ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Red Sprite: Μάγεψε το σπάνιο φαινόμενο στην Ικαρία- Εμφανίζεται στο Αιγαίο και απασχολεί τη Nasa

Ένα διπλό Red Sprite που δημιουργήθηκε από την καταιγίδα στο Αιγαίο, μάγεψε όσους πρόλαβαν να το θαυμάσουν. Ο μητρικός κεραυνός που τα δημιούργησε εντοπίστηκε στην Ικαρία και είχε ένταση 76κΑ, ανέφερε ο Παναγιώτης Τσούρας, όπως μπορείτε να δείτε στην ανάρτηση του Meteo.

Τι είναι όμως τα Red Sprites, που κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο;

Ακριβώς ένα χρόνο πριν η NASA “ανέβασε” μία φωτογραφία με την λεγόμενη “κόκκινη καταιγίδα” στο Αιγαίο! Τα επονομαζόμενα “Red Sprites”. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Αρτέμιδα, από τον Ελληνα ερασιτέχνη φωτογράφο Θανάση Παπαθανασίου και με αυτή τη φωτογραφία πήρε το ερέθισμα και προανήγγειλε ένα νέο επιστημονικό πρόγραμμα, με το οποίο θα συνδέσει την “επιστημονική κοινότητα” με τους απλούς πολίτες, τους ερασιτέχνες φωτογράφους που αρέσκονται να απαθανατίζουν τέτοιου είδους “ηλεκτρικά φαινόμενα”. Να καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων και φυσικά να γίνονται προϊόντα έρευνας.

Η ονομασία του; “Spritacular”! Μία σύνθεση όπως φαίνεται από το Spri(tes) και το (spec)tacular που σημαίνει θεαματικό. Για το πόσο spectacular είναι αυτά τα φαινόμενα, αρκεί να δει κανείς τις φωτογραφίες:

 

 

Όλο αυτό, ενδεχομένως να μην είχε ξεκινήσει αν στις 4 Δεκεμβρίου του 2021, στην Αρτέμιδα Αττικής ο ερασιτέχνης φωτογράφος Θανάσης Παπαθανασίου δεν είχε τραβήξει τα “Red Sprites”. Την “κόκκινη καταιγίδα” που εντυπωσίασε τον πλανήτη και μαγνήτισε τη NASA. Και αυτό είναι υπογραφή… ελληνική!

“Μία ευχάριστη έκπληξη με περίμενε σήμερα το πρωί καθώς από τη NASA επέλεξαν μία από τις φωτογραφίες μου με Red Sprites για την ανακοίνωση του νέου Citizen Science Project με ονομασία “Spritacular”” έγραφε ο 42χρονος στις 27 Οκτωβρίου στο προφίλ του στο Facebook κοινοποιώντας την ανάρτηση της NASA με τη λήψη του.

NASA

Τι είναι τα Red Sprites;

Τι είναι τα Red Sprites; Όπως αναφέρεται στο antisimvatikos.blogspot.com, “Τα Red Sprites είναι σαν “κεραυνοί” (αλλά, υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τους “γνωστούς” κεραυνούς, όπως π.χ. το γεγονός ότι ο κεραυνός αποτελεί θερμό πλάσμα, ενώ τα Red Sprites ψυχρό πλάσμα) που εμφανίζονται υπό προϋποθέσεις, πάνω από ισχυρές (συνήθως, αλλά όχι απόλυτα) καταιγίδες, και συγκεκριμένα σε ύψη 40-90 km (χοντρικά) στην ατμόσφαιρα”.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου, ερασιτέχνης φωτογράφος ο οποίος πρωτοασχολήθηκε με τη φωτογραφία το 2008 όταν και αγόρασε την πρώτη του DSLR φωτογραφική μηχανή, μίλησε στην εφημερίδα “Τα Νέα”, για τα Red Sprites, το πως απαθανάτισε την “κόκκινη ηλεκτρική καταιγίδα” στις 4 Δεκεμβρίου του 2021 στην Αρτέμιδα, ενώ φυσικά αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Spritacular” που εκκινεί NASA.

“Είμαστε 5 sprite chasers”
“Τα Red Sprites (όπως και Halos, Elves, Gigantic Jets, Blue Jets, GhOSTs κ.ά.) ανήκουν στα Transient Luminous Events και δημιουργούνται πάνω από ισχυρές καταιγίδες λόγω των ηλεκτρικών εκκενώσεων κυρίως στη μέση και σε μέρος της ανώτερης ατμόσφαιρας. Είναι ένα από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά φαινόμενα, αλλά η αλήθεια είναι ότι για να πραγματοποιηθεί η καταγραφή τους θα πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα οι καταιγίδες να βρίσκονται σε απόσταση ενός συγκεκριμένου χιλιομετρικού εύρους από το σημείο καταγραφής και να μην υπάρχουν ενδιάμεσα σύννεφα ώστε να κυριαρχεί ένα καθαρό οπτικό πεδίο.

Πάντα προηγείται μελέτη τις προηγούμενες ημέρες ώστε να έχουμε μία εικόνα από πού θα περνάει το σύστημα καταιγίδων για να ξέρουμε πού θα εγκατασταθούμε”.

Παπαθανασιου Θανάσης
“Συνεχίζει λέγοντας πως “στην Ελλάδα είμαστε γύρω στους πέντε “sprite chasers” που ασχολούμαστε με την καταγραφή και την παρατήρηση του φαινομένου αυτού τα τελευταία 6 χρόνια. Ενας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της νυχτερινής φωτογράφισης είναι η φωτορύπανση, γι’ αυτό επιλέγουμε μέρη μακριά από πόλεις”, αναφέρει ο 42χρονος συμπληρώνοντας για όποιον θα ήθελε να το επιχειρήσει: “Η καταγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία DSLR ή mirrorless κάμερα, γνωρίζοντας καλά τις λειτουργίες της και πώς να φωτογραφίζουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, έναν φακό με μεγάλο διάφραγμα, ένα τρίποδο και υπομονή. Είναι κάπως σαν το ψάρεμα”.

Back to top button