COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ραγδαία συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων και εκλεκτών! Σοκάρουν τα στοιχεία της Έκθεσης Παγκοσμίου Πλούτου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Capgemini!
Η Έκθεση Παγκοσμίου Πλούτου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Capgemini για το 2024 που δημοσιεύτηκε σήμερα, αποκαλύπτει τον αριθμό των λεγόμενων ατόμων υψηλής καθαρής αξίας (HNWI – high-net-worth individuals) και της περιουσίας τους, που έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα το 2023 έχοντας πυροδοτηθεί από την ανάκαμψη των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών.

*(Τα HNWI είναι άτομα υψηλής καθαρής αξίας με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, των συλλεκτικών, των αναλωσίμων και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών)

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με την έκθεση, ο παγκόσμιος πλούτος HNWI αυξήθηκε κατά 4,7% το 2023 φτάνοντας τα 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ομοίως, ο πληθυσμός HNWI αυξήθηκε κατά 5,1% σε 22,8 εκατομμύρια παγκοσμίως και συνεχίζει να αυξάνεται παρά το απρόβλεπτο της αγοράς.

Πρόκειται για δύο ρεκόρ, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των προσώπων αυτών όσο και για το ύψος της περιουσίας τους, από το 1997 που το Capgemini άρχισε να δημοσιεύει την ετήσια έρευνά του.

Χορηγούμενο

Το τμήμα Ασίας-Ειρηνικού HNWI (4,2% και 4,8%) και η Ευρώπη (3,9% και 4,0%) παρουσίασαν πιο μέτρια αύξηση πλούτου και πληθυσμού.
Η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν περιορισμένη ανάπτυξη HNWI, με τον πλούτο να αυξάνεται κατά 2,3% και 2,9%, και τον πληθυσμό να αυξάνεται κατά 2,7% και 2,1%.
Αντίθετα, η Αφρική ήταν η μόνη περιοχή όπου ο πλούτος HNWI (-1,0%) και ο πληθυσμός (-0,1%) μειώθηκαν λόγω της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων και της μείωσης των ξένων επενδύσεων.
Την αύξηση αυτού του πλούτου επέτρεψε κυρίως η άνοδος των χρηματιστηρίων στον κόσμο: ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση 43% και ο S&P 500 24% το 2023, την ώρα που στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 αυξανόταν κατά 16% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 20%.

«Οι μετοχές έκαναν άλμα από κοινού με την αγορά της τεχνολογίας, τροφοδοτούμενες από τον ενθουσιασμό για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και τον εν δυνάμει αντίκτυπό της στην οικονομία», αναφέρει το γραφείο στη μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν 71 χώρες.

Καθώς η ανάπτυξη HNWI ευδοκιμεί, οι κατανομές περιουσιακών στοιχείων αρχίζουν να μετατοπίζονται από τη διατήρηση του πλούτου στην ανάπτυξη.

Χορηγούμενο

Τα στοιχεία των αρχών του 2024 αποκαλύπτουν μια εξομάλυνση των διαθεσίμων μετρητών στο 25% του συνόλου του χαρτοφυλακίου, σε πλήρη αντίθεση με τα υψηλά πολλών δεκαετιών του 34% που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο του 2023.

Η έκθεση αναφέρει ότι δύο στους τρεις HNWI σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερα σε ιδιωτικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια του 2024, για να αξιοποιήσουν πιθανές μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Χορηγούμενο

Τα άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (UHNWIs), τα πιο «συμπυκνωμένα» μεταξύ των ομάδων πλούτου, κατέχουν πάνω από το 34% του συνολικού πλούτου HNWI και αποτελούν λίγο περισσότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού HNWI.

Υπολογίζεται ότι, τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι γηράσκουσες γενιές θα μεταφέρουν πάνω από 80 τρισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας την «όρεξη» για χρηματοοικονομικές (διαχείριση επενδύσεων και φορολογικός σχεδιασμός) και μη χρηματοοικονομικές (φιλανθρωπία, υπηρεσίες θυρωρείου, επενδύσεις πάθους και ευκαιρίες δικτύωσης) υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, που αντιπροσωπεύουν μια προσοδοφόρα ευκαιρία για τις εταιρείες διαχείρισης πλούτου.

Συμπερασματικά, ουδέποτε υπήρχαν τόσοι πλούσιοι και η περιουσία τους ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλη, χάρη στην αύξηση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια!


Δείτε την ανακοίνωση του Capgemini

Back to top button