ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Reuters: «Ο Β.Πούτιν θα μιλήσει με Ν.Τραμπ για ειρήνευση στην Ουκρανία»

Προϋποθέσεις οι χωρίς επιστροφή εδαφών και παραμονή της χώρας εκτός ΝΑΤΟ

Advertisement

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πέντε πηγές, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Reuters: «Ο Β.Πούτιν θα μιλήσει με Ν.Τραμπ για ειρήνευση στην Ουκρανία»

Βασικές προϋποθέσεις από τη ρωσική πλευρά είναι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η διατήρηση των εδαφικών κατακτήσεων της Ρωσίας, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Advertisement

Κύρια σημεία της αναφοράς:

  1. Κατάπαυση πυρός: Σύμφωνα με τις πηγές, το Κρεμλίνο είναι διατεθειμένο να «παγώσει» τη σύγκρουση, αλλά μόνο αν υπάρξει αναγνώριση της εδαφικής κυριαρχίας της Ρωσίας στις περιοχές Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες θεωρεί τμήμα της Ρωσίας.
  2. Αλλαγές στην εδαφική κατανομή:
    • Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 70-80% των παραπάνω περιοχών, με εξαίρεση το Λουγκάνσκ που ελέγχεται πλήρως.
    • Στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, οι πρωτεύουσες βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο.
    • Η Ρωσία ίσως εξετάσει απόσυρση από μικρά τμήματα των περιοχών Χάρκοβο και Μικολάιβ, αν και η πιθανή κατάληψη του Κουπιάνσκ στο Χάρκοβο καθιστά τέτοια επιστροφή απίθανη.
  3. Στρατηγική προσέγγιση: Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να αντικατοπτρίζει τις «πραγματικότητες» στο έδαφος και η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη. Η ρωσική πλευρά βλέπει την Ουκρανία ως πιθανό εργαλείο εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή υποστηριχθεί στρατιωτικά από τη Δύση.
  4. Αμερικανική πολιτική: Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πρόθυμος να διαπραγματευτεί για την παραμονή των εδαφών υπό ρωσικό έλεγχο και να δεσμευθεί για ουδετερότητα της Ουκρανίας για μία εικοσαετία. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, που περιλαμβάνει αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, περιπλέκει την κατάσταση και σκληραίνει τη ρωσική στάση.
  5. Κλιμάκωση: Η χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα ως σημαντική κλιμάκωση, καθυστερώντας πιθανώς οποιαδήποτε διευθέτηση.

Το Reuters αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ υπό τον Τραμπ θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μια προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία, αφήνοντας περιθώρια επανεξέτασης της κατάστασης στο μέλλον, όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες θα έχουν αλλάξει.

 


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button