COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ρήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Κασσελάκη για διαγραφές – Ραντεβού στο Συνέδριο τον Οκτώβριο (Βίντεο)
Ένα Συνέδριο πλήρους μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί από 4-6 Οκτωβρίου, όπως έδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέρριψε τις προτάσεις της «φρουράς Τσίπρα» (87) για δύο εσωτερικά δημοψηφίσματα σχετικά με την ενιαία Κεντροαριστερά και τις αλλαγές στο κόμμα.

Χορηγούμενο

Προτείνοντας την κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε στην ομιλία του τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ». Και μπορεί σε αυτή την κεντρική επιτροπή η ομιλία Κασσελάκη να μην περιείχε «βόμβες» και εκρηκτικές φράσεις, όπως «Πουμαρό» και «5η Φάλαγγα» που είχαν οδηγήσει στη διάσπαση και τη δημιουργία της «Νέας Αριστεράς», αλλά εξαπέλυσε σαφείς προειδοποιήσεις προς τους διαφωνούντες. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών («δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου», «όχι άλλα παιχνίδια εξουσίας») ερμηνεύτηκαν ως μομφές και προς τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση Κασσελάκη για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» επικράτησε ολοκληρωτικά στην Κεντρική Επιτροπή και απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις της μειοψηφίας. Το κομματικό όργανο υπερψήφισε με καθαρή πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του κόμματος για τις καταστατικές αλλαγές, ενώ απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις των διαφωνούντων που είχαν κατατεθεί για εσωκομματικά δημοψηφίσματα, το πρώτο για τη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και το δεύτερο για τις οργανωτικές αλλαγές του κόμματος. Κυρίως ο πρόεδρος του κόμματος προειδοποίησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι θα ακολουθήσουν διαγραφές αν η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του συνεχιστεί.

Χορηγούμενο

«Να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική», είπε.

Δείτε βίντεο:

Όχι στην ενιαία κεντροαριστερά

Για το θέμα των συνεργασιών στον χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς ανέφερε: «Εχουμε περάσει πολλά, είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, η ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού κόσμου με ξεκάθαρα αριστερές ιδέες. Η αξιωματική αντιπολίτευση κι εγώ προσωπικά θα ηγηθούμε της πρωτοβουλίας για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων». Ανέφερε ότι με το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συνεργαστεί α λα καρτ, όπως σε προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τα υπερκέρδη των τραπεζών και πρόσθεσε: «Θα πάρω τηλέφωνο όποιον κι αν είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όταν είναι έτοιμες αυτές οι προτάσεις και θα δούμε τι θα πούν». Φωτογραφίζοντας μάλιστα και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ενιαίας Κεντροαριστεράς, ο κ. Κασσελάκης απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».


Σε ό,τι αφορά συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, είπε ότι είναι ατελέσφορες, κάνοντας λόγο για την ένωση… του τράγου με την έλαφο, «με το μόνο που θα κάνει να είναι η τραγέλαφος, το συνώνυμο του γελοίου», ενώ σχολίασε με χιούμορ «είδατε πόσο βελτιώθηκαν τα ελληνικά μου».

Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε, ωστόσο, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι: «Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση. Οι αναρτήσεις στο Facebook δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Είναι αναλύσεις, γνώμες».

Καταργεί την υφιστάμενη δομή του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης η Κεντρική Επιτροπή θα γίνει εθνικό συμβούλιο και τα μέλη από 300 θα μειωθούν σε 201. Σε αυτή θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές, 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών και θα συνεδριάζει μόνο δυο φορές τον χρόνο.


Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι ένα όργανο που θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο του κόμματος, τον συντονιστή του οργανωτικού, τον Πρόεδρο της ΚΟ, τον διευθυντή και τον Γραμματέα της ΚΟ. Σε αυτό το όργανο θα μετέχουν ακόμα 7 βουλευτές και συντονιστές.

