COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρ ομαδόν Πομπέο κατά της Τουρκίας: Η Άγκυρα υπονομεύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ!


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Σε μια ασυνήθιστη για τα ΝΑΤΟϊκά δεδομένα παρέμβαση προχώρησε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης της Συμμαχίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της. Υπογράμμισε επίσης τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο! Κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η Άγκυρα φοβάται κυρώσεις και θέλει «ανοιχτό» διάλογο
Νωρίτερα και υπό το φόβο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις και ενώ το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων παραμένει στο τραπέζι η Άγκυρα συνέχισε τα προσχηματικά καλέσματα προς την Αθήνα για διάλογο. Διάλογο βέβαια με τα δικά της μέτρα και σταθμά, «άνευ όρων» δηλαδή με ανοιχτή ατζέντα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος.

Συγκεκριμένα ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, επεσήμανε πως «η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα. Για την ακρίβεια, υπήρξε συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά η ημερομηνία δεν καθορίστηκε καθώς η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω του γεγονότος πως βρισκόταν στο πεδίο το Oruc Reis. Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο, και επέστρεψε στην Αττάλεια στις 29 Νοεμβρίου. Η Τουρκία θα συνεχίζει την προσέγγιση του ανοιχτού διαλόγου».

Τακτικισμοί και Ευρωπαϊκό προσωπείο
Πρόκειται σαφέστατα για ακόμη έναν τακτικισμό από την Τουρκία και ενώ η ΕΕ χάνει την υπομονή της με τους λεονταρισμούς του «Σουλτάνου» και τις συνολικότερες προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά όχι μόνο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα άλλαξε εκ νέου ρητορική και φόρεσε το Ευρωπαϊκό του προσωπείο: Τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της ανάληψης της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν -και τη συνεπακόλουθη αποκάλυψη των προθέσεων της νέας αμερικανικής διοίκησης απέναντι στην Τουρκία- ο Ερντογάν επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Με «επιθέσεις» φιλίας προς την Ευρώπη, και επενδύοντας στην αμφισημία του Βερολίνου το οποίο από τη μία εμφανίζεται οργισμένο για τις τελευταίες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το περιστατικό με το πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, και από την άλλη διστάζοντας να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι της Άγκυρας, ο Ερντογάν θέλει να ξεπεράσει το σκόπελο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, όπου το μόνο σίγουρο είναι πως θα γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Τι άλλο θα κάνει ο Ερντογάν; Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στις 10/12, την ημέρα που θα συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, θα ανακοινώσει σειρά μεταρρυθμίσεων στην τουρκική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την ελευθερία της έκφρασης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο «σουλτάνος» θα ανακοινώσει την τήρηση από την Τουρκία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Επί της ουσίας λοιπόν, ο Ερντογάν υιοθετώντας φιλο-ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις θα προσπαθήσει να στείλει το μήνυμα πως η χώρα του δεν απομακρύνεται από την προοπτική της ΕΕ.

Back to top button