ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Χρυσάφι” το βούτυρο: Τιμή ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές – Σε απόγνωση αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες

«Εκτοξεύτηκαν» οι τιμές του βουτύρου τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Βούτυρο: Τιμή ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές

Ακόμα ένα βασικό διατροφικό μας αγαθό, γίνεται απλησίαστο. Ο λόγος για το βούτυρο, που έχει θρέψει και μεγαλώσει γενιές παιδιών στην Ευρώπη, ένα πρωταρχικό συστατικό στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, γίνεται όνειρο θερινής νυκτός και να ζήσουμε να το θυμόμαστε. Και αν ήταν ήδη δυσπρόσιτο στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό, πλέον η απαγορευτική του τιμή πλήττει επαγγελματίες αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες που αδυνατούν να το προμηθευτούν!

Χορηγούμενο

Το ευρωπαϊκό βούτυρο διαπραγματευόταν στις παγκόσμιες αγορές σε τιμή ρεκόρ 8.706 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Αυτό δυσκολεύει την θέση των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών, καθώς ετοιμάζονται για τις γιορτές των Χριστουγέννων και ήδη αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στην σοκολάτα και την ζάχαρη, σύμφωνα με δημοσίευμα του reuters.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με αναλυτές, η ισχυρή ζήτηση για βούτυρο, τα περιορισμένα αποθέματα και η προτίμηση των γαλακτοβιομηχανιών να χρησιμοποιούν περισσότερο γάλα για τα πιο κερδοφόρα προϊόντα, όπως το τυρί, οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών.

Το ευρωπαϊκό βούτυρο διαπραγματευόταν στις παγκόσμιες αγορές σε τιμή ρεκόρ 8.706 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, αυξημένο κατά 83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει νέα καρτέλα.

Οι τιμές ήταν επίσης υψηλότερες σε ετήσια βάση στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά απέχουν από τα υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού.

Βούτυρο: Τιμή ρεκόρ στις ευρωπαϊκές αγορές

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των προμηθειών τους σε βούτυρο πριν αρχίσουν να παράγουν χριστουγεννιάτικα κέικ και παγωτά, ο αντίκτυπος για τους μικρούς παραγωγούς θα είναι σημαντικός με αναπόφευκτη την αύξηση των τιμών, δήλωσε ο Paul Boivin, διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας αρτοποιών και ζαχαροπλαστών FEB.


Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε πέρυσι στα περισσότερα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Ζηλανδίας – του μεγαλύτερου εξαγωγέα γάλακτος και βουτύρου στον κόσμο – καθώς οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος ζωοτροφών αποθάρρυναν πολλούς γαλακτοπαραγωγούς.

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος ανέκαμψε ελαφρώς το 2024, αλλά παρέμεινε περιορισμένη σε σχέση με την αυξανόμενη ζήτηση, ωθώντας τους παραγωγούς να προτιμήσουν την κατανομή του γάλακτος στα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως το τυρί αντί για το βούτυρο, δήλωσε ο αναλυτής γαλακτοκομικών προϊόντων της Rabobank, Michael Harvey.

Εξάπλωση ασθενειών

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,7% μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ. Την ίδια περίοδο η παραγωγή βουτύρου μειώθηκε κατά 1,6% με τα αποθέματα να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η παραγωγή τυριού αυξήθηκε κατά 3,2%.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αύξησε αυτό το μήνα την πρόβλεψή του για τις τιμές του βουτύρου στις ΗΠΑ το 2024 στα 3 δολάρια ανά λίβρα, αυξημένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει λόγω των λιγότερων αγελάδων και του λιγότερου γάλακτος που παράγεται από κάθε ζώο.


«Οι σφιχτότερες προμήθειες γάλακτος και η σταθερή ζήτηση αναμένεται να μεταφέρουν τις υψηλότερες προοπτικές των τιμών μέχρι το 2025», δήλωσε το USDA.

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς βουτύρου πρόκειται να φθάσουν τα 42 δισ. δολάρια το 2024, αυξημένα κατά περισσότερο από 8% σε σχέση με το 2022, και η αγορά αναμένεται να αυξάνεται ετησίως κατά 7% έως το 2029, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Statista.





Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button