EΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Αυτοκτονούν” οι επιχειρηματίες στην εστίαση: Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια – Καμία κρατική μέριμνα για την διασφάλιση του κλάδου

Αποκαλυπτικά του προβλήματος τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ


Πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο αν δεν εξορθολογήσουν οι τιμές οι αρμόδιοι

Σε αδιέξοδο επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.

Χορηγούμενο

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και τις πρώτες ύλες σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχει φέρει σε απόγνωση ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης. Κραυγή απελπισίας αλλά και οργή απέναντι στην κυβέρνηση η οποία ακόμα μία φορά λάμπει διά της απουσίας της από τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες ένδυση-υπόδηση (6,5%) και στέγαση (5,5%). Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος στις τιμές τροφίμων, με το ελαιόλαδο να είναι 49,1% ακριβότερο, ενώ τα δημητριακά και τα ψάρια έχουν αυξηθεί κατά 11,2% και 11,3% αντίστοιχα. Στο φυσικό αέριο, οι αυξήσεις αγγίζουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% περισσότερο. Επίσης, το πακέτο διακοπών παρουσίασε αύξηση 7,2%, και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%.

Χορηγούμενο

Στις αναλυτικές κατηγορίες, καταγράφεται αύξηση 2,8% στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, λόγω ανόδου στις τιμές βασικών ειδών όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο και τα νωπά ψάρια. Στην ομάδα ένδυση-υπόδηση η αύξηση έφτασε το 6,2%, ενώ στην κατηγορία της στέγασης καταγράφεται άνοδος 5,5%, λόγω αυξήσεων στα ενοίκια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις κλείνουν τις επιχειρήσεις εστίασης»

Σε αδιέξοδο επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.

Χορηγούμενο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανελλήνιο σωματείο εστιατορίων, καφετεριών, τουριστικών επιχειρήσεων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.), αναφέρεται πως οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός επιδεινώνουν την οικονομική δυνατότητα για βιωσιμότητα και κέρδη στα καταστήματα.

«Δυστυχώς, η πλήρης εγκατάλειψη του κλάδου από κυβερνητικούς σχεδιασμούς και προγράμματα στήριξης στην εστίαση, έχει σαν αποτέλεσμα τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την έκθεση του ινστιτούτου μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (από 0-49 εργαζόμενους) και οι διαμαρτυρίες – ομολογίες χιλιάδων συναδέλφων ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ στα παρακάτω απογοητευτικά και επικίνδυνα αποτελέσματα:

Χορηγούμενο

* Το 30% δηλώνει πως δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.
* Το 37,1% δηλώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για ένα μήνα.
* Το 40,5% των επιχειρήσεων που δεν έχουν προσωπικό, δηλώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μηδενικά.
* 9 στα 10 καταστήματα δηλώνουν ότι το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια.
* Το 38,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
* Μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δηλώνουν ότι είναι υπερχρεωμένες από την διετή κρίση του COVID– 19 και την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
* Το 73% δηλώνει ότι το αποτέλεσμα από τον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης και η μηδενική ανταπόκριση κυβερνητικής στήριξης κλείνει εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος της ΕΣΤΙΑΣΗΣ- ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας με 430.000 εργαζομένους και με τους εποχιακούς υπαλλήλους να υπερβαίνουν τους 600.000. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ποσοστό που αγγίζει το 99,6 %. Ευελπιστούμε, τα ανωτέρω στοιχεία να απασχολήσουν και να προβληματίσουν τους κυβερνητικούς αρμόδιους».






Back to top button