Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 02:57
ΚΟΣΜΟΣ «Εκτός εαυτού» ο Ερντογάν...

«Εκτός εαυτού» ο Ερντογάν! Απειλεί ωμά Μόσχα και Δαμασκό για την Ιντλίμπ: «Θα τιμωρηθείτε αυστηρά… »

Την Δαμασκό και την Μόσχα απειλεί με “αυστηρή τιμωρία για την επιθετικότητά στην Ιντλίμπ” η Άγκυρα διαμέσου του πρέσβη της στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.

- διαφ. -

Ζήτησε μάλιστα από τις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τις θέσεις που έχουν καταλάβει τις προηγούμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του μήνα!

Φυσικά η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να απειλεί την Μόσχα αλλά ξέρει να παίζει καλά το ψυχολογικό διπλωματικό παιχνίδι και επιχειρεί να πιέσει την Ρωσία.

Η Μόσχα θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία και να υπάρξει αποκατάσταση του συριακού εθνικού κορμού, ενώ η Άγκυρα θέλει να δημιουργηθεί ένα τουρκμενικό τζιχαντιστικό προτεκτοράτο στην Βόρεια Συρία το οποίο θα εξασφαλίζει την μη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο μέλλον, δίπλα στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Σινιρλίογλου είπε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιδιώκει να παρασύρει την Τουρκία “στον βρώμικο πόλεμό του στοχοποιώντας σκόπιμα” τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Anadolu -επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Άγκυρας- αναγνωρίζει ότι οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία προέλασαν την Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ ‘’σε μια βάναυση επίγεια επίθεση, της οποίας προηγήθηκαν εβδομάδες εντατικών αεροπορικών βομβαρδισμών’’ εξαιτίας των οποίων ολόκληρες πόλεις εκκενώθηκαν από αμάχους.

- διαφ. -

“Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας και τους Τούρκους στρατιώτες θα τιμωρείται αυστηρά”, δήλωσε ο Σινιρλίογλου. “Δεν θα διστάσουμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, δεν βάζω εδώ κόκκινη γραμμή, αυτό είναι προειδοποίηση’’ ανέφερε χαρακτηριστικά o Toύρκος διπλωμάτης σύμφωνα με το Anadolu.

Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πιστεύει σε μια πολιτική λύση στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο αραβική χώρα, και συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για μια ειρηνική διευθέτηση. “Αλλά η Τουρκία δεν θα ανεχθεί ποτέ καμία πολεμική ενέργεια” διεμήνυσε ο Τούρκος διπλωμάτης.

‘’Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες… Αυτό είναι σχεδόν το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της Συρίας πριν από την έναρξη της σύγκρουσης. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο τύραννος στη Δαμασκό αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σινιρλίογλου.

Είπε ότι “οι τρομοκρατικές ομάδες εγκατέστησαν τα δικά τους κράτη στο έδαφος της Συρίας επειδή ο τυράννος στη Δαμασκό δεν επέτρεπε στους Σύρους να απολαύσουν τα βασικά τους δικαιώματα”.

Ο Τούρκος απεσταλμένος στον ΟΗΕ επανέλαβε το τελεσίγραφου του Ερντογάν, λέγοντας ότι ‘’η Τουρκία αναμένει από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τις τρέχουσες θέσεις τους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα’’.

“Και περιμένουμε από όλους τους φίλους μας και από όλα τα αρμόδια μέλη της διεθνούς κοινότητας να σέβονται τις νόμιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια”, πρόσθεσε.

- διαφ -

Την προηγούμενη Δευτέρα, οι δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος επιτέθηκαν σε τουρκικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά Τούρκων στρατιωτών και ενός μέλους του πολιτικού προσωπικού.

Σε αντίποινα, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχευσε πάνω από 50 θέσεις των συριακών δυνάμεων σκοτώνοντας πάνω από 70 στρατιώτες.

- διαφ -
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο europost.gr
- διαφ -

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα