COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχρολουσία για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Κόβεται το 51% από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και οι θεσμοί μπλοκάρουν το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ»!

«Σοκ» περίμενε χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει αίτηση στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως απορρίφθηκαν περισσότερες από τις μισές.

Συγκεκριμένα, από τις 733.000 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», τελικά εγκρίθηκαν σχεδόν οι 362.000.

Μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εκτός «κούρσας» έμειναν οι 371.000, δηλαδή σχεδόν το 51% των ενδιαφερομένων, καθώς διαπιστώθηκε ότι:

262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,
94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,
12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Οι δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης θα πρέπει να επισκεφθούν εκ νέου την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αίτησή τους, με την προθεσμία να λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.

Οι κερδισμένοι
Από την ανάλυση των στοιχείων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 προκύπτει πως:

24.534 επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης» θα λάβουν κατά μέσον όρο 4.592 ευρώ,
21.087 επιχειρήσεις με ΚΑΔ «Δραστηριότητες παροχής ποτών» θα λάβουν 3.139 ευρώ,
16.264 επιχειρήσεις του κλάδου «Εκμετάλλευση ταξί» θα λάβουν 1.191 ευρώ.
«Φρένο» των δανειστών στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ»
Αρνητικοί στην οριζόντια επιδότηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία εμφανίστηκαν οι θεσμοί κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης για τα «καυτά» ζητήματα του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην επιδοτείται η δόση του δανείου μιας επιχείρησης με βάση τον ΚΑΔ στον οποίο ανήκει, αλλά με αυστηρά κριτήρια που θα καθοριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι οι θεσμοί ζητούν να μη δοθεί επιδότηση σε μια επιχείρηση που δεν έχει πληγεί στην πράξη από την υγειονομική κρίση, ακόμα και αν ο κλάδος της ανήκει στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Σύμπνοια φαίνεται πως υπάρχει για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, καθώς οι θεσμοί συμφώνησαν ότι οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νόμος τον Μάρτιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, και έως το τέλος Μαρτίου οι σχετικές ΚΥΑ για τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2021.

Back to top button