ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

“Σισα” η κοκαινη των φτωχών! – Το πολύ τοξικό ναρκωτικό, που σαρώνει στα στέκια της νεολαίας – Έχει προσμίξεις από …υγρά μπαταρίας και χλωρίνη! -Είναι πάμφθηνο και” σε στέλνει αδιάβαστο”!

Η περίπτωση της 16χρονης του Βύρωνα, που "γύρισε από τον Άδη"μετά από χρήση "σίσα", δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και την αδυναμία του Κράτους να το αντιμετωπίσει

Ναι, είμαστε πρωτοπόροι! Όχι όμως σε κάτι καλό, αλλά σε κάτι που σκοτώνει, κυρίως τους νέους, στους οποίους -κατά βάσιν- απευθυνεται! Πρόκειται για το, εξαιρετικά τοξικό, ναρκωτικό “σίσα”,που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, μέσα στην κρίση των μνημονίων και αποκαλείται η “κοκαΐνη των φτωχών”, γιατί μια καλή δόση του κοστίζει 2-3 € μόνον!

Η τοξική και ναρκωτική αυτή ουσία έστειλε στον Άδη, για λίγα λεπτά, μια 16χρονη κοπέλα σε ένα διαμέρισμα στον Βύρωνα, η οποία είχε την τύχη να πέσει στα χέρια καλών διασωστών του ΕΚΑΒ, που της έκαναν ΚΑΡΠΑ και την επανέφεραν στην ζωή!

Βάση της ουσίας αυτής, που σαρώνει στα στέκια της νεολαίας, είναι η μεθαμφεταμίνη και έχει προσμίξεις από…υγρά μπαταριών και από χλωρίνη! Φαίνεται ότι κάνει θραύση μεταξύ των ανηλίκων, που μπαίνουν στην εφηβεία, αφού η ολιγωρία της Πολιτείας επιτρέπει στους εμπόρους να την πουλούν παντού και σε πολύ φθηνή τιμή!

Πιο αναλυτικά η σχετική έρευνα του europost.gr, γύρω από την εκτεταμένη χρήση αυτής της ιδιαίτερα τοξικής ουσίας, συνοψίζεται ως εξής:

Είναι πολύ παράξενο για όσους από εμάς δεν είχαν κάποιον εθισμό στη ζωή τους το θέαμα ενός εθισμένου. Ακόμα και στις λεγόμενες «απλές» μορφές όπως το τσιγάρο. Μια σαφώς βλαβερή συνήθεια, η οποία όμως δεν ανήκει στη σφαίρα της άμεσα μοιραίας και της παράνομης. Αν πάρεις από έναν καπνιστή τα τσιγάρα του, τότε θα καταλάβεις πόσο ανάγκη τα έχει. Μπορώ μόνο να υποθέσω πως αυτό γίνεται πολλαπλάσιο όταν μιλάμε για ναρκωτικά που από τη φύση τους δημιουργούν μεγαλύτερη εξάρτηση. Κι ενώ η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ από τις περιοχές με τεράστια κατανάλωση στα βαριά ναρκωτικά, την τελευταία 6ετία έχει τον δικό της «μπελά» με το shisha.

Μπορείς να το βρεις με το όνομα Shisha που αναφέρεται στην περσική λέξη για το γυαλί, το οποίο είναι ο γυάλινος σωλήνας με το οποίο γίνεται η κατανάλωση του του. Το ελληνιστί σίσα είναι ένα ναρκωτικό που άρχισε να παράγεται στην Αθήνα στον 3ο-4ο χρόνο της οικονομικής κρίσης και έκανε τη χώρα άξια αναφοράς σε μεγάλα μέσα όπως ο Guardian. Η μεγάλη απήχηση αυτού του σκληρού ναρκωτικού είναι ότι δεν κοστίζει όσο η ηρωίνη και η κοκαΐνη που είναι αυτά που απαντώνται περισσότερο σε χρήστες στην Ελλάδα.

Μια δόση δεν ξεπερνάει σε κόστος τα 3 ευρώ και αυτό για έναν σεσημασμένο χρήση φαίνεται πως αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Το shisha συστήνεται με όρους μάρκετινγκ στον «πελάτη» του και αν γίνει η αρχή, δεν διαφαίνεται επιστροφή.
Το one way ticket δεν οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή. Οφείλεται και στην δράση του shisa. Είναι ένα ναρκωτικό που έχει την ικανότητα να δημιουργεί πλήρωση στον χρήση και μόλις περάσει η διάρκεια της δράσης να του προκαλεί πόνο. Έτσι, στο μυαλό του χρήστη στέλνεται ένα σήμα ότι εφόσον η έλλειψη του shisha προκαλεί πόνο, τότε πρέπει να το ξαναπάρει.

