COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρουμανία: Σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα, σέρνουν στο δικαστήριο τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργούς για σκανδαλώδεις παραγγελίες εμβολίων Pfizer και Moderna κατά του κορωνοϊού!

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς απέδειξαν πως λειτουργεί μια ευνομούμενη χώρα. Ο πρώην πρωθυπουργός και οι πρώην υπουργοί υγείας, βρίσκονται στο στόχαστρο διότι παρήγγειλαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων από αυτές που είχε ανάγκη η χώρα! Ό,τι ακριβώς έχει συμβεί και στην Ελλάδα, αλλά εδώ κυριαρχεί σιωπή ασυρμάτου

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το δημοσίευμα του EURACTIV που αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επιβεβαίωσε ότι ερευνά την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ!

Πρόκειται φυσικά για ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, με διεθνείς προεκτάσεις, καθώς οι New York Times έχουν προσφύγει δικαστικά προκειμένου να αποκαλυφθούν και τα προσωπικά μηνύματα μεταξύ της προέδρου της κομισιόν και του ισχυρού άνδρα της Φάιζερ αναφορικά με τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων, τα οποία ακόμα παραμένει ως επτασφράγιστο μυστικό!

Αναλυτικά το άρθρο του Euractiv

Ο πρώην πρωθυπουργός Florin Cîțu και οι πρώην υπουργοί Υγείας Vlad Voiculescu και Ioana Mihăilă φέρονται να προμηθεύτηκαν πολύ περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 από ό,τι χρειαζόταν, σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) της Ρουμανίας, η οποία την Πέμπτη ζήτησε επίσημα την άρση της ασυλίας τους.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021, οι τρεις αξιωματούχοι φέρονται να προμηθεύτηκαν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα δόσεων εμβολίου (Pfizer και Moderna) από ό,τι ήταν απαραίτητο, σύμφωνα με τους Ρουμάνους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Η Ρουμανία είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι δικαιούχοι των εμβολίων ανέρχονταν στα 10,7 εκατομμύρια πολίτες. Επομένως οι αρχές προμηθεύτηκαν πάνω από 37 εκατομμύρια δόσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Έτσι, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι «δύο από τα τρία άτομα που εξετάζονται για ποινική δίωξη, με τη βοήθεια του τρίτου, φέρονται να διευκόλυναν και να ενέκριναν την πληρωμή για μια πρόσθετη αγορά 52.805.690 δόσεων εμβολίου».

Έχοντας στοιχίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, συν ΦΠΑ, η αγορά αυτή «συνιστά ζημία για τον κρατικό προϋπολογισμό», προστίθεται.

Η προμήθεια εκτελέστηκε «κατά παράβαση των νομικών διατάξεων και χωρίς δικαιολογητικά ή αναλύσεις που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της αγοράς», προσθέτουν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Ωστόσο, ο Voiculescu ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις για την αγορά εμβολίων «λαμβάνονταν αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό εκείνη την εποχή». «Υπάρχουν καταγεγραμμένες κυβερνητικές συνεδριάσεις και έγγραφα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του πρωθυπουργού», ισχυρίζεται ο ίδιος.

Ο Voiculescu αμφισβήτησε επίσης τη χρονική στιγμή μιας τέτοιας έρευνας, για την οποία απορρίπτει κάθε στοιχείο διαφθοράς. Πιστεύει επίσης ότι δεν μπορεί να εξεταστεί αυτή τη στιγμή, καθώς μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές του 2024, για τις οποίες είναι δεύτερος στη λίστα του USR.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, ο Cîțu, ο οποίος είναι πλέον γερουσιαστής, ενδέχεται να χάσει την ασυλία του με την υποστήριξη φιλελεύθερων γερουσιαστών.

Από την άλλη, το πρώην μέλος του USR και νυν μέλος του REPER Ioana Mihăilă δήλωσε στο Digi 24 ότι «είναι δικαίωμα των εξουσιοδοτημένων οργάνων να διεξάγουν έρευνα».

Όσον αφορά τους δύο πρώην υπουργούς Υγείας, ο πρόεδρος Klaus Iohannis είναι υπεύθυνος για την άρση της ασυλίας τους.

Back to top button