ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος: Ενώ η χώρα έχει μετατραπεί σε… «Κολομβία» και άντρο ανομίας, ο Θεοδωρικάκος ρίχνει την ευθύνη, για την έκρηξη της εγκληματικότητας, στους… πολίτες!

«Έχω ζητήσει από την Αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο και να ενισχύσει την αποτελεσματική παρουσία της παντού. Ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης υπήρξε αυτό το σύνδρομο και θα πρέπει να ξεπεραστεί».

Ξεπέρασε κάθε όριο θράσους ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αναποτελεσματικότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο να κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του: να προστατεύει τον πολίτη.

Ο Υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για ποιο λόγο έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης το 2021 (σ.σ. με επιθέσεις αστυνομικών κατά πολιτών και πράξεις ακραίας καταστολής);

Επειδή την έξαρση της αστυνομικής βίας ακολούθησε ένας ξεσηκωμός του κόσμου με μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες; Αυτό δηλαδή δημιούργησε το «φοβικό σύνδρομο» κατά τον κ.Θεοδωρικάκο;

Το ότι η χώρα και ειδικά η Αττική, έχει μετατραπεί επί των ημερών του σε «Κολομβία» των Βαλκανίων και σε άντρο ανομίας, όπου ο κάθε εγκληματίας μπορεί να κάνει όποτε θέλει ό,τι θέλει, δεν φαίνεται να αγγίζουν τον κ. Υπουργό.

Ο οποίος μάλιστα, δεν σταμάτησε να πετά το μπαλάκι των ευθυνών αλλού, λέγοντας πως «στην Αττική υπάρχει το 70% του εγκλήματος, αλλά υπηρετεί μόλις το 30% της δύναμης της ΕΛΑΣ. Είναι από τις παθογένειες δεκαετιών».

Ποια είναι η «λύση» όπως την περιέγραψε ο κ. Θεοδωρικάκος; Κι άλλοι αστυνομικοί!

«Το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου 600 Ειδικοί Φρουροί θα τοποθετηθούν στο σύνολό τους στα Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο».

Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι κι εδώ, η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι αυτή που μετράει. Αλλά αυτό μάλλον δεν το έχουν ακουστά στην Κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τη μαφιόζικη εκτέλεση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Προτεραιότητα η ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας στις γειτονιές
«Για την περίπτωση της Νέας Σμύρνης έχω πολύ προσωπική αντίληψη, γιατί μιλάμε για μία γειτονιά στη οποία εργάστηκα περίπου 20 χρόνια. Προέρχομαι από την κοινωνία και την αγορά και δεν είμαι ένας επαγγελματίας της πολιτικής και αυτό ίσως ενοχλεί αρκετούς. Καταρχήν το γεγονός στη Νέα Σμύρνη χωρίς συζήτηση είναι ένα σοκαριστικό γεγονός. Είναι μία δολοφονία, Κυριακή βράδυ, μέσα στην πλατεία με εκατοντάδες κόσμο και αυτό αντιλαμβάνομαι ότι δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο. Από την πρώτη μέρα που ήρθα σε αυτό το Υπουργείο και ο Πρωθυπουργός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του να αναλάβω αυτά τα κρίσιμα καθήκοντα, το βασικό μου μέλημα είναι η Αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στις γειτονιές. Το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί στη Νέα Σμύρνη, περιπολία της ΔΙ.ΑΣ. Έχω ζητήσει απ’ τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα έλλειψης τέτοιου είδους αστυνόμευσης στην περιοχή… Πάμε στο θέμα της παρουσίας της Αστυνομίας. Έχω ζητήσει από την Αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο και να ενισχύσει την αποτελεσματική παρουσία της παντού. Ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης υπήρξε αυτό το σύνδρομο και θα πρέπει να ξεπεραστεί.

21 επιπλέον αστυνομικοί στο Α.Τ της Νέας Σμύρνης- επιστρέφουν στις περιπολίες 150 αποσπασμένοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ

21 αστυνομικούς περισσότερους έχουν ενισχύσει το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης τους τελευταίους 16 μήνες. 21 αστυνομικούς. Έχω ζητήσει απ’ τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να επιστρέψουν στην Υπηρεσία της ΔΙ.ΑΣ. 150 αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. 3.300 αστυνομικοί περιπολούν καθημερινά στην Αττικής και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε ποτέ έξω η Ελληνική Αστυνομία.

Έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης των περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθημερινά 3.300 αστυνομικοί περιπολούν στην Αττικής και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε ποτέ έξω η Ελληνική Αστυνομία. Πριν από 15 μήνες όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου είχα επισημάνει ότι υπάρχει πρόβλημα παρουσίας της Αστυνομίας καθώς στην Αττική υπάρχει το 70% του εγκλήματος το οποίο αντιμετωπίζει το 30% της δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, οι δύο τελευταίες σειρές πανελλαδικών που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους, 1.400 άνδρες και γυναίκες τοποθετήθηκαν στο σύνολο τους σε υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη ΓΑΔΑ, εδώ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Και το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου 600 Ειδικοί Φρουροί θα τοποθετηθούν στο σύνολό τους στα Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Λιγότερες ανθρωποκτονίες και περισσότερες εξιχνιάσεις το 2022
Δεν είναι δυνατόν να υποπέσουμε στο μέγιστο λαϊκισμό και ο καθένας να παίρνει ως πραγματικότητα αυτό που έχει δει μέχρι τη γωνία του σπιτιού του.

Υπάρχει ένα σύνολο στη χώρα και πρέπει να δούμε την ολική εικόνα. Οι δολοφονίες που έχουν γίνει φέτος, το έτος 2022 μέχρι στιγμής, είναι οι λιγότερες από όσες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας: μέχρι σήμερα έχουν γίνει 74 ανθρωποκτονίες στη χώρα. Είναι οι λιγότερες από όσες έχουν γίνει σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο δεδομένο. Δεν έχω δει ας πούμε την κριτική από δύο συγκεκριμένες εφημερίδες όταν οι δολοφονίες ήταν 180.

Το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών, των δολοφονιών, είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ φέτος. Αγγίζει σχεδόν το 90%. Αδιαμφισβήτητα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όλοι αξιολογούνται

Όλοι αξιολογούνται. Οι πάντες αξιολογούνται και σε ένα μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και καθώς είναι πάρα πολύ κοντά προτιμώ ό,τι χρειαστεί να γίνει, να γίνει…

Η Αστυνομία θα κάνει ότι πρέπει για να βρει τους ενόχους
Δεν γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις όταν υπάρχουν οι επιτυχίες της Αστυνομίας., όταν υπάρχουν οι εξιχνιάσεις εγκλημάτων, όταν υπάρχει αποτροπή εγκληματικής δραστηριότητας. Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θέλω να μπαίνω σε περιπτωσιολογία και δεν θέλω να υποκαθιστώ τους Αξιωματικούς της Αστυνομίας, ούτε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως επειδή είναι θέματα τα οποία προκαλούν προφανώς το ενδιαφέρον. Σε ότι αφορά το θέμα της ληστείας συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η Αστυνομία βρίσκει τους δράστες. Αυτό δείχνει η εμπειρία και η φετινή και η περσινή. Στην υπόθεση της Νέας Σμύρνης πρόκειται για ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας που ανήκουν στην Αλβανική μαφία. Ίσως έχει και άλλου είδους προεκτάσεις για τις οποίες πρέπει να έχουμε και μια διεθνή συνεργασία. Πιστεύω ότι η Αστυνομία θα κάνει ότι πρέπει για να βρει τους ενόχους. Δεν σταματούν οι έρευνες ειδικά όταν πρόκειται για δολοφονία παρά μόνο μέχρι να βρεθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η αντιπολίτευση να σταματήσει την βάναυση εργαλειοποίηση
Θέλω να καλέσω την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει αυτή την προκλητική, βάναυση εργαλειοποίηση τέτοιων γεγονότων. Δεν μπορεί να κάνει κριτική και να βγάζει όλη της την αντίδραση και την αντίρρηση απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία. Μία πολιτική δύναμη που όταν κυβέρνησε τον τόπο, η γραμμή της ενάντια στην εγκληματικότητα, όχι φοβική απλώς ήταν, αλλά έλεγε αν μπει μέσα ο ληστής μέσα στο σπίτι σου να κάνεις ότι κοιμάσαι. Αναφέρομαι σε αυτά που είχε πει ο προκάτοχός μου, ο Υπουργός εδώ επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Αστυνομία εντείνει την παρουσία της παντού με περιπολίες στις γειτονιές και να είναι δραστική και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα όπως ήταν στις περιπτώσεις που σας ανέφερα προηγουμένως. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Η κριτική από την αντιπολίτευση προφανώς και είναι αναμενόμενη, γιατί ο τομέας της ασφάλειας, ένας τομέας τον οποίο με πράξεις η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Μητσοτάκη υπερέχει ξεκάθαρα της προηγούμενης.

Όπως συμβαίνει και στο σύνολο των θεμάτων και γιατί δυνάμει είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποχρεωτικά να γίνονται στόχος πολλών.

Δεν πειράζει εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, θα συνεχίσουμε το καθήκον μας, θα υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχουμε για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση και αυτό είναι που έχει σημασία για τους πολίτες, δεν είναι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά να νιώθουν πιο ασφαλείς και να αισθάνονται ουσιαστικά ασφαλείς.

Back to top button