COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑTOP ΝΕΑ

Ρεμδεσιβίρη: Τι γίνεται με το ‘όπλο’ με το οποίο νίκησε ο Τραμπ τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, πότε και πως χορηγείται; Έρχεται δύσκολος χειμώνας!

Στην έλλειψη του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, που χρησιμοποιείται μόνο σε νοσοκομεία με σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους ασθενείς, αναφέρθηκαν στην τακτική συνέντευξη τύπου για τον κορωνοϊό, το απόγευμα της Τρίτης, 06.10.2020, στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, στο φάρμακο ρεμδεσιβίρη παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι η χώρα μας παραλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες, οι οποίες καθορίζονται από ειδικό ευρωπαϊκό μηχανισμό για όλα τα κράτη – μέλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε:
“Η προμήθεια της ρεμδεσιβίρης γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρώπης χωρίς κόστος για τη χώρα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες έρχονται στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ποσότητες δεν υπάρχει θέμα έλλειψης και έρχονται ακόμα περισσότερες ποσότητες και συνεχίζεται το πρόγραμμα για την προμήθεια αυτού του προϊόντος. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα προϊόν σε αυξημένη ζήτηση”, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι σήμερα παρέλαβε η Ελλάδα 144 φιαλίδια ρεμδεσιβίρης για νοσοκομειακή χρήση και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται ακόμη περισσότερα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θα εξασφαλιστεί το απόθεμα που θα χρειαστεί η χώρα, εφόσον οι ανάγκες θα αυξηθούν.

Μαγιορκίνης: Σε μεγάλη διαθεσιμότητα η ρεμδεσιβίρη θα χορηγείται όπως το Tamiflu
Στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία, αναφέρθηκε συμπληρωματικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Όπως είπε, οι δύο εγκεκριμένες θεραπείες που χορηγούνται σήμερα και στους Έλληνες ασθενείς με κορωνοϊό, είναι η δεξαμεθαζόνη και η ρεμδεσιβίρη.

Συγγενής με την τελευταία “πολλά υποσχόμενη θεραπεία”, όπως χαρακτήρισε τη νέα πειραματική θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία χορηγήθηκε και στον πρόεδρο Τραμπ, είναι στην Ελλάδα η θεραπεία με τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Οι κλινικοί γιατροί γνωρίζουν πότε και σε ποιο σημείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κάθε μια από αυτές τις θεραπείες” υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρεμδεσιβίρη θα πρέπει να χορηγείται, όταν οι γιατροί έχουν ένδειξη ότι ο ασθενής χειροτερεύει και κινδυνεύει να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να χορηγείται ευρέως η θεραπεία, καθώς υπάρχει “παγκόσμια έλλειψη”, συμπλήρωσε.

Το… αύριο
Στο μέλλον, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, όπως χρησιμοποιείται το αντιιικό φάρμακο Tamiflu για την πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της γρίπης.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας
Άκρως ανησυχητικά μηνύματα από την πορεία της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα, η οποία, όπως αποδεικνύεται, συνδέεται με τη μεταδοτικότητα, κατά συνέπεια και με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των εξελίξεων της πανδημίας στην Ελλάδα, ανέλυσε τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές χώρες και την εξάπλωση της Covid-19, καταλήγοντας στην Ελλάδα και στο τι περιμένει ο ίδιος και το επιστημονικό επιτελείο που συμβουλεύει την κυβέρνηση, για τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα, έχοντας αυξήσει ωστόσο τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα.

Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Όπως έχουμε πει, αναμέναμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία να είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.

Η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας.

Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο, μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε.

Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια. Βάζουμε τη μάσκα διότι δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε άμα είμαστε μολυσμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία που κόλλησε τον ιό σε άλλους δεν το γνώριζε, γιατί όταν έκανε συμπτώματα ήταν ήδη αργά».

Back to top button