TOP ΝΕΑ

Ψυχρολουσία: Κόβουν το επίδομα παιδιού σε όσους έχουν πάνω από 1.600 κυβικά αυτοκίνητο;

υχρολουσία για χιλιάδες δικαιούχους από τους κόφτες που ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Παρόλο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, θέσπισε και περιουσιακά κριτήρια.

Τα περιουσιακά στοιχεία

Ο «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού που θεσπίζεται για πρώτη φορά, καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 210.000 ευρώ για την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο είναι τα 1.600 κυβικά πάλι όμως με βάση τον αριθμό των παιδιών και την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση της κινητής περιουσίας για το επίδομα παιδιού γίνεται και με άλλα κριτήρια όπως η παλαιότητα. Επίσης για τους πολύτεκνους θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για διπλάσια κινητή περιουσία (δηλ περισσότερα κυβικά και μεγαλύτερα αυτοκίνητα).

Χορηγούμενο

Να σημειωθεί ότι το 1.600 είναι ως γενικός κανόνας ενώ σε κάποιο από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια αναμένεται να εγκριθεί και η αναμόρφωση των επιδομάτων. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού και στέγασης) αναμένεται να τα χάσουν λόγω της εφαρμογής περιουσιακών κριτηρίων.

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα ελέγχονται περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Χορηγούμενο

Επίδομα παιδιού

Όσον αφορά το επίδομα του παιδιού, ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Έτσι οι πιο ευνοημένοι είναι οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και την τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού, εφόσον βέβαια θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που θα θεσμοθετηθούν.

Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.
Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.
Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ,
ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα παιδιού παρέχεται σε περισσότερες από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:
Έλληνες πολίτες.
Ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς.
Πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες.
Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.
Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος.
Πολίτες άλλων κρατών.
Οι ημερομηνίες πληρωμής
Η πληρωμή της πρώτης δόσης στους δικαιούχους πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου.
Η πληρωμή της δεύτερης δόσης στους δικαιούχους πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, μαζί με τα άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
Η τρίτη δόση πληρώθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου.
Η τέταρτη δόση του Επιδόματος Παιδιού Α21 καταβλήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Η πέμπτη δόση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024.
Η έκτη δόση θα εξοφληθεί παραδοσιακά πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.





Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button