ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Τι ισχύει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ποιες οι συνέπειες για την Ελλάδα

Τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες επτά πολιτικών κομμάτων.

«Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» .

Χορηγούμενο

«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι τα Σκόπια θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

Χορηγούμενο

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Δεν αρκεί για τον Ζάεφ η στήριξη των ΗΠΑ και κάποιων της ΕΕ

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να έχει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, όπως είχε γίνει ξεκάθαρο και πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως της ισχυρής Γερμανίας, ωστόσο αυτά δεν αρκούν για να είναι σίγουρος πως θα επικρατήσει στην εκλογική μάχη στη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό που προβληματίζει τον Ζάεφ, αλλά και τους συμμάχους του είναι πως οι υποχωρήσεις που έγιναν για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν είχαν αντίκρυσμα μετά το «όχι» της ΕΕ και αυτομάτως γεννιούνται ερωτηματικά για την έκβαση των συνομιλιών τον Μάιο του 2020.

Το «όχι» της ΕΕ στα Σκόπια έφερε την πολιτική κρίση

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μολονότι τόσο η Β. Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν.

Το Σάββατο ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.


Οι εσωτερικοί αντίπαλοι του Ζάεφ και οι συνέπειες για την Ελλάδα

Το «όχι» της ΕΕ στον Ζάεφ ήταν βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία, αφού έσπευσαν να τον κατηγορήσουν πως ο ίδιος επένδυσε πολλά στη Συμφωνία των Πρεσπών και προχώρησε σε πολλές υποχωρήσεις, έχοντας λάβει ελάχιστες εγγυήσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα μετέωρη. Ωστόσο τις εσωτερικές εξελίξεις όπως είναι λογικό, τις παρακολουθεί στενά και η Ελλάδα. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήθελε στις εκλογές των Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία να δει να επικρατεί το VMRO-DPMNE, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα εθνική ρητορική στη γειτονική χώρα. Από την άλλη πάντως ακόμα και σε μία πιθανή νίκη του VMRO-DPMNE η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί, ίσως να υπάρξουν μικρές ανατροπές. Μάλιστα το ανησυχιτικό για την Ελλάδα είναι να μείνουν ανενεργές.πτυχές της Συμφωνίας που η χώρας επιδιώκει την εφαρμογή τους.




Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button