Η επιλογή για να το ξαναπάρει ο χρήστης είναι εύκολη, αφού μιλάμε για μια 24ωρη δράση. Το γεγονός ότι η κατασκευή του έχει ως βάση τις μεθαμφεταμίνες, ουσίες πολύ πιο δυνατές από τις αμφεταμίνες, οδηγεί τον χρήστη χωρίς δεύτερη σκέψη στην κατανάλωση.

Το πρόβλημα με το shisha είναι ότι έχει ως σύμμαχο τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Το αναφέρω με την έννοια ότι από το 2009 και μετά ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ έχουν υποστεί τέτοια μείωση προσωπικού και θέσεων στη λίστα αναμονής, ώστε να είναι τρομερά μεγάλο το διάστημα, ειδικά στην Αθήνα.

Για ένα διάστημα η «λύση» ήταν να χορηγούνται σύριγγες στους αστέγους και όσους το χρησιμοποιούσαν, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά HIV και μετάδοσης άλλων ασθενειών. Μετά προτιμήθηκε να συλλέγονται οι χρήστες και να μεταφέρονται έξω από την πόλη. Φυσικά εκείνοι επέστρεφαν και πάλι, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του shisha; Πρώτον ότι στα υλικά που το αποτελούν μπορείς να βρεις σαμπουάν, αλάτι ως και υγρά μπαταριών. Δεύτερον, η κατανάλωση του γίνεται με τσιγάρο, με εισπνοή ή με ένεση. Αυτό το τρίτο είναι και το χειρότερο γιατί στέλνει την ουσία κατευθείαν στο αίμα.

Στις παρενέργειες του υπάρχουν πολλά. Σε σωματικό επίπεδο, κάψιμο σε όλα τα σημεία που ακουμπάει στη στοματική κοιλότητα, παρεμπόδιση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, πόνο σε στομάχι, συκώτια και πνευμόνια, ναυτία, εμετό, απώλεια μνήμης.

Σε ψυχολογικό επίπεδο υπάρχει μια αέναη εναλλαγή διάθεσης με την οργή να είναι το πιο έντονο συναίσθημα. Άλλες φορές αναμειγνύεται με μια αίσθηση ισχύος και μια σεξουαλική υπερδραστηριότητα. Όλα αυτά σε διάστημα 10-12 ωρών έχουν γιγαντωθεί τόσο ώστε το άτομο να παθαίνει μια ψύχωση. Στο τέλος έχει εξαντληθεί σε τέτοιο βαθμό, οπότε αναζητάει πάλι την «ενέργεια» που του προσφέρει το shisha.

«Είναι δολοφονικό, αλλά σε κάνει να θες να σκοτώσεις»

Η παραπάνω ατάκα ανήκει σε χρήστη που την ανέφερε σε συνέντευξη του στο Vice πριν μερικά χρόνια. Και σίγουρα δεν αφορά μόνο το shisha. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται διά της «εισαγωγής» ή διά της παραγωγής, τουλάχιστον 30 νέες ουσίες εξάρτησης, κάτι που κάνει πολύ δύσκολο το έργο της απεξάρτησης. Γιατί τη στιγμή που ένας χρήστης ηρωίνης περιμένει στη λίστα αναμονής του ΚΕΘΕΑ, εμφανίζεται κάτι νέο που του δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσει να σταματήσει την ηρωίνη. Κι ότι αυτό το καινούργιο ίσως δεν είναι τόσο κυριαρχικό πάνω του. Είναι μια μέλισσα και οι ουσίες η γύρη του.

Ένα άλλο έδαφος ανάπτυξης του ναρκωτικού είναι οι ιερόδουλες. Πολλές απ΄αυτές κάνουν κατανάλωση όχι από εξάρτηση, αλλά για επαγγελματικό λόγο. Αυτή η σεξουαλική υπερδιέγερση είναι ο λόγος. Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νταβατζήδων τους, αναγκάζονται να το χρησιμοποιήσουν. Κάτι τέτοιο έχει και ένα ακόμα αποτέλεσμα. Επειδή στις παρενέργειες είναι και η απώλεια κρίσης, αποδέχονται εύκολα να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Έτσι μεταφέρονται ασθένειες και υπάρχουν περιπτώσεις εγκυμοσύνης!

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το βέβαιο είναι ότι η ανθρώπινη βούληση και δύναμη των χρηστών είναι το μοναδικό κατασταλτικό μέσο. Οποιαδήποτε άλλη βοήθεια κρίνεται ως…προαιρετική.

Back to top button