COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχολόγος του Χάρβαρντ: Αν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από αυτές τις 9 φράσεις κάθε μέρα, «είστε πιο ανθεκτικοί συναισθηματικά από τους περισσότερους»

Οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται σε οδυνηρές εμπειρίες. Επιτρέπουν στους εαυτούς τους να θρηνούν, υπενθυμίζουν στον εαυτό τους για τι είναι ευγνώμονες και εστιάζουν σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν αυτή τη στιγμή.

“Αλλά ως ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ , έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους να παλεύουν με αυτό. Χρειάζεται προσπάθεια, εξάσκηση και ψυχική δύναμη.”

Εάν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από αυτές τις φράσεις κάθε μέρα, είστε συναισθηματικά πιο ανθεκτικοί από τους περισσότερους:

1. «Μπορώ να το ξεπεράσω αυτό».

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα συνδέεται με τη σκληρότητα και την ψυχική σκληρότητα. Υπάρχει κατανόηση ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί και να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες χωρίς να τις αφήνουμε να μας σπάσουν.

Παρόμοια φράση: «Όσο και αν το μισώ, μπορώ να επιβιώσω».

2. «Δεν πρόκειται να αφήσω τον εαυτό μου να είμαι θύμα».

Το να είσαι ανθεκτικός σημαίνει ότι όταν βιώνεις τον πόνο της κακομεταχείρισης, αλλάζεις την άποψή σου από το «Είμαι θύμα και ανίσχυρος να βοηθήσω τον εαυτό μου» στο «Πώς μπορώ να μεγαλώσω από αυτό;»

Παρόμοια φράση: «Αν και ήμουν θύμα σε αυτήν την κατάσταση, δεν θα το αφήσω να με καθορίσει ή να καταστρέψει το μέλλον μου».

3. «Η ζωή είναι δύσκολη».

Η ανθεκτικότητα συνδέεται με μια βασική αποδοχή ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και ότι όλοι βιώνουμε συναισθηματικές δυσκολίες. Η αποδοχή αυτής της αλήθειας βοηθά τους ανθρώπους να μην παίρνουν τα πράγματα ως προσωπικά όταν συμβαίνουν ανεπιθύμητα γεγονότα.

Παρόμοια φράση: «Δεν θα είμαι πάντα ευχαριστημένος με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αλλά είναι μέρος του ταξιδιού».

4. «Θα περάσει κι αυτό».

Οι ανθεκτικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αποτυχίες και οι προκλήσεις μπορεί να αισθάνονται φρικτές αυτή τη στιγμή, αλλά ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνιμο. Δεν σημαίνει ότι ο πόνος θα υποχωρήσει εντελώς, αλλά σημαίνει ότι μπορούμε να εργαστούμε για να τον κάνουμε λιγότερο τραυματικό και επιζήμιο για εμάς με την πάροδο του χρόνου.

Παρόμοια φράση: «Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να νιώσεις λίγο καλύτερα».

5. «Τι μπορώ να μάθω από αυτό;»

Ανοιχτότητα σε εμπειρίες και ικανότητα να μετατοπίσεις την οπτική σου από το «Γιατί μου συνέβη αυτό;» στο «Τι μπορώ να πάρω από αυτό για να με βοηθήσει να μεγαλώσω;» μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε καλύτερα στα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Παρόμοια φράση: «Υπάρχει πάντα ένα δώρο, ακόμα και στις πιο σκοτεινές εμπειρίες — πρέπει απλώς να καταλάβω τι είναι. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την εμπειρία για να με ενδυναμώσει και να με μεταμορφώσει;»

6. «Χρειάζομαι λίγο χρόνο».

Ένα βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας είναι η συναισθηματική ευελιξία ή η ικανότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας και να μειώνετε την έντασή τους σε μια δεδομένη κατάσταση. Η κυριαρχία σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε ενδυναμωμένοι σε δύσκολες στιγμές.

Παρόμοια φράση: «Αισθάνομαι ένα δυνατό συναίσθημα, οπότε θα πάρω μια στιγμή πριν απαντήσω ή πάρω μεγάλες αποφάσεις».

7. «Έχω ακόμα πράγματα για τα οποία να είμαι ευγνώμων».

Είμαστε έτοιμοι να παρατηρήσουμε απειλές για την ευημερία μας. Αλλά οι άνθρωποι που είναι ανθεκτικοί βρίσκουν έναν τρόπο να στραφούν προς τα θετικά, ακόμη και σε περιόδους δυσκολίας.

Παρόμοια φράση: «Μπορεί να δυσκολεύομαι, αλλά μπορώ να βρω έναν τρόπο να είμαι ευγνώμων για τα καλά πράγματα στη ζωή μου».

8. «Είναι αυτό που είναι».

Το κλειδί για την ανθεκτικότητα δεν είναι να αρνηθούμε την πραγματικότητα ή να αναζητήσουμε έναν λόγο που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για το γιατί συνέβη κάτι. Όταν φτάνουμε σε ένα μέρος ριζικής αποδοχής, η κατάσταση έχει λιγότερη δύναμη πάνω μας.

Παρόμοια φράση: «Πρέπει να δω την πραγματικότητα όπως είναι, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που θέλω, για να μπορέσω να προχωρήσω».

9. «Το αφήνω να φύγει..».

Το να μένουμε βυθισμένοι στη μνησικακία, να θέλουμε ανταπόδοση ή να επικεντρωνόμαστε στην απόσβεση, μας κρατά να κρατάμε τον πόνο του παρελθόντος. Η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας απαιτεί να φτάσουμε σε ένα μέρος όπου μπορούμε να δούμε δύσκολες συνθήκες ζωής για αυτό που είναι και να επιλέξουμε ενεργά να τις αφήσουμε να φύγουν.

Παρόμοια φράση: «Το να το συγχωρείς αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν εντάξει. σημαίνει απλώς ότι δεν το αφήνω πια να με βαραίνει».

Η Δρ Cortney S. Warren , PhD, είναι πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο ψυχολόγος και συγγραφέας του «Letting Go of Your Ex». Ειδικεύεται στους γάμους, στον ερωτικό εθισμό και στους χωρισμούς και έλαβε την κλινική της εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Έχει γράψει σχεδόν 50 άρθρα σε περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 75 παρουσιάσεις για την ψυχολογία των σχέσεων. 

Back to top button