερο».
Πρωτεΐνη με μέτρο: Γιατί η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει την υγεία σου
Η σημασία της πρωτεΐνης στον οργανισμό
Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, συμμετέχοντας:
-
Στη σύνθεση και επιδιόρθωση ιστών
-
Στην παραγωγή ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων
-
Στη ρύθμιση του σακχάρου και της ενέργειας
-
Στην υποστήριξη της μυϊκής μάζας
Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και η κινόα.
Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με την πρωτεΐνη – 10 λόγοι
1. Καταπόνηση των νεφρών
Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει τη δουλειά των νεφρών, ειδικά λόγω της αποβολής του αζώτου που περιέχει.
2. Κίνδυνος αφυδάτωσης
Τα νεφρά χρειάζονται περισσότερο νερό για να αποβάλουν τα παραπροϊόντα των πρωτεϊνών, οδηγώντας σε αφυδάτωση αν δεν αυξηθεί η κατανάλωση υγρών.
3. Δυσκολίες στην πέψη
Χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και υψηλή σε πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
4. Αύξηση βάρους
Η περίσσεια πρωτεΐνης που δεν χρησιμοποιείται για ενέργεια μετατρέπεται σε λίπος, οδηγώντας σε αύξηση του βάρους.
5. Καρδιολογικοί κίνδυνοι
Η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, κυρίως κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη και να επιβαρύνει την καρδιά.
6. Κακή αναπνοή (κετοαναπνοή)
Η κέτωση, που προκαλείται από δίαιτες πολύ υψηλές σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε υδατάνθρακες, συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστη αναπνοή.
7. Απώλεια ασβεστίου
Η υπερπρωτεϊνική διατροφή ενδέχεται να αυξήσει την αποβολή ασβεστίου, επηρεάζοντας την υγεία των οστών.
8. Καταπόνηση ήπατος
Η επεξεργασία των πρωτεϊνών απαιτεί περισσότερη δουλειά από το συκώτι, κάτι που μπορεί να είναι επιβαρυντικό για όσους έχουν προϋπάρχοντα ηπατικά προβλήματα.
9. Συσχέτιση με καρκίνο
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
10. Διατροφική ανισορροπία
Μια διατροφή που εστιάζει υπερβολικά στην πρωτεΐνη ενδέχεται να στερήσει από τον οργανισμό πολύτιμους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα