COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι κρύβεται πίσω το θάνατο των τριών παιδιών; Τα κίνητρα, τα σενάρια και η ανατριχιαστική μεθόδευση! Το δεύτερο 24ωρο στη ΓΑΔΑ και όσα είπε στους αστυνομικούς

Δεύτερη νύχτα για τη Ρούλα Πισπιρίγκου στη ΓΑΔΑ, καθώς κατηγορείται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Το δεύτερο 24ωρο στη ΓΑΔΑ, η Ρούλα Πισπιρίγκου μεταφέρθηκε από τον 11ο όροφο, που βρίσκεται το Ανθρωποκτονιών, στον 7ο, που είναι τα κελιά των προσωρινά κρατουμένων.

Η 33χρονη «σύγχρονη Μήδεια», όπως την έχουν αποκαλέσει, δεν έχει «σπάσει» και δεν παραδέχεται την εμπλοκή της στον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας. Τουναντίον, συνεχίζει να έχει αδιάλλακτη στάση, επιμένοντας στη θέση της: «Δεν το έκανα εγώ». Η Πισπιρίγκου επαναλαμβάνει πως δεν έχει ιδέα τι είναι η ουσία κεταμίνη.

«Ψυχρή, νευρική και τρομοκρατημένη»
Αστυνομικές πηγές περιγράφουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου ως ένα άτομο τρομοκρατημένο μεν με την εξέλιξη των τελευταίων ωρών, αλλά συνάμα ψυχρή και νευρική, «όπως εμφανιζόταν και στις συνεντεύξεις που έδινε».

Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται ανάκριση από τους αστυνομικούς σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ως εκ τούτου οι συζητήσεις μαζί της έχουν άτυπο χαρακτήρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της από την Πάτρα στην Αθήνα, της παραμονής της το πρώτο 24ωρο στη ΓΑΔΑ αλλά και της μεταφοράς της στα δικαστήρια, η Ρούλα Πισπιρίγκου δηλώνει άγνοια για τα όσα κατηγορείται.

Ο διάλογος με τους αστυνομικούς που τη μετέφεραν από την Πάτρα στην Αθήνα

«Με τι ιδιότητα με φέρατε εδώ;», φέρεται να ρώτησε η Πισπιρίγκου όταν οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Τότε της έδειξαν το ένταλμα σύλληψης. Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν έχω κάνει τίποτα. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της κεταμίνης, εμένα ήρθατε να πάρετε;
Αστυνομικοί: Έδωσες κεταμίνη στο παιδί σου;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι, δεν έδωσα στο παιδί τίποτα.
Αστυνομικοί: Πιστεύεις ότι υπάρχει κεταμίνη;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν είμαι σίγουρη για τα αποτελέσματα. Θέλω να ελεγχθεί αυτό. Την ώρα που μου χτυπήσατε την πόρτα, γκούγκλαρα να μάθω τι είναι η ουσία κεταμίνη.

Αρνήθηκε να την υπερασπιστεί και ο Νίκος Ιωάννου
Στο μεταξύ, η Ρούλα Πισπιρίγκου συναντήθηκε και με τον δικηγόρο Νίκο Ιωάννου επί πέντε ώρες. Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου δεν ανέλαβε τελικά την υπεράσπισή της.

Την κατηγορούμενη επισκέφθηκαν στη ΓΑΔΑ η μητέρα και η αδελφή της, οι οποίες της πήγαν νερά, ρούχα και τσάντες με άλλα πράγματα.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε:

«Μετά τη σημερινή παραίτηση του μέχρι τώρα συνηγόρου της κ. Πισπιρίγκου, εξαιρετικού συναδέλφου κ. Απόστολου Λύτρα, το Γραφείο μας έλαβε εντολή επικοινωνίας με την κατηγορούμενη από τους οικείους της.

Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ του κ. Ιωάννου και της κ. Πισπιρίγκου στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, και προ της μελέτης της δικογραφίας, τα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην αναλάβει την υπεράσπιση το Γραφείο μας.

Λόγω της σύντομης αυτής εμπλοκής μας στην υπό κρίσιν υπόθεση, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η ποινική διαδικασία είναι η μόνη οδός ανεύρεσης της αλήθειας και η ψυχραιμία είναι ο πυλώνας που φωτίζει τη δύσβατη αυτή οδό».

Ο Απόστολος Λύτρας ωστόσο, μιλώντας απόψε στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι δεν είχε αναλάβει ποτέ την υπεράσπιση της Πισπιρίγκου και πως η ίδια του έλεγε ότι «δεν έχει ιδέα» για την ουσία κεταμίνη.

Κατόπιν αυτών, ίσως και σήμερα οριστεί από το Δημόσιο αυτεπάγγελτα συνήγορός της, εάν δεν βρεθεί κάποιος πρόθυμος να την αναλάβει.

Άφαντος ο σύζυγος της Πισπιρίγκου, Μάνος Δασκαλάκης
Στο μεταξύ, άφαντος παραμένει ο σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Μάνος Δασκαλάκης.

«Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν είναι εξαφανισμένος, είναι σοκαρισμένος και περιμένει να λάβει γνώση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας προκειμένου να τοποθετηθεί αμέσως μετά» δήλωσε στο thebest.gr ο δικηγόρος του πατέρα των τριών κοριτσιών, Δημήτρης Καράμπελας.

Οι διάλογοι της Ρούλας Πισπιρίγκου με αστυνομικούς κατά τη μεταφορά της στη ΓΑΔΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έπιασαν την κουβέντα με τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη μεταφορά της στη ΓΑΔΑ, και εκείνη απαντούσε κανονικά.

«Δεν θα τη χαρακτηρίζαμε χαζή γυναίκα», λένε έμπειροι αξιωματικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί της. Η συζήτηση, κατά πληροφορίες, επικεντρώθηκε όχι στο παιδί της, αλλά στη δική της κατάσταση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 33χρονη, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, όταν ξεκίνησε από την Πάτρα για την Αθήνα έδειχνε φοβισμένη. Την ίδια ώρα, όμως, έδειχνε συνεργάσιμη, επικοινωνιακή, ενώ ελάχιστες φορές κατέβασε το κεφάλι.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά πληροφορίες, ζήτησε να μιλήσει και με τον άνδρα της και με την οικογένειά της, αλλά τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Η υπόθεση είναι «δεμένη» και τα στοιχεία συντριπτικά, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το κίνητρο της δολοφονίας και δεν έχει βρεθεί ο τρόπος προμήθειας της θανατηφόρας ουσίας, λένε οι ίδιες αστυνομικές πηγές.

Πιθανότατα από το στόμα έδωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι ο τρόπος που θα μπορούσε να χορηγηθεί η κεταμίνη ήταν ενδοφλέβια, από το στόμα ή εισπνεόμενη. Από τον χρόνο θανάτου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έδωσε την κεταμίνη από το στόμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνέπειες εμφανίζονται σε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 20 λεπτά. Να σημειωθεί ότι στις τοξικολογικές βρέθηκε ότι είχαν χορηγηθεί 6,5 mg/mililitre κεταμίνης.

Αντικείμενο της έρευνας είναι και το αν είχε χορηγηθεί στο παιδί και άλλες φορές κεταμίνη. Ουσιαστικά, το παιδί πέθανε δύο φορές, μία στην Πάτρα -όταν το επανέφεραν οι γιατροί- και μία φορά στο Παίδων, όπου τελικά κατέληξε, λένε πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις 29 Ιανουαρίου 2022, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου χορήγησε στο παιδί κεταμίνη, φέρεται να ειδοποίησε τη νοσοκόμα στις 14:30. Αμέσως έσπευσαν γιατροί, έγινε ΚΑΡΠΑ και η ώρα θανάτου προσδιορίστηκε στις 15:50.

Πώς εξιχνιάστηκε η δολοφονία της Τζωρτζίνας και συνελήφθη η Ρούλα Πισπιρίγκου
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα διεξήχθη με τη μέγιστη προσοχή και εξετάστηκαν ιατροδικαστές, γιατροί και ειδικοί. Βασική κατάθεση είναι αυτή του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος λέει στην κατάθεσή του: «Ανάλογα με το βάρος του παιδιού, την ηλικία του και τα φάρμακα που έπαιρνε, ο θάνατος του παιδιού επήλθε σε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 20 λεπτά».

Από τις καταθέσεις των γιατρών, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ξεκάθαρα ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν το παιδί. Δεν μπορούσαν με τίποτα να εξηγήσουν πώς πέθανε.

Βασική ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, και η κατάθεση νοσηλεύτριας, καθώς φέρεται να είπε: «Η συμπεριφορά της μητέρας την ώρα που ήρθε να μας ενημερώσει για το επεισόδιο της Τζωρτζίνας ήταν μη αναμενόμενη. Ήταν υποτονική, έκανε αργές κινήσεις, νωχελικές. Όχι δηλαδή μιας μάνας που χάνει το παιδί της. Θεωρούσα ότι ήθελε να μας ζητήσει ένα σεντόνι για το παιδί, καθώς ήταν ιδιαίτερα κινητικό».

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν και περαιτέρω ευρήματα, πιθανότατα στο ήπαρ, τα οποία ενισχύουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

«Από εδώ και πέρα, ό,τι χρειαστεί να ψάξουμε θα μας το πει η Εισαγγελία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τι κρύβεται πίσω το θάνατο των τριών παιδιών;

Για προσχεδιασμένο έγκλημα, παρόμοιο του οποίου δεν έχει καταγραφεί στα ελληνικά χρονικά κάνουν λόγο εγκληματολόγοι, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα ενώ απορρίπτουν το ενδεχόμενο πίσω από την αποτρόπαιη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας να κρύβεται ένας νους ο οποίος χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας.

Ο Πάνος Παπαϊωάννου, διδάκτωρ Εγκληματολογίας εξηγεί ότι πίσω από την δολοφονία της Τζωρτζίνας από την Πάτρα κρύβεται ένα καλό σχέδιο ωστόσο όπως υποστηρίζει υπάρχει ένα εγγενές λάθος που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου -αν φυσικά αποδειχθεί πως τέλεσε το έγκλημα.

«Όσον αφορά στον τρόπο τέλεσης, το modus operandi, βλέπουμε έναν μεγάλο βαθμό προσχεδιασμού. Δηλαδή έχω προμηθευτεί το δηλητήριο, το έχω κουβαλήσει μέσα στο νοσοκομείο κρυφά από όλους τους άλλους, έχω φροντίσει να είμαι μόνος μου. Όμως υπάρχει ένα εγγενές λάθος στο modus operandi, το οποίο αποκαλύπτει τον ναρκισσισμό του δράστη, ότι «αφού ξέρω ότι εάν γίνουν σωστές τοξικολογικές εξετάσεις θα βρεθεί η ουσία, γιατί το κάνω;». Στο ερώτημα λοιπόν “γιατί το έκανε” μπαίνουμε σε χωράφια καθαρά ψυχολογικής δομής της προσωπικότητας που πρέπει να ξέρουμε και το ιστορικό».

Γιατί το έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου; Τα τρία σενάρια για τα κίνητρα
Ο διδάκτωρ Εγκληματολογίας περιγράφει τα τρία πιθανά κίνητρα για την εγκληματική πράξη.

«Πρόκειται είτε για μία περίπτωση που θέλω να δημιουργήσω τον οίκτο γύρω από το πρόσωπό μου, κάτι για το οποίο έχει αφήσει η ίδια ίχνη με τις συνεντεύξεις της, μία φορά γιατί έλεγε ότι είχε καρκίνο, δεύτερη φορά γιατί είχε χτυπήσει το κεφάλι της στο γήπεδο, αν όλα αυτά είναι διασταυρωμένα.

Ένα δεύτερο διαφορετικό κίνητρο είναι ότι “εγώ θέλω να εκδικηθώ τον άντρα μου που με παράτησε, δεν υπολογίζω ότι μπορεί να με ανακαλύψουν γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προκαλέσω κακό και να τρομάξω τον άλλον, γιατί ούτε ο σύζυγός της ήξερε, έτσι όπως φαίνεται μέχρι τώρα ότι έκανε η ίδια ανθρωποκτονία.

Επίσης υπάρχει και τρίτο ίσως κίνητρο. Επειδή το παιδί αυτό ήταν το πιο μεγάλο σε ηλικία και είχε δει πράγματα και μπορούσε να μιλήσει και οι γιατροί είχαν πει ότι θα γινόταν καλά. Εκεί έχουμε τον μεγαλύτερο βαθμό δόλου ότι το έκανα για να μην μπορέσει ποτέ το παιδί να μιλήσει».

Επιπλέον, ο κος. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις ανθρωποκτονίας από μητέρα στην Ελλάδα. «Έχουμε μία περίπτωση η οποία όμως είναι σε ένα επεισόδιο μίας Αμερικανίδας το 1961, με την μάνα να πνίγει τα τρία της παιδιά για λόγους ζηλοτυπίας για να εκδικηθεί τον άντρα της. Εδώ έχουμε τρία επεισόδια σε χρονική απόσταση μεταξύ τους. Είναι λοιπόν ουσιωδώς διαφορετική περίπτωση όσον αφορά στο τι μπορεί να προκάλεσε το έγκλημα, αν είναι και τα τρία εγκλήματα».

Ο γνωστός εγκληματολόγος τονίζει ακόμη ότι δεν φαίνεται να έγινε καλή ιατρική/ιατροδικαστική εκτίμηση των αιτιών θανάτου, εστιάζει στην προσήλωση στο πρωτόκολλο, ενώ παράλληλα αναρωτιέται εάν το «Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει την δυνατότητα να “υποδεχθεί’” και να καταγράψει με εξειδικευμένους ανθρώπους, τέτοιου είδους περιστατικά καθώς και να τα μεταφέρει σωστά στην εισαγγελία.

«Ακόμα και η επιλογή της κεταμίνης δείχνει μεθόδευση»
Τα κομμάτια του παζλ, όσον αφορά στο τι ώθησε και πώς διέπραξε την εγκληματική πράξη η φερόμενη ως δράστις Ρούλα Πισπιρίγκου, προσπαθεί να συνθέσει ο Ποινικολόγος-Εγκληματολόγος, Φώτης Σπυρόπουλος.

«Το συγκεκριμένο έγκλημα χαρακτηρίζεται τεκνοκτονία και όχι παιδοκτονία, καθώς παιδοκτονία χαρακτηρίζεται όταν η μητέρα σκοτώνει το βρέφος της κατά τον τοκετό ή ακριβώς μετά τον τοκετό. Για να δούμε ποιο είναι το κίνητρο καταρχάς θα πρέπει να εξετάσουμε το προσωπικό της προφίλ και κοινωνικό περιβάλλον. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται -αν και εφόσον είναι εκείνη η δράστις- ότι μάλλον έχει να κάνει με την σχέση με τον σύζυγό της.

Να τον φέρει πίσω, να τον εκδικηθεί για κάτι. Είναι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως εργαλεία, ως αντικείμενα εκδίκησης αναφορικά με την σχέση του ζευγαριού. Άλλο κίνητρο είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν. Έχει να κάνει με το με το να κερδίσει την προσοχή των γιατρών, νοσηλευτών κοκ. Μέσα από την δικογραφία θα απαντηθεί το “γιατί το έκανε αυτό”. Εικάζω ότι μπορεί να έχει να κάνει με την σχέση της με τον σύζυγό της».

Ο κος Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία πολύ καλή μεθόδευση. «Αν όντως εκτέλεσε αυτό το έγκλημα, καλή μεθόδευση δείχνει και η χρήση της κεταμίνης που είναι ένα φάρμακο που δεν πωλείται στο εμπόριο αλλά χρησιμοποιείται ενδονοσοκομειακά (δεν ξέρω αν το ήξερε αυτό), η χορήγηση στην Τζωρτζίνα έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση αν το πήρε αυτό σκεύασμα το παιδί στο νοσοκομείο από νοσηλευτές/γιατρούς ή αν το πήρε εκτός. Δηλαδή ακόμα και η επιλογή του φαρμάκου φαίνεται να έχει μία μεθόδευση».

Η πράξη αυτή σύμφωνα με τον κο. Σπυρόπουλο είναι «πάρα πολύ καλά σχεδιασμένη και «αυτός που την τέλεσε έχει σκεφτεί πολύ τις λεπτομέρειες προκειμένου να αποφύγει να ανακαλυφθεί. Άρα δεν μιλάμε για έναν δράστη, ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του. Ακούω πολλά για ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Εγώ θεωρώ ότι ο τρόπος δράσης δείχνει άνθρωπο που σχεδιάζει και ξέρει πολύ καλά τι κάνει».

Back to top button