COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Ξεφεύγουν’ επικίνδυνα οι Τούρκοι! Κλήθηκε για εξηγήσεις από το ΥΠ.ΕΞ ο Τούρκος πρέσβης και ζήτησε και τα… ‘ρέστα’! Μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα σε Αιγαίο και Έβρο μας έκανε ‘μαθήματα’ για Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα!…

“Ξεφεύγουν” επικίνδυνα οι Τούρκοι.
Χθες οι επιθετικές κινήσεις της γείτονος σε Έβρο και Αιγαίο έδιναν και έπαιρναν, ενώ και ο Ερντογάν συνέχισε το παραλήρημά του φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάσει τη χώρα μας με τους ναζί!

Πυροβολισμοί στον αέρα και υπερπτήσεις στον Έβρο

Τεταμένο είναι το κλίμα στον Έβρο όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται ιδιαίτερα επιθετικές απέναντι στις ελληνικές αρχές.

Τα ξημερώματα της Τρίτης άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο.

Σε αυτό το κλίμα το μεσημέρι της Τετάρτης η Τουρκία προχώρησε σε μια άκρως επιθετική υπερπτήση πάνω από τον Βόρειο Έβρο (!) σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια. Μάλιστα στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο που δείχνει ένα από τα τουρκικά F-16 να παρενοχλούν ελληνικό ελικόπτερο.

Πρόκληση από τον Τούρκο Πρέσβη

Η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ήταν η απάντηση του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, στην έντονη διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ, στο οποίο κλήθηκε χθες.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργιν συναντήθηκε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αναφέρει το miilitaire.gr.

Ο Οζουγκέργιν υποστήριξε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πρόσθεσε ότι “τα ελληνικά σκάφη ασφαλείας είχαν ενεργήσει κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και οι πράξεις τους δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν στο πλαίσιο «αβλαβούς διέλευσης”. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία ενήργησε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

“Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και δεν θα ανεχθεί πράξεις που απειλούν την κυριαρχία της και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, είπε ο Τούρκος πρέσβης.

Το παραλήρημα Ερντογάν

Αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε μια εξόχως χυδαία δήλωση εναντίον της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν έδειξε εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο παρόμοιες με αυτές που είχαν δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τις συνέκρινε με τις θηριωδίες των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας επίσης τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές».

Ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες προκλητικές δηλώσεις είχε χαρακτηρίσει «δολοφονικές» τις ενέργειες εναντίον των αιτούντων άσυλο στα σύνορα. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει σιωπηλός.

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στις νέες προκλήσεις και σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Back to top button