Αν κάποιος θελήσει να αναφερθεί στη χρονική διάρκεια των στενότατων συμμαχικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, θα χρησιμοποιούσε την έκφραση, “Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια”.
Η άμεση αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τις ΗΠΑ
Ο Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν κήρυξε την ανεξαρτησία του Εβραϊκού Κράτους., την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν έξαλλο,πιστεύοντας ότι η ενέργεια του Λευκού Οίκου θα υπονόμευε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο, αναφέρει σε σχετικό άρθρο του σε Διεθνές ΜΜΕ,ο διακεκριμένος αναλυτής Ρούμπιν, επισημαίνοντας:
Η κατάσταση ήταν πιο σύνθετη. Οι Σοβιετικοί ψήφισαν επίσης για την ανεξαρτησία του μικροσκοπικού Ισραήλ , την ώρα που τα αραβικά κράτη επιδίωκαν την εξάλειψή του.
Οι Ισραηλινοί κατάλαβαν ότι η απώλεια ενός και μόνο πολέμου θα σήμαινε ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα.
Ωστόσο, παρά αυτή την πεποίθηση δεν υπήρχε περίπτωση το Ισραήλ να συγκριθεί ποτέ με τους αραβικούς στρατούς είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε στον τεράστιο αριθμό όπλων, αρμάτων ή αεροσκαφών που αυτά διέθεταν.
Η εξασφάλιση της ποιοτικής στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ έναντι των Αραβικών κρατών από τις ΗΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο το Πεντάγωνο πρόκρινε την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ , έναντι των Αραβικών κρατών…
Ήταν μια φόρμουλα, η οποία αργότερα έγινε νόμος, για να διασφαλιστεί ότι οι στρατιωτικές πωλήσεις σε αραβικά κράτη δεν θα αμφισβητήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα του Ισραήλ., αφού αν οι Άραβες υπερείχαν σε ποσότητα και ποιότητα, θα μπορούσαν να σβήσουν το εβραϊκό κράτος και ολόκληρο τον πληθυσμό του.
Οι καταστάσεις σταδιακά άλλαξαν στη Μ.Ανατολή, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να βρίσκεται όλο και περισσότερο στην ίδια πλευρά με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη σύγκρουση με το Ιράν.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πουλήσουν πυραύλους ή αεροσκάφη είτε στο Ριάντ είτε στο Άμπου Ντάμπι, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ παρά για επίθεση εναντίον της.
Ωστόσο, η λογική του Πενταγώνου παραμένει έγκυρη, ακόμα κι αν χρειάζεται αναθεώρηση για να εξετάσει τη μετατόπιση της γεωπολιτικής.
Το πρόβλημα σήμερα για το Ισραήλ δεν είναι οι Αραβικές χώρες αλλά η Τουρκία
Η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι ούτε σύμμαχος ούτε δύναμη ειρήνης, αφού στις 30 Μαρτίου, ο Ερντογάν δήλωσε: «Είθε ο Αλλάχ να καταστρέψει το Σιωνιστικό Ισραήλ στο άγιο όνομά του».
Η Τουρκία σήμερα αποτελεί εξίσου μεγάλη αν όχι μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από ότι το Ιράν.
Το γεγονός ότι διαθέτει μεγάλη δύναμη σε drones , είναι υπολογίσιμη ναυτική δύναμη, ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει μαχητικά stealth και μπορεί επίσης να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αποτελούν παράμετρους που αλλάζουν ριζικά τον στρατηγικό υπολογισμό σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στον Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο στις 7 Απριλίου, είπε: “Οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις με την Τουρκία, νομίζω ότι μπορώ να το λύσω. Εννοώ, εφόσον είσαι λογικός, πρέπει να είσαι λογικός. Πρέπει να είμαστε λογικοί”.
Ακόμα κι αν ο Τραμπ μπορέσει να συγκρατήσει τον Ερντογάν ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνατότητες που μπορεί να αποκτήσει η Τουρκία σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να αλλάξουν για πάντα την περιοχή.
Ισραήλ και Ελλάδα πρέπει να υπερέχουν στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας
Είναι καιρός πλέον για το Κογκρέσο να θέσει παραμέτρους για την ειρήνη και την ασφάλεια και να επαναδιατυπώσει το δόγμα στρατιωτικής ποιοτικής υπερροχής του Ισραήλ , λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες Ισραήλ και Ελλάδας, για την ασφάλειά τους έναντι της Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει ούτε πυραύλους ούτε αεροσκάφη ικανά να ξεπεράσουν αυτά που έχουν οι Ισραηλινές και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει η Τουρκία να αποκτήσει τα F-35 Joint Strike Fighter.
Εάν η Γαλλία προχωρήσει στην ανήθικη και κυνική πώληση πυραύλων Meteor με τους οποίους θα εξοπλίσει τα την Άγκυρα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Ιερουσαλήμ θα έχουν πρόσβαση σε ακόμη πιο ακριβείς, θανατηφόρους και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ικανούς να διασφαλίσουν την ισραηλινή και ελληνική υπεροχή έναντι της Τουρκίας.
Ο Τραμπ μπορεί να βλέπει τον εαυτό του στον Ερντογάν και να πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τούρκο δεσπότη, αλλά ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να δείξουν σεβασμό στον Ερντογάν
Αντίθετα, έχει έρθει η ώρα για το Κογκρέσο να δημιουργήσει τα νομικά προστατευτικά κιγκλιδώματα για να αποτρέψει τον Τραμπ από το να εξοπλίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο.
Τα σχέδια Τράμπ για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας
Οι ώρες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, αφού οι κινήσεις Τράμπ δείχνουν ότι επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ, παρά τις Ισραηλινές ενστάσεις.
Σε περίπτωση δε στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν από ΗΠΑ-Ισραήλ με έμμεση συμμετοχή της Τουρκίας, η “συμφιλίωση” Άγκυρας -Τελ Αβίβ θα κερδίσει σημαντικό έδαφος.
Εφόσον αυτό συντελεστεί, άποψή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα γίνει πολύ επιθετικότερος σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας, με την στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας να γίνεται περισσότερο πιθανή από ποτέ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα