COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας: «Με την έκρηξη στην Πολωνία ο Ζελένσκι κατέστρεψε την εμπιστοσύνη μας!» – Τέλος η στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο!

Οι Financial Times δημοσιεύουν ένα εκτενές άρθρο για την πυραυλική επίθεση σε πολωνικό έδαφος, παραθέτοντας όλο το διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ που εξελίχθηκε αμέσως μετά το χτύπημα και δείχνει ότι οι τριγμοί στο στρατόπεδο των δυτικών είναι μεγάλοι ειδικά κάτω από το πρίσμα των δημοσιευμάτων για ισχυρή διαφωνία για το ζήτημα μεταξύ Μπάιντεν (που θα ξεκινήσει να πιέζεται από την πλειοψηφική Βουλή των Αντιπροσώπων) και τον Ζελένσκι.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη σχολίου διπλωμάτη κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ, ο οποίος καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Το άρθρο έρχεται μετά τις δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν άλλα οπλικά συστήματα για να δώσουν στην Ουκρανία και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Mark Milley δήλωσε πως καμία πλευρά δεν μπορεί να επικρατήσει στην ουκρανική σύγκρουση και θα πρέπει να βρεθεί άλλη διέξοδος, δηλαδή να διαπραγματευτεί το Κίεβο με την Μόσχα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτρέπει την Ουκρανία να είναι έτοιμη και πρόθυμη να διαπραγματευτεί!

Γράφει συγκεκριμένα ο αρθρογράφος της εφημερίδας για τον διάλογο που είχε:

«Απαντώντας στα σχόλια του Ζελένσκι απόψε σχετικά με την άρνηση πως ο πύραυλος ήταν Ουκρανικός, ένας διπλωμάτης χώρας του ΝΑΤΟ μου είπε: «Αυτό καταντά γελοίο. Οι Ουκρανοί καταστρέφουν την εμπιστοσύνη [μας] προς αυτούς. Κανείς δεν κατηγορεί την Ουκρανία, αλλά αυτοί μας λένε ανοιχτά ψέματα. Αυτό είναι πιο καταστροφικό ακόμα και από τον πύραυλο!»

Η διαφωνία ξέσπασε την Τετάρτη μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της σχετικά με το ποιος εκτόξευσε έναν πύραυλο που εξερράγη στην Πολωνία, με το ΝΑΤΟ, τη Βαρσοβία και τις ΗΠΑ να λένε ότι το όπλο πιθανότατα εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις αεράμυνας του Κιέβου κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy το αμφισβήτησε, επιμένοντας ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι ο πύραυλος που έπεσε στο χωριό Przewodów κοντά στα ουκρανικά σύνορα το απόγευμα της Τρίτης, σκοτώνοντας δύο άτομα, δεν ήταν ουκρανικός πύραυλος.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η επίθεση με πυραύλους ήταν «σκόπιμη επίθεση» από τη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν είχε «καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ».
«Η προκαταρκτική μας ανάλυση δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων κρουζ», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στην Πολωνία, διότι αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου και του κύματος επιθέσεων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίψει εκείνους τους πυραύλους που στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας και κρίσιμες ουκρανικές υποδομές».

Ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία λίγες ώρες μετά το χτύπημα, ότι οι ερευνητές πίστευαν ότι «πιθανότατα» ήταν ένας πύραυλος ρωσικής κατασκευής που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, ο S300. «Δεν έχουμε στοιχεία ότι εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία».

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε την άποψη της Βαρσοβίας. «Δεν είδαμε τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση του Προέδρου Ντούντα ότι αυτή η έκρηξη ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας που δυστυχώς προσγειώθηκε στην Πολωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin επανέλαβε την εκτίμηση του Watson και είπε ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο έδαφος και βοηθούν στην έρευνα. Ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την Τρίτη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατανοήσει την κατάσταση και να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση, αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο Ζελένσκι και ορισμένα δυτικά κράτη κατηγόρησαν αρχικά τη Ρωσία για την εκτόξευση του όπλου, το οποίο εκτοξεύτηκε κατά τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Μόσχας εδώ και εβδομάδες, και ο ηγέτης της Ουκρανίας διατήρησε αυτή τη στάση παρά τις διαψεύσεις Πολωνίας και Δύσης.

Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του αρχηγού εθνικής ασφάλειας, Oleksiy Danilov, να δοθεί στους Ουκρανούς ερευνητές πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Εάν, ο Θεός φυλάξοι, κάποια συντρίμμια [βλημάτων] σκότωσαν αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη», είπε. «Αλλά, συγγνώμη, πρώτα [θέλω] μια έρευνα, πρόσβαση, τα δεδομένα που έχετε — θέλουμε να τα έχουμε».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι αρχικοί ισχυρισμοί για την ευθύνη της Μόσχας από το Κίεβο και ορισμένους δυτικούς συμμάχους ήταν «ακόμα μια υστερική, λυσσαλέα ρωσοφοβική αντίδραση που δεν βασιζόταν σε καμία πραγματική πληροφορία».

Back to top button