COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρωσία κόβει τελείως το φυσικό αέριο σε Ελλάδα και Ευρώπη! Κατηγορεί την Αθήνα ότι «προμηθεύει παράνομα την Βουλγαρία»! Έρχονται δελτία για καύσιμα και ενέργεια; Τι σχεδιάζει το Μαξίμου;

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρωσία κόβει τελείως το φυσικό αέριο σε Ελλάδα και Ευρώπη σε ένα ενεργειακό ‘μπράντεφερ μεταξύ Μόσχας και Δύσης με ανεξέλεγκτες οικονομικές συνέπειες!

Η Gazprom δήλωσε ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1, λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας».

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε επίσης ότι «το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», μετέδωσε το Reuters.

Η όλη ατμόσφαιρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «βαριά» και μάλλον η Μόσχα έχει αποφασίσει να ανταποδώσει «τα ίσα» στην ΕΕ για τις κυρώσεις (και ειδικά για την «κλοπή» των 650 δισ. δολ. των τραπεζικών αποθεματικών της Ρωσίας).

Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και προς την Ελλάδα για επανέναρξη της ροής του φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η Μόσχα κατηγορεί ότι την Αθήνα ότι δίνει φυσικό αέριο στην Βουλγαρία από τον Turkish Stream, κατά παράβαση της απόφασης της Ρωσίας να επιβάλλει εμπάργκο στην Βουλγαρία,

Ο Nord Stream 1 υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει τον χρόνο, προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθεμάτων για το χειμώνα.

Εχθές, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει για «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσο και στο μέτωπο της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε, με την ευκαιρία της (14 Ιουλίου) Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου «ως πολεμικό όπλο» και εκτίμησε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία – όπως ανέφερε – η χώρα του θα βοηθήσει.

Έρχονται δελτία για καύσιμα και ενέργεια;

Στις «φωνές» που προειδοποιούν για μια εκτεταμένη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ ήρθε να προστεθεί και ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Shell, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» ενεργειακό χειμώνα.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, μιλώντας στην Οξφόρδη, επανέλαβε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτόξευση των τιμών. Όπως επισήμανε, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» χειμώνα εν όψει του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση δελτίου καυσίμων.

«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Shell στο Εαρινό Συνέδριο Aurora στην Οξφόρδη, όπως μέτέδωσε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας, συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτο και το σενάριο της έκδοσης δελτίου για την κατανάλωση ενέργειας.

Τα Ελληνικά πλάνα – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου;

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση μιας ακόμα πιο βαθιάς ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Με στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί ακόμα και στο ακραίο σενάριο του να κλείσει ο Πούτιν την στρόφιγγα προς την ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG), μολονότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο θέματα διαθεσιμότητας, αλλά και ανόδου της τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Τονίζουν, δε, πως η χώρα μας θα προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμη και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, καθημερινά είναι σε λειτουργία κάποιες, αλλά δουλεύουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας. Καθώς φαίνεται, ωστόσο, προκρίνεται πλέον η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

Back to top button