ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Προβλέψεις σοκ από τον «προφήτη των καταστροφών»: ‘Βλέπει’ εμφύλιο στις ΗΠΑ, πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας, Κίνας-Ταϊβάν και τέλος Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Αμερικανός οικονομολόγος, με το παρατσούκλι «προφήτης των καταστροφών», εξέδωσε σε συνέντευξή του άλλη μια παρτίδα προφητειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήδη γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας. Βέβαια ο Nouriel Roubini είναι χρήσιμος ακριβώς γι΄αυτό> Για την παραγωγή τρόμου, ο οποίος είναι εργαλείο διακυβέρνησης και ελέγχου. Πάμε να δούμε τις πρόσφατες προφητείες του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Εδώ ο Προφήτης των Καταστροφών μίλησε για την (δήθεν) υπερθέρμανση του πλανήτη, τους πολέμους και τον πληθωρισμός: Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς κρίσης αυτή τη στιγμή. (Μόνο που οι κρίσεις είναι κατασκευασμένες).

Μεταξύ άλλων, ο Roubini είπε ότι “ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει” και αναμένουμε μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην Ευρώπη και έναν εμφύλιο πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

-Ήμουν στην Ουάσιγκτον για μια συνάντηση του ΔΝΤ. Ο οικονομικός ιστορικός Niall Ferguson είπε ότι θα ήμασταν τυχεροί αν είχαμε μια οικονομική κρίση όπως τη δεκαετία του 1970, όχι έναν πόλεμο όπως τη δεκαετία του 1940. Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας ανησυχούσαν για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι το Ιράν και το Ισραήλ οδεύουν προς σύγκρουση. Και διάβασα σήμερα το πρωί ότι η κυβέρνηση Biden αναμένει από την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν σύντομα. Για να είμαι ειλικρινής, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, ειδικά στην Ουκρανία και στον κυβερνοχώρο.

Για τον πληθωρισμό και την ύφεση

Φυσικά, οι πολιτικοί θα πρέπει να φροντίσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν φροντίσουν το Ιράν, το Ισραήλ ή την Κίνα. Αλλά πρέπει επίσης να σκεφτούν τον πληθωρισμό και την ύφεση.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, και νομίζω ότι θα είναι μακρά. Είναι ακόμη χειρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πανδημία φαίνεται να έχει περιοριστεί, αλλά νέες παραλλαγές του COVID ενδέχεται να εμφανιστούν σύντομα. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια αργή καταστροφή που επιταχύνεται.

Σχετικά με τις απειλές για τον σύγχρονο κόσμο

Για καθεμία από τις 10 απειλές που περιγράφω στο βιβλίο μου, μπορώ να σας δώσω 10 παραδείγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, όχι στο μακρινό μέλλον. Υπήρξε ξηρασία σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Όχι μακριά από το Λας Βέγκας, η ξηρασία είναι τόσο έντονη που τα πτώματα των μαφιόζων από τη δεκαετία του 1950 έχουν βρεθεί στις ξεραμένες λίμνες (!)

Στην Καλιφόρνια, οι αγρότες πωλούν τώρα τα δικαιώματά τους για το νερό επειδή είναι πιο κερδοφόρο από το να καλλιεργούν οτιδήποτε. Και στη Φλόριντα, δεν μπορείτε πλέον να ασφαλίσετε σπίτια στην ακτή. Οι μισοί Αμερικανοί θα πρέπει τελικά να μετακομίσουν στα Midwest ή στον Καναδά. Αυτό είναι επιστήμη, όχι εικασίες.

Για το παγκόσμιο σοκ στις ΗΠΑ

Σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη από τη δεκαετία του 1970, όταν είχαμε επίσης ενεργειακή κρίση, υψηλό πληθωρισμό και στασιμότητα. Τότε δεν είχαμε τόσο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος όσο σήμερα. Εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια τώρα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πολλές εταιρείες, σκιώδεις τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες θα χρεοκοπήσουν. Επιπλέον, η πετρελαϊκή κρίση προκλήθηκε από αρκετές γεωπολιτικές ανατροπές τότε, σήμερα είναι αυτές οι ανατροπές αυξάνονται ραγδαία. Και απλά φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50% των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% των ημιαγωγών υψηλής ποιότητας. Θα ήταν παγκόσμιο σοκ. Σήμερα εξαρτόμαστε περισσότερο από ημιαγωγούς παρά από λάδι.

Με την προοπτική ενός εμφυλίου πολέμου

Ανησυχώ. Οι δημοκρατίες είναι εύθραυστες όταν συμβαίνουν μεγάλες ανατροπές. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα λέει: «Θα σώσω τη χώρα» και θα κατηγορεί τους ξένους για όλα. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει στην Ελλάδα ό,τι έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, αυτή τη φορά θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά τους λευκούς υπερασπιστές να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Μπορούμε να δούμε βία και πραγματικό εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ…

Nouriel Roubini – γεννήθηκε το 1958. Ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο, ομότιμος καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008, καθώς και την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Back to top button