Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο Σκοπιανό πρόβλημα. Οι πληροφορίες προέρχονται από ΜΜΕ των Σκοπίων και από κυβερνητικές πηγές στην ΠΓΔΜ και αναφέρουν ότι οι 2 πλευρές έχουν καταλήξει, καταρχήν, σε «όνομα-έκπληξη», το οποίο θα ανοίξει το δρόμο προς την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Το όνομα αυτό, όπως αναφέρουν τα ίδια ΜΜΕ των Σκοπίων, είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Με το «Ίλιντεν» να αποτελεί την ονομασία της Εθνικής Εορτής των Σκοπιανών και να αναφέρεται σε μία εξέγερση του Σλαβικού στοιχείου της Μακεδονίας εναντίον των Οθωμανών στις αρχές του 20ουαιώνα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μετά τις πολύωρες συναντήσεις του στη Σόφια με τον Αλέξη Τσίπρα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της πατρίδας του ότι «υπάρχει συμφωνία με το κ. Τσίπρα» σε μία από τις επιλογές που είχε ο κ. Ζάεφ στα χαρτιά του. Ο κ. Ζάεφ προσέθεσε ότι θα ενημερώσει όλους τους παράγοντες την πολιτειακής και πολιτικής  ζωής της χώρας του (αντιπολίτευση, πρόεδρο Δημοκρατίας κλπ.) και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Τσίπρα τον Ιούνιο.

Αξιόπιστες πηγές του europost.grμε τις οποίες επικοινώνησε συντάκτης μας, εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Σόφια δικαιώνουν τις Ελληνικές θέσεις . Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το Σκοπιανό πρόβλημα οδηγείται σε «σαλαμοποίηση». Δηλαδή σε λύση πολλών μεταβατικών σταδίων, που θα επιτρέπει στα Σκόπια  να προσδεθούν θεσμικά, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν συμφωνήσει απολύτως στον προθάλαμο και να έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές, για την αποδοχή μιας ονομασίας για πάσα χρήση και για την πραγματοποίηση όλων των αλλαγών που ζητάει η Ελλάδα στο σύνταγμά τους.

Με άλλα λόγια η λύση που φαίνεται να προετοιμάζεται, και προς την οποία σπρώχνουν την Ελλάδα και τα Σκόπια η Γερμανική και η Αμερικανική πλευρά είναι η σταδιακή συμμόρφωση της ΠΓΔΜ σε ένα πλαίσιο αλλαγών, στο βάθος του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν στα Σκόπια την ευκαιρία να μπουν στην Ευρωπαϊκή και Βόριο-ατλαντική οικογένεια.

Ικανοποιεί αυτό το πλαίσιο τα Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος; Από μία πρώτη ανάγνωση, η απάντηση είναι όχι! Γιατί, δεν υποχρεώνει τα Σκόπια να συμμορφωθούν εδώ και τώρα στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα