COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Ραγδαίες εξελίξεις στο Qatar Gate: Συνελήφθη και νέο άτομο – Αίρονται οι ασυλίες της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη

Σκάνδαλο Qatar Gate: Συνελήφθη η λογίστρια της οικογένειας Παντσέρι, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Αντόνιο Παντσέρι να «δώσει» εμπλεκόμενους στις αρχές ώστε να ελαφρύνει τη θέση του.

Συνελήφθη η λογίστρια και οικονομική σύμβουλος του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, για την υπόθεση του Qatar Gate. Η Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, συνελήφθη σύμφωνα με το Reuters, από την ιταλική αστυνομία έπειτα από αίτημα των βέλγικων αρχών.

Η Μπελίνι αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Παντσέρι, ο οποίος συνελήφθη στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο για την υπόθεση, προχώρησε σε συμφωνία με τις βέλγικες αρχές να δώσει όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ώστε να ελαφρύνει τη θέση του.

Παντσέρι: «Έδωσα 140 χιλιάδες ευρώ στον Ταραμπέλα σε δόσεις, μέσα σε χάρτινες σακούλες»

Ο «μετανοημένος» Πιερ Αντόνιο Παντσέρι κατηγορεί αναλυτικά τον Βέλγο ευρωβουλευτή Mαρκ Ταραμπέλα, όπως προκύπτει απο νέα έγγραφα που φέρνει στο φως η Le Soir, λέγοντας οτι τον είχε ανταμείψει με 120 έως 140.000 ευρώ μετρητά.

Αυτά περιέχονται σε μία επιστολή πέντε σελίδων, υπογεγραμμένη από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, Frédéric Van Leeuw που έχει σταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του.

Η Le Soir έλαβε αντίγραφο του αιτήματος για άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Mαρκ Ταραμπέλα, στο πλαίσιο της τεράστιας έρευνας για τη διαφθορά και την παρέμβαση του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στον Ιταλό εκλεγμένο αξιωματούχο (Tαραμπέλα) είναι μια «ερευνητική υπόθεση», σύμφωνα με τα λόγια των δικηγόρων του σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, οι παράγραφοι που είναι αφιερωμένες στον δήμαρχο Anthisnes (Ταραμπέλα) είναι εντελώς διαφορετική.

Η επιστολή του ομοσπονδιακού εισαγγελέα περιλαμβάνει ένα μεγάλο απόσπασμα από τη δεύτερη ακρόαση του Παντσέρι ενώπιον των ανακριτών, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Ο Ιταλός που κατηγορείται ως ηγέτης της εγκληματικής οργάνωσης και θεωρείται ύποπτος για παρέμβαση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις με φακέλους χαρτονομισμάτων και που μόλις έχει έρθει σε συμφωνία με την εισαγγελία να γίνει «μετανοημένος» σε αυτή την υπόθεση, εξηγεί τη στρατηγική για την πλευρά του Κατάρ.

«Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία «lobbying» και προφανώς αναζητούσαμε βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ορισμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν αυτές τις θέσεις, αλλά από απλή πεποίθηση, και ο Τζόρτζι (Φραντσέσκο Τζόρτζι , πρώην βοηθός του Παντσέρι και νυν του Κοτσολίνο) και εγώ, μερικές φορές μόνος μου, μερικές φορές ο Τζόρτζι, τους καλούσαμε να σκεφτούν αυτές τις θέσεις », αρχίζει να περιγράφει λεπτομερώς ο Παντσέριi. «Γενικά, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με βουλευτές και έτσι τους καλούμε να προβληματιστούν για ορισμένες θέσεις. Τους συμβουλεύουμε λοιπόν, τους λέμε ότι «θα ήταν χρήσιμο…», αλλά δεν συμφωνούν όλοι.»

Εδώ είναι που η ακρόαση γίνεται εκρηκτική για το Βέλγο σοσιαλιστή Ταραμπέλα: «Σε μία περίπτωση, δηλαδή αυτή του Μαρκ Ταραμπέλα, ανταμείφθηκε πολλές φορές για ένα συνολικό ποσό, από όσο θυμάμαι, μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ. Τα χρήματα παραδόθηκαν σε μετρητά. Του έδωσα μετρητά αρκετές φορές και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζορτζί. »

20.000 ευρώ κάθε φορά

Τα λόγια είναι ακόμη πιο καταδικαστικά καθώς ο «νεο-μετανοημένος» αναφέρει μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια: «Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στην Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Σύμφωνα με τον Παντσέρι ήταν ο ίδιος που προσφέρθηκε να πληρώσει τον Βέλγο: «Όταν έγινε μια συνάντηση με τον Ταραμπέλα ο Τζόρτζι και εγώ τον ρωτήσαμε εάν συμφωνούσε να υπερασπιστεί ορισμένες θέσεις και αν ήθελε να αποκτήσει διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων. »

Αυτές οι κατηγορίες επιβεβαιώθηκαν, όπως είχε γράψει η Le Soir στις 20 Δεκεμβρίου, ενώπιον του ανακριτή Michel Claise. Αλλά με λιγότερες λεπτομέρειες. Ανάλογες αποκαλύψεις είχε κάνει και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι στους ανακριτές, αλλά και πάλι με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες. Όλες αυτές οι κατηγορίες πιθανότατα είχαν προκαλέσει την έρευνα της 10ης Δεκεμβρίου το βράδυ στο σπίτι του Βέλγου σοσιαλιστή στο Anthisnes. Όπου δεν ανακαλύφθηκε τίποτα ύποπτο.

Για τον δικηγόρο του Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος έχει πρόσβαση σε έγγραφα εδώ και λίγες μέρες, αυτές οι κατηγορίες του Παντσέρι είναι απλώς «ψευδείς». «Πρέπει να αμφιβάλλουμε ακόμη περισσότερο για τα λόγια του Παντσέρι επειδή μιλάει με αντάλλαγμα κάτι», σχολιάζει ο Me Maxim Töller. «Ο Ταραμπέλα δεν αλλάζει την εκδοχή του για τα πράγματα, που είναι ότι δεν έλαβε χρήματα»

Σε αντίθεση με τον Αντρέα Κοτσολίνο, ο Ταραμπέλα δεν επιθυμεί να ακουσθεί από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ σχετικά με την άρση της ασυλίας του. «Επιφυλάσσει τις εξηγήσεις του για τους ανακριτές. »

Mετσόλα: Έλαβε τα αιτήματα για άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Εξάλλου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε το αίτημα υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας από τον Γιώργο Κύρτσο, στο πλαίσιο της καταγγελίας που έχει κάνει κατά των ελληνικών Αρχών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Το αίτημα αυτό παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Back to top button