COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στα Ελληνο-Τουρκικά! Το οργιώδες παρασκήνιο, οι απόρρητες συζητήσεις, οι αντιδράσεις και η λύση της Χάγης – Έρχονται ανακοινώσεις για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Οργιώδες φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο της αναθέρμανσης των επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς όλα δείχνουν πως οι συζητήσεις που διεξάγονται σε απόρρητο και ανώτατο επίπεδο έχουν καταστεί αρκετά «προωθημένες».

Αν και θεωρητικά, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Αθήνα και Άγκυρα προσπαθούν τώρα να ανακτήσουν το νήμα των επαφών τους, φαίνεται ότι το υπόγειο κανάλι μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή και του εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δεν έκλεισε ποτέ. Οι εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα και Τουρκία κάνουν μία σοβαρή προσπάθεια, παρά τις βαθιές και πολλές διαφορές, να βρεθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να επιζητήσουν λύση σε κάποιες εκ των εκκρεμοτήτων που τις χωρίζουν.

Οι αντιδράσεις

Σημειωτέον ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι καθόλου απλή στο εσωτερικό της χώρας. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς τον «δισταγμό» του πρωθυπουργού να φέρει στην Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τότε καταλαβαίνει ότι αν υπάρξει ζήτημα συμβιβασμού με την Τουρκία, αυτό προφανώς δε θα περάσει αβρόχοις ποσί από το πολιτικό σκηνικό -αλλά και από το εύθραυστο εσωκομματικό σκηνικό του κυβερνώντος κόμματος.
Συν τοις άλλοις, όσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, κατάλαβαν ότι αυτό που ήθελε να πει ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση είναι πως… η κυβέρνηση έχει την δημοκρατική υποχρέωση να προσφύγει σε εκλογές πριν πάρει την απόφαση για έναν συμβιβασμό με την Τουρκία. «Αν γίνει κάτι έκτακτο και πρέπει να εκφράσει την άποψή της η κοινωνία πριν γίνει η επιλογή, θα ήταν αντισυνταγματικό να μη ζητηθεί η άποψή της», επισήμανε με νόημα ο υπουργός των Εξωτερικών, στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έμαθε με χαρακτηριστική καθυστέρηση την είδηση για το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν και θεωρείται πως στα ελληνοτουρκικά, το Μαξίμου κρατά για τον εαυτό του ένα μεγάλο κομμάτι των παρασκηνιακών επαφών. Άσπονδοι φίλοι του Νίκου Δένδια λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή έχει αμφισβητηθεί από τη ίδια την Τουρκία η αξιοπιστία του ως συνομιλητή, αλλά και οι προθέσεις του για εξεύρεση λύσης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντως, η αρχηγική περπατησιά και το προφίλ δελφίνου που έχει φιλοτεχνήσει ο υπουργός Εξωτερικών δεν αρέσει καθόλου στο Μαξίμου.

Προχωρημένες συζητήσεις

Σε κάθε περίπτωση, και ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως αναγνωρίζει ότι το θέμα της συνεκμετάλλευσης δεν μπορεί να είναι εκτός της συζήτησης, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -αυτό, δηλαδή, που έχει υποστηρίξει ήδη εδώ και δύο χρόνια ο σύμβουλος εθνικός ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος. «Τι μπορούμε να συνεκμεταλλευτούμε εάν δεν έχουμε συζητήσει τι ανήκει πού», είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, αναπαράγοντας αυτό το δόγμα. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας φρόντισε να στείλει και δεύτερο μήνυμα στο Μαξίμου, πέραν της «υπόδειξης» για εκλογές: ότι, δηλαδή, αν διαφωνεί με όσα θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, θα παραιτηθεί από την θέση του. Όλα ξεκίνησαν όταν ερωτήθηκε να συμφωνεί με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και ο ίδιος επιβεβαίωσε τη συμφωνία του, προσθέτοντας, όμως με νόημα: «είμαι και παραμένω υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αν διαφωνούσα σε κάτι, προφανώς και θα είχα κάνει άλλη επιλογή, η οποία θα ήταν και η προφανής».

Η κλειστή σύσκεψη
Η βούληση του κ. Μητσοτάκη να µετατρέψει τη χώρα µας σε έναν ενεργειακό κόµβο, που θα συµβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αποκτά υπό τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί διεθνώς νέο περιεχόµενο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε πρόσφατη κλειστή σύσκεψη που έγινε µε τη συµµετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε να υπάρξει «restart» στο κοµµάτι της εξόρυξης υδρογονανθράκων από τη χώρα µας.

Ενέργεια
Το προσεχές διάστηµα αναµένονται συγκεκριµένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, µε ένα θεσµικό και νοµοθετικό πλαίσιο για τις έρευνες και την εξόρυξη που θα είναι πιο απλό, πιο γρήγορο και πιο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές σε ένα τέτοιο έργο. Παράλληλα, έµφαση δίνονται σε έργα που υπηρετούν την κοµβική τοποθέτηση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, όπως είναι κυρίως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (EuroAfrica Interconnector), ο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας. «Ισως η µόνη θετική πλευρά αυτής της τραγωδίας είναι η ευκαιρία προώθησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονοµίας, κατεύθυνση προς την οποία κινείτο η Ελλάδα αρκετά προ της ουκρανικής κρίσης», σηµείωσε (στο «Βήµα») ο σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Back to top button