ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Τουρκία ‘ακυρώνει’ την Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής της Ελλάδος με τα ΗΑΕ υπογράφοντας κολοσσιαία Οικονομική Συμφωνία με το Άμπου Ντάμπι! Στην Αθήνα κατάλαβαν τι έχει γίνει;

Εύλογα ερωτήματα προκαλούνται σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς την Ελλάδα μετά την υπογραφή κολοσσιαίας οικονομικής Συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι για την ανταλλαγή 18 δισεκατομμυρίων ντιρχάμ (5,6 δισ. ευρώ) και 64 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών!

Είναι η δεύτερη κολοσσιαία οικονομική συμφωνία μεταξύ των μέχρι πρότινος εχθρών και επίσης η δεύτερη που συνάπτουν τα, έχοντα συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής με την Ελλάδα, ΗΑΕ με την αντίπαλο Τουρκία.

Συνολικά, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα ΗΑΕ επενδύουν περίπου 20 δισ. ευρώ στην τουρκική οικονομία.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Πώς τα ΗΑΕ θα υπερασπιστούν την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από κάποιον στον οποίο οι Εμιριτιανοί έχουν επενδύσει 20 δισ. ευρώ;

Ως γνωστόν ποτέ δεν πυροβολείς τον πελάτη…

Επί της ουσίας με δύο κινήσεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν ‘ακύρωσε’ την Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής των ΗΑΕ προς την Ελλάδα και την καθιστά «καινό γράμμα».

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπέγραψαν κολοσσιαία διμερή οικονομική συμφωνία για την ανταλλαγή νομισμάτων μεταξύ του ντιρχάμ των ΗΑΕ και της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων, WAM.

Δηλαδή τα ΗΑΕ δίνουν στη Τουρκία 5,6 δισ. «ζεστά» ευρώ (το ντιρχάμ είναι από τα πιο «σκληρά» και αξιόπιστα νομίσματα παγκοσμίως λόγω της οικονομικής άνθησης των ΗΑΕ) και παίρνουν 64 δισ. τουρκικές λίρες!

Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ισχύει για περίοδο 3 ετών, με δυνατότητα παράτασής της μέσω κοινής συμφωνίας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Χαλίντ Μπαλάμα, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των Εμιράτων και τον Σιχάντ Κοτζίογλου, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας .

Σύμφωνα με τον Μπαλάμα «η υπογραφή της συμφωνίας με την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας αντανακλά τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε χρηματοοικονομικά θέματα, ειδικά στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Κοτζίογλου είπε: «Η υπογραφόμενη συμφωνία ανταλλαγής επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΑΕ και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να προωθήσουν το διμερές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα, προκειμένου να προωθηθούν οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας».

Στην Αθήνα κατάλαβαν τι έγινε; Ή πρέπει να τους το εξηγήσουν;

Back to top button