ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία ξαφνικά τάσσονται κατά της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων – Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά στον “κόσμο” της

Advertisement

H Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται πως τάσσονται κατά μιας ενδεχόμενης κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αποκαλύπτουν σημερινά (25/02) δημοσιεύματα ευρωπαϊκών ΜΜΕ αποτελώντας μια «έκπληξη» καθώς είναι οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι θέσεις που εξέφρασαν μικρότερες θα τεθούν στο περιθώριο.

Η απόφαση αυτή συνιστά το «επιστέγασμα» μιας σειράς πρότερων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα η συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ και η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην καγκελαρία της Γερμανίας, ο οποίος δεν θέλει να «τεντώσει» το σχοινί ενώ δεν έχει σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση στη χώρα του.

Έτσι, παρά τη συνάντηση των 13 ηγετών στο Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι προαναφερθείσες χώρες, όπως επίσης και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν φαίνεται να βιάζονται για την «προσάρτηση» των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μόσχας.

«Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να τρομάξει τους διεθνείς επενδυτές και ενδεχομένως να υπονομεύσει τις θέσεις της ΕΕ» ανέφερε η Bild, επικαλούμενη πηγές Ευρωπαίων αξιωματούχων που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Advertisement

«Εάν ξεπαγώσετε (σ.σ. τα περιουσιακά στοιχεία) και τα δώσετε στην Ουκρανία, δεν τα έχετε πια και δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως διαπραγματευτικό χαρτί», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ από το τελευταίο στρατόπεδο, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, για να συζητήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα (24/02), επέμεινε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα μπορούσαν νόμιμα να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά επέμεινε ότι θα ήταν παράνομο να κατασχέσουν οι ίδιοι τα αποθέματα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η δέσμευσή τους προσφέρει σημαντική μόχλευση, τονίζοντας πως «Είναι μέρος της διαπραγμάτευσης στο τέλος του πολέμου».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η Euroclear Bank, τα ρωσικά assets που βρίσκονται «κλειδωμένα» στις Βρυξέλλες, αγγίζουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.


Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button