COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφιακός εθισμός: Τα προειδοποιητικά σημάδια και πως μπορεί να γίνει η “αποτοξίνωση”

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν εντάσσει την εξάρτηση από τα ψηφιακά μέσα στους επίσημους εθισμούς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε εφήβους και ενηλίκους να χάνουν το μέτρο και να παρουσιάζουν εθιστικές συμπεριφορές, σημειώνει η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Στελίνα Κουντζάκη.

 

 

Ένας τρόπος αποτοξίνωσης είναι να ορίσουμε μέρη στο σπίτι όπου η χρήση κινητού είναι απαγορευτική, όπως το υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου μας

Η ψηφιακή αποτοξίνωση, εξηγεί η ίδια μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας», είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε μακριά από τα ψηφιακά μέσα για να χαλαρώσουμε και να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας.

Ένας χρήστης έχει αναπτύξει εθισμό, σύμφωνα με την ειδικό, όταν απομακρυνόμενος από τα ψηφιακά μέσα νιώθει δυσφορία σε αντίθεση με τον ενθουσιώδη χρήστη, ο οποίος δεν νιώθει αυτήν την αγωνία. «Μία ισορροπημένη χρήση είναι έως 2 ώρες πέρα των ωρών εργασίας» τονίζει η κ. Κουντζάκη.

Ο κίνδυνος του burn out

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευκολύνει κατά πολύ την καθημερινότητά μας καθώς μας επιτρέπουν να «συνδεόμαστε» με αγαπημένα μας πρόσωπα που βρίσκονται μακριά και να κρατάμε επαφή.

Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει στο burn out και σε ανεπιθύμητες συνέπειες, με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη για αποτοξίνωση, ένα digital detox.

«Δεν έχω Instagram. Πολύ λίγο χαζεύω στο Facebook. Έχω μία άρνηση με τα social, θέλω να τα αποφεύγω όσο μπορώ αλλά βλέπω πως δεν μπορώ να το αποφύγω πολύ. Δεν είμαι εθισμένη», λέει η ηθοποιός, Φαίδρα Δρούκα, μιλώντας στην εκπομπή.

«Με ενοχλεί όταν βγαίνεις με οικεία πρόσωπα και είναι στο κινητό» συπλήρωσε η ηθοποιός.

Πώς μπορούμε να κάνουμε ψηφιακή αποτοξίνωση

Όπως εξηγεί η κ. Κουντζάκη, πρέπει αρχικά να παρατηρούμε τον εαυτό μας ώστε να διαπιστώνουμε με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιούμε.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξουμε τον χρόνο που περνάμε στο κινητό μας και να μπορέσουμε να τον ρυθμίσουμε.

Τέλος, όπως είπε η ειδικός, θα μπορούσαμε να ορίσουμε μέρη στο σπίτι όπου θα απαγορεύεται η χρήση κινητού, όπως το υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

Back to top button