ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Power Struggle” εντός του κόμματος του Ερντογάν αποκάλυψε η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο κτήριο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας στην Άγκυρα την Κυριακή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, αποκάλυψε μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και συγκεκριμένα ο στρατιωτικός του βραχίονας, οι Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις (HPG), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με αποτέλεσμα τα τουρκικά αεροσκάφη, να λάβουν το έρεισμα που περίμεναν για να αντεπιτεθούν χτυπώντας βάσεις του PKK στο Ιράκ.

Την Κυριακή, δύο δράστες έφτασαν με ένα εμπορικό όχημα και πυροδότησαν εκρηκτικά κοντά στο τουρκικό κοινοβούλιο. Το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό “τρομοκρατική επίθεση”. Ο ένας δράστης αυτοπυρπολήθηκε, ενώ ο άλλος “εξουδετερώθηκε”.

Η επίθεση έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με ελλείψεις στον τομέα πληροφοριών. Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κλάπηκε από κτηνίατρο στην κεντρική επαρχία Καϊσέρι. Παρόλα αυτά, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να φτάσουν στην Άγκυρα χωρίς να ενεργοποιήσουν κανένα συναγερμό στο σύστημα αναγνώρισης πινακίδων των τουρκικών αρχών επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle, οι ερευνητές εξετάζουν εάν οι δράστες είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως επιχειρήσεις αναγνώρησης στο σημείο της επίθεσης.

Τούρκοι ειδήμονες αμφισβητούν το εάν οι ελλείψεις στην αποτροπή της επίθεσης οφείλονταν σε ανικανότητα του νεοδιορισθέντος υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ή σε πιθανό σαμποτάζ από αστυνομικούς πιστούς στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Μετά την επίθεση, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζονται άτομα που πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Σοϊλού έχουν στοχοποιήσει τον Γερλίκαγια. Αυτά τα τρολ κατηγόρησαν τον υπουργό ότι αγνόησε τις τρομοκρατικές απειλές, καθώς είχε στραμμένη την προσοχή του στην εκκαθάριση γραφειοκρατών που είχαν εργαστεί υπό τον Σοϊλού. Ένας ανώνυμος λογαριασμός υποστήριξε μάλιστα ότι η υποτιθέμενη αμέλεια του Γερλίκαγια επέτρεψε την επίθεση. Τα μηνύματα διαγράφηκαν αργότερα.

Στον απόηχο της κριτικής από λογαριασμούς υπέρ του Σοϊλού, ο Γερλίκαγια επισκέφθηκε βασικά πολιτικά πρόσωπα που φημολογούνται ότι ήταν σε αντίθεση με τον Σοϊλού. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Εφκάν Αλά και Σελαμί Αλτινόκ καθώς και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ. Ο Γερλίκαγια ανακοίνωσε αυτές τις επισκέψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις εικασίες σχετικά με τον πόλεμο δύναμης στο εσωτερικό του AKP.

Μετά την αποχώρηση του Σοϊλού από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, η υποτιθέμενη εμπλοκή του στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και οι δεσμοί του με ομάδες της μαφίας έχουν γίνει και πάλι αντικείμενο συζήτησης. Η απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην τουρκική αστυνομία και σε καταστολή διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης. Η σύλληψη του Αϊχάν Μπόρα Καπλάν, ενός αφεντικού της μαφίας με φερόμενους δεσμούς με τον Σοϊλού, έχει εντείνει τις εικασίες για την εσωτερική διαμάχη εντός του ΑΚΡ.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση. Μετά από αίτημα των εισαγγελέων, ένα τοπικό δικαστήριο περιόρισε την πρόσβαση σε ειδήσεις που σχετίζονται με την επίθεση. Η αστυνομία της Άγκυρας πραγματοποιεί “ελεγχόμενες εκρήξεις” ύποπτων πακέτων για να αποτρέψει περαιτέρω επεισόδια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Back to top button