COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρώτο υπουργικό χωρίς Καμμένο και Κοτζιά -Πρέσπες και προσλήψεις στο τραπέζι

Με συγκυβερνήτη τον Πάνο Καμμένο, αλλά ουσιαστικό ρυθμιστή τον Σταύρο Θεοδωράκη ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου να ολοκληρώση τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συζήτηση και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν είχε στοιχεία θρίλερ καθώς σε αυτή τη μάχη ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ υπερψήφιζαν, οπότε το Μαξίμου δεν είχε άγχος.
Τα πολιτικά επιτελεία ωστόσο εάν και σχεδίασαν την τακτική των κομμάτων τους στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαν το μυαλό τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κύρωσή της από την Βουλή, αναδεικνύεται πλέον σε κεντρική πολιτική μάχη, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα ολοκλήρωσε επιτυχώς και βγήκε περίπου «αλώβητη» από το πρόγραμμα, διατηρώντας την πλειοψηφία και το πλεονέκτημα στο κοινοβούλιο, από τη στιγμή που εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο και μπορεί –λελογισμένα- να ψηφίζει μέτρα φιλολαϊκού χαρακτήρα.
Προεκλογικός προγραμματισμός με νέες προσλήψεις
Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό αναμένεται να αναφερθεί στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των κυβερνητικών δράσεων για το επόμενο διάστημα. Να από τα βασικά θέματα θα είναι και το θέμα των προσλήψεων, κάτι που υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες.
Ετσι και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε προσλήψεις στην Παιδεία, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Κώστας Γαβρόγλου. Πρόκειται για τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν, μέσω ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και 15.000 μόνιμων καθηγητών την τριετία 2019 – 2021.
Συτο υπουργικό αναμένεται να συζητηθούν και οι εκκρεμότητες για τη νέα χρονιά, ενόψει του δεύτερου report από τους δανειστές στις αρχές του χρόνου, από το οποίο και θα εξαρτηθεί η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Απολογισμός των ΑΝΕΛ
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να ανέφερε ότι η πάταξη της διαφθοράς παραμένει ως στόχος της συγκυβέρνησης, η επίτευξη του οποίου συνιστά επιτακτική ανάγκη, ωστόσο άφησε μια δυνατή αίσθηση «αναχωρητισμού» αφού στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έκανε στο υπουργείο Αμυνας (κλείνοντας το μάτι στους ένστολους), αλλά και ξεχωριστές ονομαστικές αναφορές στο έργο των υπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
«Φτάνουμε, λοιπόν, σε ένα σημείο που ένα μεγάλο μέρος της αποστολής μας έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον στο οικονομικό σκέλος» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ειδικά για τη στάση του στο ζήτημα της Συμφωνίας ότι: « Όταν θα έρθει το εθνικό θέμα, θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση και θα δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Εμείς είμαστε εδώ και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει».
Πρώτο υπουργικό χωρίς Κοτζιά, αλλά και χωρίς Καμμένο
Υπουργικό, την ώρα πάντως που οι -αλλεπάλληλες- δημόσιες δηλώσεις του δημιουργούν ασάφεια ως προς το τι θα κάνει και πότε, σε σχέση με το Μακεδονικό, ο ίδιος συνάντησε τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που είναι το πρώτο μετά την παραίτηση Κοτζιά, θα απουσιάζει καθώς έχει να επισκεφτεί –με την ηγεσία του Στρατού- ακριτικές μονάδες.
Μάλιστα για να μη συνδεθεί η απουσία του με κυβερνητική κρίση, έσπευσε ο ίδιος να ανακοινώσει -μέσω twitter- ότι η απουσία του οφείλεται σε διαφορετικό προγραμματισμό.
Μαδά τη μαργαρίτα για τις Πρέσπες
Την ίδια ώρα πάντως που ο Πάνος Καμμένος μαδά τη μαργαρίτα για το τι θα κάνει με τις Πρέσπες και την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου αντλεί ένα ακόμα επιχείρημα από τις αλλαγές που επιφέρει στο Σύνταγμα των Σκοπίων ο Ζόραν Ζαεφ, και εντείνει την πίεση στον Σταύρο Θεοδωράκη, αποστερώντας του ουσιαστικά επιχειρήματα για τα οποία θα μπορούσε να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Θεωρείται βέβαιο ότι τυχόν αποτυχία κύρωσης της Συμφωνίας θα συνιστούσε σημαντικό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση, και γι αυτό τον λόγο καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διευρύνει την πλειοψηφία της. Παράλληλα ετοιμάζεται σιγά σιγά για ανασχηματισμό καθώς τυχόν αποχώρηση Καμμένου και όσων υπουργών από τους ΑΝΕΛ τον ακολουθήσουν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με συνολική πρόταση για ένα κυβερνητικό σχήμα μάχης.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσιγουρής, Στέλλα Α.Γκαντώνα

Back to top button