Στέλιος Λουκίδης: Ανησυχία προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω της τουριστικής σεζόν, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο και να τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς οι νοσηλείες ασθενών πανελλαδικά σε απλές κλίνες φτάνουν τις 500, ενώ την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές ήταν 669 και παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, σχολιάζει την κατάσταση, λέγοντας: «Η νεολαία με κορωνοϊό και με 38 πυρετό φεύγει για διακοπές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει πίσω. Οπότε, εκεί που πάει θα κολλήσει και τους υπόλοιπους». Σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών σε Αθήνα και Περιφέρεια, προσθέτει: «Αναλογικά και σε σύγκριση με την Περιφέρεια, στην Αθήνα αυτήν την εποχή έχουμε λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Αυτό συμβαίνει επειδή μετακινούνται οι πληθυσμοί το καλοκαίρι προς την Περιφέρεια και τα νησιά και επίσης, εκτός Αθηνών υπάρχει και μεγαλύτερη καθυστέρηση στη χορήγηση αντιιικών. Νομίζω ότι έτσι θα πηγαίνουν τα καλοκαίρια από δω και πέρα. Φεύγει η ανοσία από τον χειμώνα και υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμού».
Όσον αφορά τα αντιικά φάρμακα και τον εμβολιασμό, ο κ. Λουκίδης αναφέρει ότι στην Ελλάδα χορηγούνται περίπου 2.500 σκευάσματα εβδομαδιαίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η χρήση είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την Άνοιξη, αλλά λιγότερη σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα που είχαμε φτάσει στα 2.000 την ημέρα. Πάντα η έξαρση του καλοκαιριού είναι μικρότερη από των Χριστουγέννων, ωστόσο, πλέον σταθερά τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση και το καλοκαίρι από την COVID-19», σημειώνει.
Σχετικά με τις συστάσεις για εμβολιασμό, ο κ. Λουκίδης ξεκαθαρίζει: «Δεν υπάρχει οδηγία ή σύσταση από τους διεθνείς οργανισμούς για εμβολιασμό. Είτε το ECDC είτε το CDC, κανείς δεν γράφει πουθενά “εμβολιαστείτε”. Ίσως δεν υπάρχει νέο εμβόλιο. Και αυτό το ανανεωμένο που είχε βγει τον περασμένο Οκτώβριο, αν το κάνει κανείς τώρα, μπορεί να μην είναι επικαιροποιημένο με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πουθενά επίσημη οδηγία “πηγαίνετε να εμβολιαστείτε”».