Το ενδιαφέρον σε όσα είπε είναι ότι τα στελέχη αυτά θα κρίνονται για την αποδοτικότητα τους και είτε θα παραμείνουν στο όργανο, είτε θα αντικαθίστανται από αλλά στελέχη. Αυτό θα ισχύει και για τους βουλευτές οι οποίοι θα μετέχουν στο Πολιτικό συμβούλιο εναλλάξ.


«Στην δική μου “βάρδια” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Απέναντι η εσωκομματική αντιπολίτευση

Οι σαρωτικές αλλαγές στην υφιστάμενη δομή των οργάνων που οραματίζεται ο κ. Κασσελάκης, στη λογική του «άλλαξε τα όλα», τις οποίες κατέθεσε από το βήμα, προκειμένου να χτίσει έναν νέο, δικό του, ΣΥΡΙΖΑ συναντούν ισχυρά προσκόμματα, με αποτέλεσμα η παράταξη να βγαίνει από άλλη μια εσωκομματική διαδικασία υψηλού συμβολισμού απολύτως διχασμένη. Αρκετά στελέχη μιλούσαν για αλλαγές που αλλοιώνουν τον κομματικό και τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι όλες οι πλευρές περιμένουν οι προτάσεις αυτές να τεθούν σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή καταστατικού, η συζήτηση παραπέμφθηκε για το επόμενο διάστημα.

Οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Όλγα Γεροβασίλη συνέχισαν με τις επικριτικές ομιλίες τους στην κεντρική επιτροπή απ’ όπου είχαν σταματήσει την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία. Άλλος μίλησε για υποκρισία του προέδρου κι άλλος για υπονομευτές. Μαζί τους ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων δήλωσε: «Σήμερα φάνηκε ποιοι είναι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και ποιοι τη χρησιμοποιούν προσχηματικά και ευκαιριακά. Νομίζω ότι είναι λάθος του προέδρου ότι τις αποφάσεις για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων όπως και για τις οργανωτικές αλλαγές δεν θα τις πάρουν τα μέλη του κόμματος».

Για τα περισσότερα στελέχη, επίσης, τα οποία διαφώνησαν με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η απόρριψη των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων συγκρούεται μετωπικά με τις διακηρύξεις του κ. Κασσελάκη πως «ακούει τη βάση του κόμματος», αλλά και το αμεσοδημοκρατικό μοντέλο οργάνωσης του κόμματος, «το οποίο φαίνεται να μην εννοεί στην πράξη», όπως τόνιζαν στελέχη της μειοψηφίας.

Τα «μαύρα χρήματα»

Δημοψηφίσματα, μαύρα χρήματα, καταστατικό και υπονομευτές ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν τη συνεδρίαση και τις εισηγήσεις της πλειονότητας των μελών.

Το άλλο θέμα που απασχόλησε τις διαδικασίες ήταν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην οικονομικό διευθυντή Θύμιο Γεωργόπουλο να επιτίθεται εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες επιθέσεις, στοχοποιώντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα». Μεταξύ Κασσελάκη και Γεωργόπουλου μάλιστα προκλήθηκε και ένα «θερμό επεισόδιο», εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τελευταίος ενημέρωνε εκτός αίθουσας της κεντρικής επιτροπής τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της τοποθέτησής του, προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Παύλος Πολάκης είχε αναρτήσει ολόκληρη την ομιλία του στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδευόμενη και από το σχετικό βίντεο.

Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή  όπως ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος, όρισε την οικονομική επιτροπή, όπως αντίστοιχα και το νέο οικονομικό διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

Αναφορικά με τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αυτά έχουν ως εξής:

Αλεξιάδης Τρύφωνας
Κασιμάτη Νίνα
Κασσάρας Γιώργος
Μελαχροινός Παναγιώτης
Πούλου Γιώτα
Σκούφας Βαγγέλης
Χρηστίδου Ραλλία
Back to top button