COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπουργός Ναυτιλίας Χρ.Στυλιανιδης:”Η μισή Κύπρος είναι Τουρκική!..”- Δήλωση- σοκ στη Βουλή – Προσπάθησε να τα…”μπαλωσει”μετά τις έντονες αντιδρασεις

“Φωτιές άναψε” στην Βουλή η δηλωση-σοκ του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη ότι “η μιση Κύπρος είναι Τουρκική”.

Πίσω μάλλον που ο συγκεκριμένος Υπουργός είναι Κύπριος και έχει διατελέσει και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Βεβαίως,μετά τις οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (πάλι καλά,που ξύπνησαν οι βουλευτές της!…)ο κ.Στυλιανιδης υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί,χωρίς όμως να ανακαλέσει!Απλώς είπε ότι η συγκεκριμένη έκφραση του “πρέπει να μπει σε εισαγωγικά”!Ας γνωρίζουν πάντως οι αναγνώστες του europost.gr ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο!
Ο κ.Στυλιανιδης υπήρξε από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο και από τους αδυσωπητους επικριτές του αειμνήστου Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου,που είπε το μνημειώδες:”Εγώ παρέλαβα Κυπριακό Κράτος.Δεν θα παραδώσω Κοινότητα”!
Μεταγενέστερα υπήρξαν επίσης πολλά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο σύμφωνα με τα οποία ΜΚΟ προσκείμενη στον κ.Στυλιανιδη είχε χρηματοδοτηθεί από διεθνείς οργανισμούς για να συμμετάσχει ενεργά στην καμπάνια της υποστήριξης του Σχεδίου Ανάν,η οποία όμως βρήκε μπροστά της το μεγαλειώδες”Όχι”του Κυπριακού λαού!

Πιο αναλυτικά τώρα το σχετικό ρεπορτάζ από την Βουλή για τα νέα “κατορθώματα”του κ.Στυλιανιδη,έχει ως εξής:

Ένταση προκλήθηκε στην Βουλή από την τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη που είπε ότι οι μάχες του ελληνισμού για την υπεράσπιση της Κύπρου πρέπει να συνυπολογίζουν τον συσχετισμό δυνάμεων σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε νέες εθνικές τραγωδίες όπως του 1974.

«Γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι «ο υπουργός παραχώρησε την μισή Κύπρο στην Τουρκία» και ζήτησαν να διαγραφεί η φράση του από τα πρακτικά.

Πιο αναλυτικά η αρχική τοποθέτηση του Υπουργού έχει ως εξής

«Οφείλω να απαντήσω ως Έλληνας της Κύπρου και μάλιστα με στοιχεία. Και δίχως διάθεση αντιδικίας. Πρώτον, επειδή γράφηκαν και ακούστηκαν πολλά ότι υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα για την θέση του γγ του Διεθνούς Ναυτικού Οργανισμού ΙΜΟ. Επικαλούμαι την δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη που ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια υποψηφιότητα.

Ποτέ για τον χειρισμό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία διαφωνία εκ μέρους της Κυριακής προεδρίας. Μιλάμε για μάχες του ελληνισμού. Είχα την τύχη να είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια περίοδο και βοήθησα όπου ο ελληνισμός έδωσε την μεγαλύτερη μάχη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Υπήρξε απόλυτη αρμονία σε όλες τις ενέργειας

Εάν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχης όπως η μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος τότε είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλά και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική».

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Στυλιανίδης επανήλθε και είπε πως «η διατύπωση με ακριβώς τις ίδιες λέξεις έχει διατυπωθεί πολλές φορές στην κυπριακή Βουλή χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Θεωρήθηκε από ορισμένους ότι εγώ παραχώρησα την μισή Κύπρο στην Τουρκία. Όσοι με ξέρουν ξέρουν και τους αγώνες μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν στα εισαγωγικά η φράση μου και πιστεύω ότι έτσι θα περάσει στα πρακτικά.

Παρακάμφθηκαν όμως όσα είπα για την πραγματική κατάσταση με τις υποψηφιότητες στον IMO. To πιο σημαντικό είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον οργανισμό και στη διεθνή ναυτιλία. Και οι κοινές μάχες του ελληνισμού για να επιβιώσει ο κυπριακός ελληνισμός στην Κύπρο πρέπει να είναι μάχες συνετές με επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων. Γιατί αυτό που έγινε το ’74 και το υπονόησα αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα αρνηθούν την ρεαλιστική πραγματικότητα τότε ο Κυπριακός ελληνισμός όχι απλά κινδυνεύει αλλά θα βρεθεί προ σκληρών διλημμάτων και δυστυχώς ο ελληνισμός – όπως έχει συμβεί και σε άλλες τραγωδίες – θα βρεθεί προ νέας εθνικής τραγωδίας».

Back to top button