COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Qatargate: Ξεσπάθωσε η Εύα Καϊλή σε συνέντευξή της σε βρετανικό κανάλι-«Με χρησιμοποίησαν ως τρόπαιο και τώρα θέλουν να θάψουν την υπόθεση»

Η Εύα Καϊλή σε συνέντευξή που παραχώρησε σε βρετανικό κανάλι επιμένει στην αθωότητά της, υποστηρίζοντας και σε αυτή την συνέντευξή της ότι δεν γνώριζε τίποτε για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες.

Τη στιγμή μάλιστα που δεν της έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες και επέστρεψε στη δουλειά της ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, δηλώνει αποφασισμένη να καταβάλει κάθε νομική προσπάθεια προκειμένου να καθαρίσει το όνομά της.

«Σύμφωνα με τους Βέλγους δικηγόρους μου, με χρησιμοποίησαν σαν τρόπαιο» λέει, μιλώντας στο Sky News, περιγράφοντας τη στιγμή που «μια τσάντα με μετρητά» άλλαξε τη ζωή της.

Για τη βαλίτσα με τα μετρητά – «Δεν την αναγνώρισα»

Ένα μήνυμα από μια φίλη της, έγραφε ότι κάτι είχε συμβεί στον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ότι είχε εμπλακεί η αστυνομία. Η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε, νομίζοντας ότι είχε τροχαίο. Τον πήρε τηλέφωνο αλλά δεν απάντησε.

Στη συνέχεια έλαβε ένα ακόμα μήνυμα ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας για τον Παντσέρι. Τότε ήταν που μπήκε στο γραφείο του και ανακάλυψε μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά.

«Είναι ο ιδιωτικός του χώρος. Έψαχνα να βρω κάτι να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Ανακάλυψα μια τσάντα με χρήματα. Δεν την αναγνώρισα. Κατάλαβα ότι ήταν του Παντσέρι, οπότε ήθελα να την επιστρέψω» λέει.

Η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται ότι κάλεσε την αστυνομία αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κανέναν και αποφάσισε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να βγάλει τη βαλίτσα με τα χρήματα από το διαμέρισμά της.

Έτσι είπε στον πατέρα της, Αλέξανδρο, που την είχε επισκεφθεί στο σπίτι της, να μεταφέρει τα χρήματα στο ξενοδοχείο του, που βρισκόταν πολύ κοντά στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να τα παραλάβει από εκεί ο Παντσέρι. Όμως, η αστυνομία σταμάτησε τον πατέρα της στο ξενοδοχείο και η Καϊλή συνελήφθη.

 

 

«Ηχητικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι τα χρήματα δεν ήταν δικά μου»

«Ήταν δικά σας κάποια από τα χρήματα σε εκείνη την τσάντα;» ρωτά την Εύα Καϊλή ο δημοσιογράφος, με την ευρωβουλευτή να απαντά: «Όχι. Μόνον του Παντσέρι. Υπάρχουν ηχητικές καταγραφές που το αποδεικνύουν».

Όπως λέει, πρόκειται για στοιχεία που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες και τα οποία είδαν οι συνήγοροί της.

«Θέλουν να θάψουν την υπόθεση»

Η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι όσο βρισκόταν στη φυλακή την εκβίασαν ότι αν δεν ομολογούσε θα της έπαιρναν το παιδί της.

«Απείλησαν να δώσουν την κόρη μου στις κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν μπορούσα να τη δω για έναν ολόκληρα μήνα. Ήταν 20 μηνών. Σοκαρίστηκα. Δεν πίστευα ότι μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ευρώπη» περιγράφει.

Σύμφωνα με το Sky News o Bέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας είπε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτά που καταγγέλλει η ευρωβουλευτής» και ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν «απαράδεκτη για χώρα που κυβερνάται από το κράτος δικαίου».

Η υπεράσπισή της στηρίζεται στο ότι αγνοήθηκε το δικαίωμά της για βουλευτική ασυλία, ότι την κατασκόπευαν και ότι ο εισαγγελέας γνωρίζει ότι είναι αθώα, αλλά «παρατείνει τον εφιάλτη της για να αποφύγει την ντροπή».

«Θέλουν να θάψουν την υπόθεση μέχρι μετά τις ευρωεκλογές και μετά τις βελγικές εκλογές», που πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, λέει η Εύα Καϊλή.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας απορρίπτει και αυτούς τους ισχυρισμούς της λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα αποφασίστηκε από τον αρμόδιο δικαστή.

Ο Σβεν Μαρί, ένας από τους συνηγόρους της Καϊλή, συνέκρινε την υπόθεση με μια βελγική εκδοχή του Γουότεργκεϊτ. «Πρόκειται για προσβολή στο θεσμό» είπε . «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν το 2022 ή το 2023. Σαφώς κάτι [εγκληματικό] συνέβη, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες έφτιαξαν έναν φάκελο, στον οποίο αναφέρθηκαν πολλά ονόματα, αλλά όχι αυτό της Εύας Καϊλή. Και μετά από αρκετούς μήνες, το όνομά της εμφανίζεται ξαφνικά», είπε.

«Η καριέρα της έχει τελειώσει»

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες» λέει ο Τζούρι Λάας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαλέγοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσεκτικά τις λέξεις του.

«Δεν ξέρω αν είναι ένοχη ή όχι, αλλά από πολιτική άποψη μπορεί να μην έχει σημασία – η καριέρα της τελείωσε» σημειώνει.

Back to top button