COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρηνικό σταθμό και στην Ανατολική Θράκη ετοιμάζει η Τουρκία – Οι συζητήσεις με την Κίνα και το παρασκήνιο

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, στην Ανατολική Θράκη, έχουν καταγράψει πρόοδο, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία και η επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι πιθανή σε λίγους μήνες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην Άγκυρα σε δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης.

Όπως τόνισε, έχουν γίνει «επαρκείς διαπραγματεύσεις» «για ορισμένα συγκεκριμένα μέρη της συμφωνίας» σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

«Είμαστε αρκετά κοντά. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά δεν είναι σημαντικές. Συνεπώς, είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά και να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο στη νότια επαρχία Μερσίνης, με τον πρώτο αντιδραστήρα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος. Το δεύτερο εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στη βόρεια επαρχία της Σινώπης.

Το παρασκήνιο

Λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν για τις ΗΠΑ, όπου φιλοδοξεί εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συναντήσει και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Δύσης, έρχεται πιο κοντά με την Κίνα και μάλιστα βάζει στο επίκεντρο και την Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό ενέργειας της Τουρκίας, Αλπρσλάν Μπαιρακτάρ, η Τουρκία προχωρά σε συνομιλίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού όχι με οποιαδήποτε τυχαία χώρα, αλλά με την Κίνα και όχι σε οποιοδήποτε σημείο αλλά στα σύνορα με την Ελλάδα!

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του middleeasteye.net, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφθηκαν την Ανατολική Θράκη για επιθεώρηση και είδαν τα σημεία όπου σχεδιάζεται η κατασκευή. «Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», τόνισε.

«Υπάρχουν κάποιες άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές και είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας και είμαστε πολύ κοντά σε επίλυση. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας». Ο υπουργός της Τουρκίας είπε ότι η χώρα χρειάζεται να παράγει 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προσθέσει πέντε γιγαβάτ μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στο σύστημά της. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερη εντοπιότητα και μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων χωρών στα επερχόμενα έργα πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Εκτός, όμως, από την Κίνα ο Ερντογάν έχει άψογη σχέση και με τη Μόσχα, μια σχέση που εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία αφορά και την ενέργεια. Στο Ακκουγιού, σημείο το οποίο επίσης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα, κατασκευάζεται από τη Ρωσία το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες που έχει συμφωνήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι θα έχουν την κυριότητα για 49 χρόνια και για αυτή τη χρονική περίοδο η Τουρκία θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια σε προνομιακή τιμή, ενώ στη σύμβαση υπάρχουν ορισμένες ευνοϊκές προϋποθέσεις για την αγορά του πυρηνικού σταθμού από τη γείτονα χώρα μετά το πέρας των 49 ετών.

Οι εξελίξεις αυτές προβληματίζουν την Αθήνα, διότι εκτός από την πολιτική σημασία των συμφωνιών αυτών της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα τίθεται και ένα θέμα ασφάλειας κυρίως σε περίπτωση που γίνει σεισμός στις επίμαχες περιοχές.

Back to top button