COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο: Οι φλόγες “καταπίνουν” σπίτια και καταστήματα μέσα στο χωρίο Ασκληπιείο!

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια, αναζωπυρώσεις και στα Λάερμα - Διάσπαρτες εστίες στην Κάρυστο, μαίνεται η πυρκαγιά σε Κέρκυρα και Αίγιο

rodos-spitia-mak

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα της χώρας σε ΑίγιοΚέρκυρα, Κάρυστο και Ρόδο. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης έκανε λόγο, νωρίτερα για «δύσκολες συνθήκες σε όλα τα μέτωπα».

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σήμανε νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική στη Ρόδο καθώς σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο. Λίγο μετά, η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Ασκληπειό κατακαίγοντας σπίτια καταστήματα και περιουσίες καθώς επίσης και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια. Στην περιοχή βρισκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε.

https://youtu.be/ihpxZIbrjyc

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες παλεύουν με τις αναζοπυρώσεις και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως ανάμεσα σε ΛάερμαΑπόλλωνα και Πλατάνια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Αναζωπυρώσεις στα Λαερμα Ρόδου (2)
Αναζωπυρώσεις στα Λαερμα Ρόδου (1)

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Στο μέτωπο στο Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών.

Κάρυστος Φωτιά
karystos-3
karystos-m

Στην πυρκαγιά της Κέρκυρας,  η φωτιά μαίνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει περάσει, μέχρι στιγμής, σε κάποιο οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης έκανε  λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

Όπως είπε μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να μην καεί ούτε ένα σπίτι, ωστόσο η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα.

Στην Εύβοια, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη.

Στο Αίγιο εκκενώθηκαν το βράδυ, με μήνυμα από το 112, το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε κοντινό λόφο. Οι πυροσβέστες επιχειρούν ώστε να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.

27468337
Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε λόφο στο Αίγιο

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι καιρικές συνθήκες, από πλευράς ανέμων, έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που αποτελούνται από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Ωστόσο, οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών των εναέριων μέσων καθώς υπάρχει περιορισμένη ορατότητα.

AIGIO
aigioMAKETA2
Περιορισμένη ορατότητα από τους καπνούς αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες των εναέριων μέσων
aigio1

Στο σημείο επιχειρούν και 99 πυροσβέστες με 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Back to top button