COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ραγδαίες εξελίξεις από την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον»! «Υπερμεταδοτική και ανθεκτική στο εμβόλιο!» – Τα νέα έκτακτα μέτρα, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει ολόκληρο τον πλανήτη με τους επιστήμονες να κάνουν αγώνα δρόμου για να διαπιστώσουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί.

Ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε αρχικά πως «εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορονοιού».

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε ο κ. Πρασσάς και σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» και εξήγησε πως μέχρι τώρα οι επιστήμονες παρατηρούν πως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού άνηκαν σε δυο σχολές.

Η πρώτη αφορούσε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο. Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Ο καθηγητης Πρασσάς ανέφερε επίσης πως αν τελικά τα στοιχεία που δείχνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και αν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε.

«Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», κατέληξε.

Τα νέα έκτακτα μέτρα, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Όμικρον βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες αφενός για να έρθουν οι απαντήσεις και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφετέρου για να αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι αυτή την στιγμή.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη διανομή δωρεάν self test για όλους τους πολίτες τις μέρες των γιορτών. Ωστόσο, αν τα self test θα είναι δύο ή τρία, θα το αποφασίσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Πάντως, η ιδέα είναι τα ρεβεγιόν των γιορτών να γίνουν με ισχυρή σύσταση για τεστ.

Έτσι, ο καθένας -εμβολιασμένος ή όχι- θα μπορεί με τον ΑΜΚΑ του να παίρνει δωρεάν τεστ, κάτι που σκοπεύει να κάνει και η Πορτογαλία. Μάλιστα, όπως μεταδίδει πάντα το ίδιο μέσο, η ελληνική πλευρά δρομολογεί μία μεγάλη παραγγελία τεστ.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας επιβαρυνθεί ακόμη παραπάνω, η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της και πρόσθετα μέτρα.

Τα rapid tests για τους ανεμβολίαστους να αυξηθούν από δύο σε τρία την εβδομάδα, με ταυτόχρονη απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να η χρήση μάσκας να επιστρέψει παντού: και σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και μη, με ταυτόχρονη επαναφορά της τηλεργασίας ως έναν βαθμό.

Τη Δευτέρα, κατηγορηματικός ότι «δεν θα πάμε σε lockdown» ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με τα μέτρα που εφαρμόζονται να σταματήσουμε την διασπορά του κορωνοϊού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μείνουμε προσηλωμένοι. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιταχύνουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να ενισχύσουμε το ΕΣΥ που πιέζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι τις τελευταίες 16 ημέρες μια αύξηση 10% σε όσους επιλέγουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες άνω των 12 ετών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είναι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια.

Υπουργοί Υγείας της G7: Η «Όμικρον» είναι «πολύ μεταδοτική», απαιτεί «επείγουσα δράση»

Η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον είναι “πολύ μεταδοτική”, απαιτεί “επείγουσα δράση”, προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.

“Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση”, εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

“Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες”, προσθέτουν για τη χώρα αυτή της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου, η οποία ταυτοποίησε αυτή τη νέα παραλλαγή, προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

Οι χώρες της G7 “αναγνώρισαν επίσης “τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια” “προετοιμάζοντας” τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας “επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη”.

Οι χώρες της G7 δεσμεύονται εξάλλου “να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον”.

“Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

Back to top button